«ΑΝΑΤΕΛΛΟΥΝ» ΞΑΝΑ ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ

 agios_david_trapezountas

Νίκου Χειλαδάκη

Δημοσιογράφου-Συγγραφέα-Τουρκολόγου

 

   Το μεγάλο παλάτι των Κομνηνών, τα ανάκτορα της ιστορικής δυναστείας της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, που τελευταία παρέδωσε το πνεύμα της Ρωμηοσύνης στους αλλόθρησκους Οθωμανούς κατακτητές, θα «ξαναζωντανέψουν», και αυτό το εκπληκτικό γεγονός θα γίνει  με την ίδια την απόφαση των σημερινών κατοίκων της ιστορικής πρωτεύουσας του Πόντου.

   Αυτή την καταπληκτική είδηση μετέδωσε η τουρκική εφημερίδα Aksam, σε αποκλειστικό της δημοσίευμα, στις 1 Φεβρουαρίου, με τον πολύ χαρακτηριστικό τίτλο: «810 yıl sonra yeniden Trabzon krallığı», δηλαδή, «810 χρόνια μετά ξανά η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας».

   Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, η διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της Τραπεζούντας, σε συνεργασία με τον δήμαρχο Τραπεζούντας, αποφάσισε την αναστύλωση των ερειπίων των ιστορικών ανακτόρων της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας και το ιστορικό παλάτι των Κομνηνών τα οποία θα ανακαινιστούν και θα αποδοθούν στο κοινό σαν ένα από τα πιο αξιοσημείωτα τουρκικά αξιοθέατα της ιστορικής πρωτεύουσας του Πόντου. 

   Το τουρκικό δημοσίευμα αφού κάνει μνεία στην ιστορική αυτοκρατορία που κράτησε από το 1204 μέχρι το 1461 μ.Χ., οπότε και καταλύθηκε από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, οχτώ χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, αναφέρει ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες αναστύλωσης των ανακτόρων τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της κοιλάδας Zağnos και ανάμεσα στις οδούς Bahçeçik και Erdodu. Στην περιοχή αυτή έχουν γίνει ήδη κάποιες προκαταρκτικές εργασίες και έχουν καταγραφεί τα ερείπια των άλλοτε μεγαλοπρεπών αυτοκρατορικών ανακτόρων. Η διαδικασία προβλέπει την απαλλοτρίωση όλης της περιοχής που πρόκειται να εργαστεί η αρχαιολογική υπηρεσία για  να προχωρήσει η αναστύλωση του όλου κτιριακού συγκροτήματος.  Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δήμαρχου της Τραπεζούντας, Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, το μέρος όπου θα αναδειχτεί ξανά το ανάκτορο θα γίνει το ιστορικό κέντρο της Τραπεζούντας και έτσι με αυτόν τον τρόπο θα αναδειχτεί ξανά η βυζαντινή μεγαλοπρέπεια της αυτοκρατορίας που ήταν, όπως είναι γνωστό και από την ιστορία, η τελευταία που έπεσε στα χέρια των Οθωμανών. Η δημαρχία της Τραπεζούντας υπογραμμίζει και κάποια ιστορικά στοιχεία για την ίδρυση της αυτοκρατορίας από τους Δαβίδ και Αλέξιο Κομνηνό, που ήταν μέλη της  βυζαντινής δυναστείας των Κομνηνών, η οποία αποτέλεσε το σύμβολο της αυτοκρατορίας.

   Έτσι βλέπουμε άλλη μια περίπτωση που το βυζαντινό αλλά και ελληνορθόδοξο παρελθόν της Μικράς Ασίας αναδύεται στην επιφάνεια, στέλνοντας τα ανάλογα μηνύματα ακόμα και στους ίδιους του σημερινούς κατοίκους αυτής της πατροπαράδοτης ελληνορθόδοξης γης.   Βέβαια οι Τούρκοι σκοπεύουν με όλα αυτά να αποκομίσουν τουριστικά οφέλη, δεν παύουν όμως τέτοια γεγονότα που κυριολεκτικά έχουν ενσκήψει σαν «χιονοστιβάδα» σε όλη την Μικρά Ασία, όπου βυζαντινές εκκλησίες αναδύονται από το πουθενά, αγιάσματα και ελληνορθόδοξα προσκυνήματα γίνονται τόπος προσέλκυσης Τούρκων μουσουλμάνων, να στέλνουν τα μηνύματά τους ότι ο Χριστιανισμός εξακολουθεί να σκορπά ρίγη συγκινήσεων στα άγια χώματα της Μικράς Ασίας.

 

Για την ΄΄ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ΄΄