Απογείωσαν την Ελλάδα, ψηλά στο βάθρο και η Άρτα

ΑΡΤΑ

ΑΠΟΛΥΤΩΣ δικαιολογημένη η υπερηφάνεια που νιώσαμε ως Έλληνες μόλις μάθαμε την είδηση της υψηλότατης διάκρισης για την ομάδα πτυχιούχων συμπατριωτών μας αρχιτεκτόνων σε διαγωνισμό του Δήμου Ρώμης και διπλά δικαιολογημένη για μάς μόλις είδαμε το όνομα της συμμετέχουσας Ελένης Ζιώβα από την Άρτα.

Ο διαγωνισμός ήταν διεθνής και αναφέρονταν στην πρόταση επανασχεδιασμού του Κάστρου της Ρώμης (Forte purtuence) με προσαρμογή χρήσης στις σύγχρονες ανάγκες. Οι συμμετοχές ομάδων απ’ όλο τον κόσμο ξεπέρασαν τις 2.500 και είναι εντυπωσιακό ότι το πρώτο βραβείο για την αρχιτεκτονική πρόταση απέσπασε η ομάδα από την Ελλάδα, φέροντας την υπογραφή της Ελένης Ζιώβα, της Χριστίνας Λάζου, της Ειρήνης Καραολή και της Αγγελικής Ραχιώτη, όλες με πτυχία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Η προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε τον Οκτώβριο 2014 και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την περασμένη βδομάδα, κατατάσσοντας την ομάδα στην κορυφή της αρχιτεκτονικής. Η επιτυχία προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία περί της επιστημονικής τεκμηρίωσης σε συνδυασμό με την …

κοινωνική αναγκαιότητα για τη χρήση δημόσιου ιστορικού χώρου, από το γεγονός ότι στην επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων συμμετείχαν πέντε σημαντικότατες προσωπικότητες από τον χώρο της αρχιτεκτονικής στη γειτονική χώρα, που φημίζεται για την κουλτούρα του συγκεκριμένου αντικειμένου. Όσο για το δεύτερο και τρίτο βραβείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι απέσπασαν ομάδες από την Ιταλία. Το βραβείο συνοδεύονταν με χρηματικό έπαθλο, το μεν πρώτο με 8.000 ευρώ, το δεύτερο με 4.000 ευρώ και το τρίτο με 2.000 ευρώ. Ταυτόχρονα η μελέτη που κέρδισε το πρώτο βραβείο πρόκειται να ανακοινωθεί στα διάφορα ανά τον κόσμο συνέδρια αρχιτεκτονικής και παράλληλα θα δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, κάνοντας γνωστό ότι παρά τις μαύρες σελίδες που γράφονται για την Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν οι νέοι επιστήμονες που με τα λαμπρά μυαλά τους αντιστέκονται εκπέμποντας φως και ελπίδα.
Για την δική μας Ελένη Ζιώβα έχουμε όμως και κάτι περισσότερο να πούμε. Έχει ήδη δημοσιευτεί η διπλωματική της για το Κάστρο της Άρτας, η οποία απέσπασε επαίνους από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οπότε η εμπειρία της θα πρέπει να έπαιξε σημαντικό ρόλο για τη μελέτη του Κάστρου της Ρώμης, με την οποία η ομάδα της συμμετείχε στον διαγωνισμό του Δήμου για νέους αρχιτέκτονες. Η διπλωματική της για το δικό μας Κάστρο, σε συνδυασμό με το ΞΕΝΙΑ, αποτελεί ήδη έτοιμο υλικό, το οποίο αξιοποιημένο παρέχει τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να δημιουργήσουν έναν ξεχωριστό χώρο. Τόσο ξεχωριστό όσο και οι ιδέες της ομάδας που σήκωσαν την Ελλάδα λίγο ψηλότερα. Κι αυτή δεν είναι παρά η Ελλάδα της δόξας και της υπερηφάνειας. Ιδιαίτερη βέβαια η τιμή για την Άρτα που μέσω της Ελένης βρίσκεται στην κορυφή του βάθρου της αρχιτεκτονικής.

Θερμά συγχαρητήρια.

 

ΠΗΓΗ