Μετόχι Παναγίου Τάφου

5

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΑΓΙΟΤΑΦΙΤΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙ 

ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΘΗΝΩΝ

Το Μετόχι του Πανάγιου Τάφου – Ναός των Αγίων Αναργύρων είναι ένα μικρό μοναστήρι που ανήκει στον Άγιο Τάφο της Ιερουσαλήμ. Είναι ο πρώτος ναός στον οποίο φτάνει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα το βράδυ της Ανάστασης.

Ευρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Ερεχθέως και Πρυτανείου στους βόρειους πρόποδες της Ακροπόλεως των Αθηνών, στην Πλάκα.

Η εκκλησία του μοναστηριού, οι Άγιοι Ανάργυροι, χρονολογείται στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα (1601-1650) επί τουρκοκρατίας και βρίσκεται μέσα στον περίβολο του κτιρίου που στεγάζει την Εξαρχία του Παναγίου Τάφου. Κτίστηκε επάνω στα ερείπια ναού της Αφροδίτης και υπήρξε γυναικείο μοναστήρι. Πρόκειται για καμαροσκέπαστη μονόκλιτη βασιλική. Στεγάζεται από επιμήκη καμάρα, η οποία απολήγει στις γωνίες σε κόγχες ενώ στις μακρές πλευρές φέρει εσωτερικά τυφλά τόξα.

Στην αυλή μπορεί να δει κανείς αρκετά αρχαία κατάλοιπα της περιοχής, μια σειρά κελιά της παλιάς μονής και ένα πηγάδι με υπόγεια σήραγγα που λέγεται ότι επικοινωνούσε με τα πηγάδια και τις σήραγγες και άλλων σπιτιών της περιοχής. Εδώ βρίσκεται και ένα από τα παλαιά δημοτικά φανάρια του γκαζιού που φώτιζαν άλλοτε τα αθηναϊκά δρομάκια.

Κατά την διάρκεια του 17ου αιώνα φέρεται ως ιδιοκτησία της γνωστής Αθηναϊκής οικογένειας Κολοκυνθούς.

Από τον 18ο αιώνα και έπειτα καθίσταται Μετόχι του Πανάγιου Τάφου, στο οποίο κάθε χρόνο το Μεγάλο Σάββατο το Άγιο Φως έρχεται με ειδική πτήση από την Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια διανέμεται σε όλες τις ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες της Ελλάδας. Ο ιερός αυτός ναός των Αγίων Αναργύρων συνδέθηκε έτσι με τα έθιμα της Μεγάλης και Αγίας Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδος. Η ακολουθία των Χαιρετισμών είναι αληθινά κατανυκτική, αφού δεν έχει ηλεκτρισμό και γίνεται μέσα στο φώς των κεριών.

Στην είσοδο του ναού, στα δεξιά της θύρας, ευρίσκονται μικρά κομματάκια λίθων από τον Πανάγιο Τάφο και από τον Γολγοθά.

 108

 

715

 

πηγές :

– www.eie.gr/archaeologia/gr/arxeio_more.aspx?id=227

– plakadiadromes.webnode.gr/news

– www.athensattica.gr