Τραγελαφικό: Καναδικό δικαστήριο διατάσσει τον Jordan Peterson να κάνει μαθήματα επανακατάρτισης

Τρεις δικαστές του Οντάριο αποφάνθηκαν ομόφωνα εναντίον του Jordan Peterson, επικυρώνοντας την απόφαση του Κολλεγίου των Ψυχολόγων, που διέταξε τον συντηρητικό σχολιαστή να παρακολουθήσει μαθήματα «επανεκπαίδευσης» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω μιας σειράς «υποτιμητικών» και «αντιεπαγγελματικών» tweets που προσέβαλαν περιθωριοποιημένες ομάδες κοινωνικής δικαιοσύνης, ανακοίνωσε ο Πίτερσον την Πέμπτη 24 Αυγούστου.

Ο γνωστός ψυχολόγος, μία από τις δημοφιλέστερες προσωπικότητες στο συντηρητικό κόσμο δέχτηκε επίπληξη από το Κολλέγιο των Ψυχολόγων του Οντάριο, το οποίο απείλησε να ανακαλέσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματός του, λόγω «μισαλλόδοξης συμπεριφοράς» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εάν δεν παρακολουθήσει ένα μάθημα «επαγγελματικής επικοινωνίας» και μάλιστα εξόδοις του.

Αλλά μια ματιά στα «προβληματικά» του tweets είναι υπεραρκετή για να καταλάβει κανείς ότι όλο αυτό δεν αφορούσε ποτέ τον επαγγελματισμό του, αλλά είναι ένα ιδεολογικά υποκινούμενο κυνήγι μαγισσών, που επιχειρεί να φιμώσει έναν από τους πιο γνωστούς δεξιούς σχολιαστές στο διαδίκτυο και όχι μόνον, απλώς και μόνο για τις πολιτικές του απόψεις.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Toronto Sun, ο Peterson απάντησε λέγοντας ότι «έμεινε άναυδος» από την απόφαση και υποσχέθηκε να πάει την έφεσή του «μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο», αν χρειαστεί. Τονίζοντας ότι στοχοποιείται για πολιτικούς λόγους, ο Peterson δήλωσε:

«Είναι ένα αστείο είδος απογοήτευσης, διότι απογοητεύομαι περισσότερο ως πολίτης του Καναδά παρά από προσωπική σκοπιά.»

Πριν από την απόφαση, ο Peterson, ο οποίος δεν ασκεί πλέον το επάγγελμα, αλλά θέλει να διατηρήσει την άδειά του, δήλωσε ότι αν οποιοδήποτε δικαστήριο απέρριπτε την έφεσή του, θα παρακολουθούσε τελικά την εκπαίδευση – και μάλιστα θα την μετέδιδε. «Θα συμμορφωθώ με τους κανονισμούς τους, αλλά δεν πρόκειται να το κάνω κρυφά», δήλωσε ο κσθηγητής κλινικής ψυχολογίας στο CBC«Και ο λόγος που δεν πρόκειται να το κάνω κρυφά είναι επειδή δεν πιστεύω ότι έχω κάνει κάτι κακό».

Άλλωστε, η ιστορία δεν αφορά στην πραγματικότητα την οργουελιανή εκπαίδευση για επανακατάρτιση, αλλά το κατά πόσο καταφέρνει να φιμώσει μια από τις πιο ισχυρές φωνές του δυτικού συντηρητισμού«Το θεμελιώδες ζήτημα είναι αυτό του ελεύθερου λόγου. … Σκεφτόμαστε μιλώντας, σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο Peterson, προσθέτοντας ότι:

«Δεν είμαι λοιπόν διατεθειμένος να σταματήσω να μιλάω, ως συνέπεια κυβερνητικής απόφασης.»

Το έγκλημα του Peterson ήταν απλώς ότι επέκρινε, μεταξύ άλλων, τη σύγχρονη εξύμνηση της παχυσαρκίας, τους κερδοσκόπους γιατρούς που λυμαίνονται το κίνημα των τρανσέξουαλ, τη θεσμικά επιβεβλημένη χρήση των νέων αντωνυμιών των ΛΟΑΤ ατόμων, τους δρακόντειους περιορισμούς COVID ορισμένων δυτικών χωρών και γενικά τις πολιτικές του Καναδού πρωθυπουργού Justin Trudeau.

Φυσικά, ο Peterson κατέθεσε έφεση, υποστηρίζοντας ότι ο πολιτικός σχολιασμός δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Κολλεγίου και ότι η απόφασή του τελευταίου παραβιάζει την ελευθερία του λόγου στο πιο βασικό της επίπεδο.

Την Τετάρτη, ωστόσο, η υπόθεση απορρίφθηκε ομόφωνα από τρεις δικαστές του Διαμερισματικού Δικαστηρίου του Οντάριο, οι οποίοι έκριναν ότι η απόφαση του Κολλεγίου εμπίπτει στην εντολή του να ρυθμίζει το επάγγελμα προς το δημόσιο συμφέρον και δεν θίγει καμία θεμελιώδη ελευθερία.

«Η εντολή δεν είναι πειθαρχική και δεν εμποδίζει τον Δρ. Peterson να εκφράζεται για αμφιλεγόμενα θέματα – έχει ελάχιστες επιπτώσεις στο δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης,»

αναφέρεται στην τελική απόφαση του Δικαστηρίου.

The European Conservative

newsfire