Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Ακροπόλεως

DSC03490

Όλοι  οι ρωμιοί γνωρίζουμε την ιστορία της ακροπόλεως των Αθηνών και απολαμβάνουμε τους περιπάτους γύρω από αυτήν. Ώστοσο πολύ λιγότεροι είναι αυτοί που γνωρίζουν την ύπαρξη ενός ναού που βρίσκεται στις παρυφές της.

Ο Ελληνορθόδοξος Ιερός Ναός του Μεροπείου Φιλανθρωπικού Σωματείου στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 45 κάτω από την Ακρόπολη γιόρτασε το 2009 ενενήντα χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας . Ο Ιερός Ναός βρίσκεται στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου κοντά στο σταθμό Μετρό Ακρόπολη και είναι μεταξύ δύο Ιερών Ναών του Αγίου Γεωργίου Μακρυγιάννη που είναι στον περίβολο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και του Ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη που είναι στην αρχή της Αποστόλου Παύλου

 Είναι αφιερωμένος στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Σοφία και τις τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη που μαρτύρησαν το 122 μΧ στη Ρώμη επί αυτοκράτορος Αδριανού και πανηγυρίζει την 17η Σεπτεμβρίου.

 Ο Ιερός Ναός θεμελιώθηκε το 1919 από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο τον Α. Εδράζεται πάνω στα ερείπια αρχαιοελληνικού Ιερού της Παλλάδος Αθηνάς. Η επιλογή των αγίων αυτων δεν είναι διόλου τυχαία αλλα απολύτως συνειδητή διότι η Αθηνά υπήρξε η θεά της Σοφίας και το «Μερόπειον» είχε ως πρωταρχικό του μέλημα την εκπαίδευση μικρών άπορων κοριτσιών.Συνεπώς το πρώτο Συμβούλιο αποφάσισε το 1914 να αφιερώσει τον Ιερό Ναό που επιθυμούσε να ανεγείρει στο κέντρο του εκπαιδευτικού του συγκροτήματος, στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Σοφία.

 Αξιομνημόνευτο είναι επίσης το γεγονός ότι σε αυτό ακριβώς το σημείο είχε την οικεία του ο περίφημος Νεοπλατωνικός Φιλόσοφος Πρόκλος Διευθυντής της Πλατωνικής Σχολής των Αθηνών .Κατά την εκσκαφή των θεμελίων του πέρα των εξαιρετικών μωσαϊκών και άλλων ευρημάτων βρέθηκε και περικαλλέστατο μαρμάρινο άγαλμα της Αθηνάς που παραδόθηκε στην Αρχαιολογική υπηρεσία.

Η τοιχοδομή του Ιερού Ναού αποτελείται εξολοκλήρου από τα υλικά κλασσικών και ελληνιστικών κτισμάτων.Είναι κτισμένος σε ρυθμό μονόκλιτης Βασιλικής και με τις επιβλητικές δωρικές κολώνες του περιστυλίου του δένει αρμονικά με τον Παρθενώνα και τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης κάτω από τον οποίο και δεσπόζει.

 Αποτελεί την καρδιά του κτιριακού συγκροτήματος του Μεροπείου Φιλανθρωπικού Σωματείου.Το Σωματείο φιλοξενεί κάθε εβδομάδα δεξιώσεις, επιστημονικά συνέδρια, συνελεύσεις Συλλόγων, συναυλίες , Bazaars , στην παρακείμενη αίθουσα χωρητικότητος 120 ατόμων που είναι πλήρως ανακαινισμένη και εξοπλισμένη  και στον εξίσου μεγάλο δροσερό του κήπο που βρίσκεται πίσω ακριβώς από τον Ναό. Με τα έσοδα των εκδηλώσεων αυτών συντηρούνται 33 ηλικιωμένες και άπορες κυρίες που φιλοξενούνται στην Πρότυπη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων που διατηρεί το Μερόπειο στην Καλλιθέα. Η ιδιαίτερη προστασία και ευλογία των Αγίων έχουν καταστήσει τον Ιερό τους Ναό πνευματικό καταφύγιο των Αθηναίων στα ενενήντα αυτά χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του συνδέοντας τον άρρηκτα με την κοινωνική και θρησκευτική ζωή της πόλης μας μιας και πέρα από την στήριξη που προσέφερε σε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας σε χαλεπούς για την Πατρίδα μας καιρούς.

 Ο Ιερός Ναός παραμένει ανοικτός καθημερινά και η Θεία Λειτουργία τελείται ανελλιπώς κάθε Σάββατο και Κυριακή καθώς και τις μεγάλες Δεσποτικές και Θεομητορικές Εορτές.

πηγές : http://acropolismeropeio.blogspot.gr/

http://www.romfea.gr/diafora-ekklisiastika/3845-3036

DSC03493 DSC03492 DSC03547