Δελτίο τύπου τοῦ προσκυνήματος τῆς νεότητος τῆς Ε.ΡΩ. στήν Ἁγία Γῆ (ΦΩΤΟ)

Τομέας Νεότητας της Ενωμένης Ρωμηοσύνης πραγματοποίησε επταήμερο Προσκύνημα στην Αγία Γη από τις 12 έως τις 18 Φεβρουαρίου 2018.

Την Δευτέρα 12 του μηνός συναντηθήκαμε νωρίς το πρωί 120 νέοι από όλη την Ελλάδα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα. Μας συνόδευαν ο π. Αρσένιος Ηγούμενος της Ι.Μ. Μολυβδοσκεπάστου, ο π. Μεθόδιος Ηγούμενος της Ι.Μ. Γηρομερίου και ο π. Δωρόθεος Ηγούμενος της Ι.Μ Αγίου Γεωργιου Αύρας Τρικάλων. Φτάνοντας στο Ισραήλ χωριστήκαμε σε δύο λεωφορεία. Κατευθυνθήκαμε στο χωριό των Ποιμένων (Beitsahour) όπου και προσκυνήσαμε την ομώνυμο αρχαία Μονή με τους τάφους των Ποιμένων προσφάτως αναστυλωθείσα. Είναι το σημείο στο οποίο εμφανίστημαν οι Άγγελοι στους Ποιμένες και τους προέτρεψαν να προσκυνήσουν το τεχθέν Θείο Βρέφος. Στην συνέχεια ξεκινήσαμε για το μοναστήρι του Αγίου Σάββα. Μας ξενάγησε ο γέροντας της μονής. Προσκυνήσαμε το άγιο λείψανο του Αγίου Σάββα στο καθολικό όπου ψάλαμε το απολυτίκιο του. Στην συνέχεια ανεβήκαμε στον ναό του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού όπου βρίσκεται το ασκητήριο του, ένα ταπεινό σπήλαιο. Μετά πήγαμε στον αρχικό ναό της Λαύρας αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο. Τον ναό αυτό ο οποίος είναι φυσικό σπήλαιο επέλεξε ο Άγιος Σάββας κατόπιν εμφανίσεως θαυμαστής στήλης φωτός. Εκεί προσκυνήσαμε τα άγια λείψανα των αναιρεθέντων Πατέρων. 

Την επομένη ενωρίς το πρωί λειτουργήσαμε στο σπήλαιο της Βηθλεέμ όπου έψαλε χορός της Νεότητας. Η εντυπωσιακή πεντάκλιτη Βασιλική της Γεννήσεως του Χριστού με τα αρχαία ψηφιδωτά χτίστηκε από την Αγία Ελένη. Στην συνέχεια κατευθυθήκαμε για τα Ιεροσόλυμα όπου πήγαμε στον ναό της Αναστάσεως. Προσκύνησαμε με δέος το κουβούκλιο του Παναγίου τάφου του, και στη συνέχεια τον Γολγοθά και την Αποκαθήλωση και το σημείο που βρέθηκε ο Τίμιος Σταύρος. Στην συνέχεια ξεναγηθήκαμε στον Ναό της Αναστάσεως και προσκυνήσαμε τα πολυπληθή ιερά κειμήλια που βρίσκονται σε αυτόν. Βγαίνοντας από το ναό της αναστάσεως είδαμε τον κίονα που σχίστηκε καθώς πέρασε το Άγιο Φως προς τον ορθόδοξο Πατριάρχη. Ακολουθώντας την οδό του μαρτυρίου, πήγαμε στο Πραιτώριο και προσκυνήσαμε στο σημείο που φυλακίστηκε ο Χριστός. Είδαμε και την φυλακή των ληστών. Προχωρώντας είδαμε το σπίτι των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας. Περάσαμε από την μονή της φακής, όπου βρίσκονται τα σκεύη με τα οποία η Αγία Ελένη ετοίμαζε φαγητό στους εργάτες του Ναού της Αναστάσεως. Εδώ είναι η φυλακή του Αποστόλου Πέτρου. Μετά πήγαμε στην Μονή του Αγίου Αποστόλου Στεφάνου όπου βρίσκεται ο τόπος του μαρτυρίου του. Πιο κάτω προσκυνήσαμε στο Θεομητορικό Μνήμα της Γεθσημανής όπου ψάλαμε με κατάνυξη το απολυτίκιο της Κοιμήσεως μπροστά από την εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισας.

Την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε για το Πατριαρχείο. Ο Πατριάρχης μας καλωσόρισε στα Άγια Προσκυνήματα και μας αγκάλιασε με τον ζεστό του λόγο. Η Ρωμηοσύνη είναι η ψυχή του Πατριαρχείου. «Ρουμ» αποκαλείται ο Έλληνας στις περιοχές αυτές, ρωμαίικο και το Πατριαρχείο. Του ανταποδώσαμε το θερμό καλωσόρισμα με ένα πολυχρόνιο μέσα από την καρδιά μας και μερικά δώρα. Ο π. Χερουβείμ μας ξενάγησε στο πατριαρχικό ναό των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης κτητόρων των προσκηνυμάτων των Αγίων Τόπων όπου ψάλαμε το απολυτίκιο τους για να τους ευχαριστήσουμε ολόψυχα και γι’ αυτό το τεράστιο έργο. Στην συνέχεια συναντήσαμε στην πατριαρχική σχολή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τους μαθητές που φοιτούν και τους ευχηθήκαμε καλή πρόοδο. Ο Σχολάρχης μάς ξενάγησε στον ναό της Αγίας Σιών στον λόφο της Σιών, και μετά πήγαμε στον τάφο του προφητάνακτος Δαυίδ και στο υπερώο όπου το Άγιο Πνεύμα επεσκέφθηκε τους Μαθητές την Πεντηκοστή και τελέσθηκε ο Μυστικός Δείπνος. Φεύγοντας από τα Ιεροσόλυμα, πήγαμε απέναντι στην μικρή Γαλιλαία όπου συναντιώντουσαν ο Χριστός με τους Μαθητές και στην Μονή Αναλήψεως όπου μας υποδέχθηκε φιλόξενα ο Ηγούμενος π. Αχίλλειος. Καταλήξαμε σε ένα λόφο αντικρύζοντας την Ιερουσαλήμ όπου θαυμάσαμε το ηλιοβασίλεμα. Το βράδυ αγρυπνήσαμε στον Πανάγιο Τάφο για την εορτή της Υπαπαντής. Με δέος και κατάνυξη έψαλε ο χορός των Ρωμνιών και λειτούργησαν οι Πατέρες που ήταν μαζί μας.

Την Πέμπτη προσκυνήσαμε στην Ι.Μ. Φρέατος του Ιακώβ όπου ο Χριστός συνάντησε την Αγία Φωτεινή. Η στάμνα που κουβαλούσε η ισαπόστολος βρίσκεται στην Μονή. Στο σημείο αυτό μαρτύρησε ο Άγιος Φιλούμενος πριν μερικά χρόνια. Ο εγκάρδιος Ηγούμενος Αρχιμ. Ιουστίνος μας μίλησε με πολύ ζήλο για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα, ένα ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση αγωνιστηκότητας. Ψάλαμε τα απολυτίκια των Αγίων και προσκυνήσαμε τα άγια λείψανα αλλά και το ευωδιάζον αίμα του Αγίου Ιερομάρτυρος. Στην συνέχεια τραβήξαμε για την περιοχή κατά μόνας όπου έμενε μόνος ο Άγιος Συμεων ο Θεοδοχος και εξεφώνησε το νύν απολύεις τον δούλο σου Δέσποτα. Ακούσαμε τον πανυγηρικό εσπερινό για την σύναξη του Αγίου. Στην συνέχεια κατηφορίσαμε για την Μονή Τιμίου Σταυρού, όπου ο Λωτ φύτεψε τα τρία ραβδιά κυπαρίσσι-πεύκο-κέδρος και βγήκε το τρισύνθετο δέντρο. Αργότερα, μεταβήκαμε στην Ορεινή, το χωριό και την Μονή του Τιμίου Προδρόμου όπου μας υποδέχθηκε ο φιλόξενος π. Χαρίτων. Ψάλαμε τα απολυτικία του Αγίου και των Αγίων Γονέων του Ζαχαρία και Ελισάβετ.

Την Παρασκευή ξεκινήσαμε για το Βόρειο Ισραήλ. Με κατάνυξη ο χορός μας έψαλε στο όρος Θαβώρ το απολυτίκιο της Μεταμορφώσεως μπροστά από τον λίθο στον οποίο στάθηκε ο Χριστός και μετεμορφώθη έμπροσθεν των Μαθητών Του. Κατεβήκαμε για την Ναζαρέτ, όπου στον Ναό του Ευαγγελισμού, εκεί που Γαβριήλ ανήγγειλε στην Παρθένο ότι θα έφερνε τον Λυτρωτή του κόσμου, ψάλαμε με συγκίνηση και δοξολογία το «Αγνή Παρθένε Δέσποινα Άχραντε Θεοτόκε». Το πρώτο θαύμα της επίγειας δράσης του Χριστού στην Κανά θυμηθήκαμε πίνοντας τον ευλογημένο οίνο και βλέποντας τις υδρίες. Κινήσαμε για την Καπερναούμ και την λίμνη Γενισαρέτ όπου κάναμε έναν παράπλου των ακτών της θάλασσας της Τιβεριάδος. Στην Μονή των Δώδεκα Αποστόλων προσκηνύσαμε στο σημείο που εμφανίστηκε ο Χριστός μετά την Ανάσταση και κάλεσε τους Μαθητές να ψήσουν τα ψάρια που θαυματουργικά είχαν πιάσει. Εκεί, ο Χριστός είπε στον Απόστολο Πέτρο το «φιλείς Με;» τρείς φορές.

Το Σάββατο στην Κοινοβιακή Μονή του Αββά Θεοδοσίου προσκυνήσαμε τα άγια λείψανα πατέρων και οσίων της Μονής καθώς και της Αγίας Ευλογίας μητέρας του Αγίου. Στην συνέχεια πήγαμε στην Βηθανία στο Μοναστήρι Μαρίας και Μάρθας. Προσκηνύσαμε τον λίθο που κάθησε ο Χριστός και συνάντησε την Μάρθα και την Μαρία πριν την ανάσταση του Λαζάρου. Την Μονή αυτή ανήγειρε ο σύγρονος Γέρων Θεοδόσιος μία οσιακή και εμβληματική μορφή του Πατριαρχείου στου οποίου τον τάφο ψάλαμε κατανυκτικά τρισάγιο. Μέσα την έρημο του Ιορδάνου κοντά στο σημείο που ασκήτεψε πρώτος ο Τίμιος Πρόδρομος και ακουλούθησαν ένα πλήθος οσίων βρίσκεται η Μονή του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου τον οποίο διακονούσε ένα λιοντάρι. Παράδοξη η επιβίωση στην έρημο, παράδοξο το λιοντάρι, όλα παράδοξα και άγια και συγκλονιστικά ικανά να ταρακουνήσουν τον κοιμισμένο από την κοσμικότητα άνθρωπο.

Την Κυριακή λειτουργήσαμε με τους Πατέρες μας στο Θεομητορικό Μνήμα στην Γεθσημανή όπου ο χορός μας έψαλε κατανυκτινά. Στην συνέχεια ξαναπεράσαμε από τον Πανάγιο Τάφο και προσκυνήσαμε σε μερικά από τα αναρίθμητα Μοναστηράκια των Ιεροσολύμων. Ο χρόνος ήταν ασύλληπτος και δύσκολο να περιγραφεί. Από την μία σύντομος καθώς οι ψυχές μας επανελάμβαναν το «καλόν εστί ημάς ώδε είναι», αλλά από την άλλη είχαμε την αίσθηση ότι ζήσαμε πολύ περισσότερο από μία εβδομάδα. 120 άτομα από όλη την Ελλάδα που πολύ λίγο γνωριζόμασταν γίναμε ένα, μία ψυχή, μία προσευχή.

Ευχόμαστε η ευλογία των Αγίων Τόπων να είναι με ολόκληρη την Ρωμηοσύνη!

Καλή Σαρακοστή!

Για να κατεβάσετε το άλμπουμ των φωτογραφιών σε πλήρη ανάλυση επισκεφτείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://photos.app.goo.gl/zVkplQaUFnhCGILA2

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα