ΝΑΟΣ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΑΛΥΠΙΟΥ

ΝΑΟΣ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΑΛΥΠΙΟΥ 2Αρπατζή Αναστασία

Μεταφράστρια
Ιστορικόν του ναού

Κατά την κτητορική επιγραφή ο ναός κτίστηκε με δαπάνη των οικογενειών Ευστρατίου και Εφραίμ Δανιηλίδων. Ο Χατζή-Ευστράτιος και ο Χατζή-Εφραίμ ήσαν εξάδελφοι. Με την εντατική εργασία τους απέκτησαν μεγάλη περιουσία και έκαναν πολλές αγαθεργίες για το καλό του τόπου.

Ο ναός -κατά την κτητορική επιγραφή και πάλιν θεμελιώθηκε μέσα στο κάστρο στην Ελληνική συνοικία Κιλιτσαρλάν την 1ην Αυγούστου 1843 και αποπερατώθηκε την 6η Μαΐου 1844. Φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε ως ιδιωτικός ναός της μεγάλης οικογένειας των Δανιηλίδων και μετά τον διωγμό τους, το 1922, περιήλθε στην ιδιοκτησία ιδιώτου.

Το κτήριο του ναού είχε εγκαταληφθεί στη φθορά του χρόνου επί 75 περίπου έτη. Οι τελευταίοι ιδιοκτήτες, με την άδεια και εποπτεία της αρχαιολογικής υπηρεσίας άρχισαν κάποια έργα στηρίξεως των εξωτερικών όψεων των τοιχών. Τα έργα αυτά συνεχίσθηκαν και ολοκληρώθηκαν εξωτερικά και εσωτερικά μετά την εκποίηση του ναού.

Χρειάσθηκε να ενισχυθούν τα θεμέλια, να επισκευασθεί η στέγη, να κατασκευασθούν εκ νέου τα παράθυρα, οι εξωτερικές πόρτες, ο γυναικωνίτης, η σκάλα, η πλακόστρωση του δαπέδου, και να επισκευασθούν τα γύψινα κιονόκρανα και ολόκληρος ο εσωτερικός και εξωτερικός φυτικός διάκοσμος. Έτσι απόκτησε ο ναός το αρχικό του κάλλος.

Καθώς δεν υπήρχε πλέον ναός του Αποστόλου Παύλου στην Αττάλεια, απ’ όπου πέρασε κατά την Α’ Αποστολική περιοδεία του, αποφασίσθηκε ο ναός να τιμάται και εις το όνομα του Αγ. Παύλου. Γι’ αυτό τοποθετήθηκαν δύο μαρμάρινες Άγιες Τράπεζες προς τιμήν του Αγ. Παύλου και του Αγ. Αλυπίου.

Με την άδεια των τοπικών Αρχών και των ιδιοκτητών του κτηρίου ο ναός άρχισε να λειτουργείται περιοδικά -κάθε μήνα- από την 12η Ιουλίου 2009 μέχρι την μεταβίβασή του στην κυριότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έτσι ικανοποιήθηκε η πνευματική ανάγκη να εκκλησιάζονται οι χιλιάδες Ορθόδοξοι πιστοί, οι οποίοι κατά τα τελευταία έτη έχουν έλθει από διάφορες Ορθόδοξες χώρες, κυρίως σλαβόφωνες, και έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στην Αττάλεια.

Το θέρος του 2011 ο ναός εξοπλίσθηκε με όλα τα αναγκαία ξυλόγλυπτα, τα οποία κατασκευάσθηκαν στην Κορέα, ιερές εικόνες, ιερά σκεύη, κανδήλια κ.λπ.

Τα θυρανοίξια του ναού τέλεσε η Α.Π.Θ. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος την Κυριακή 4η Σεπτεμβρίου 2011 συλλειτουργούντων

του ομόρου Σεβ. Μητροπολίτου Μύρων κ. Χρυσοστόμου και του οικείου Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Πασιδίας – Εξάρχου Ατταλείας – Σωτηρίου, με τη συμμετοχή πολλών κληρικών και πλήθους πιστών και από άλλες χώρες.

Από την ευλογημένη εκείνη ημέρα ο ναός λειτουργεί καθημερινά και αναμένει όλους τους χριστιανούς της Ατταλείας, αλλά και τους προσκυνητές από άλλες χώρες για να τους παρέχει πνευματική ανάταση και ενίσχυση στον αγώνα της ζωής.

Ο Απόστολος Παύλος στην Αττάλεια

Ο μέγας των Εθνών Απόστολος με τους συνοδούς του, Αποστόλου Βαρνάβα και τον νεαρό τότε Μάρκο, κατά την Α’ Αποστολική Περιοδεία απέπλευσαν από την Πάφο της Κύπρου και αποβιβάσθηκαν στον κόλπο της Αττάλειας.

Από εκεί αναπλέοντας τον Κέστρο ποταμό (σημε. Ακσού) μ’ ένα ποταμόπλοιο έφθασαν στην Πέργη, για να ανέβουν μετά στα βουνά, με προορισμό την Αντιόχεια της Πισιδίας (Πραξ.13, 13-14). Ο Απ. Παύλος με τον Απ. Βαρνάβα κατά την επιστροφή τους από τη Δέρβη, Λύστρα, Ικόνιο και Αντιόχεια, όπου είχαν κηρύξει το Ευαγγέλιο, πάλι ήλθαν στην Πέργη “και αφού εδίδαξαν τον λόγο του Θεού στην Πέργη κατέβηκαν στην παραλιακήν Αττάλεια” (Πραξ.14, 24-25). Έτσι ιδρύθηκε η Χριστιανική Εκκλησία στο νότιο αυτό τμήμα της Μ. Ασίας.

Σε όλα αυτά τα μέρη που περπάτησε ο φλογερός Απόστολος των Εθνών ιδρύθηκαν Επισκοπές, οι οποίες καταύγασαν με το Φως του Χριστού τους “καθημένους εν χώρα και σκιά θανάτου”. “Ως ωραίοι οι πόδες -αναφωνεί ο Προφήτης Ησαΐας- των ευαγγελιζομένων ειρήνην, των ευαγγελιζομένων τα αγαθά!”. (Ησ.52,7).

Ο Όσιος Αλύπιος ο Κιονίτης

Γεννήθηκε στις αρχές του 6ου αιώνα στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας. Όταν σε ηλικία τριών χρονών, έχασε τον πατέρα του, η μητέρα του τον εμπιστεύθηκε στον Επίσκοπο της πόλης Θεόδωρο, ο οποίος αργότερα τον χειροτόνησε διάκονο κα του έδωσε το οφφίκιο του Οικονόμου. Ο Όσιος όμως, ποθώντας την ασκητική τελειότητα, γύρω στα τριάντα του χρόνια αποσύρθηκε, σ’ ένα κελλί. Αργότερα ανέβηκε στην κορυφή ενός στύλου (“κίονος”-γι’ αυτό και αποκαλείται κ ι ο ν ί τ η ς), όπου έμεινε προσευχόμενος και σκληρή άσκηση για εξήντα επτά χρόνια.

Κοντά στον στύλο του δημιουργήθηκαν δύο μοναστήρια, ένα ανδρικό και ένα γυναικείο, τα οποία ο Όσιος καθοδηγούσε πνευματικά. Εκοιμήθη υπεραιωνόβιος. Η αγία κάρα του βρίσκεται στο Άγιον Όρος, στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου και η μνήμη του εορτάζεται στις 26 Νοεμβρίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ι.ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

Κυριακή

9 π.μ. Εωθινή Ακολουθία

10 π.μ. Θ. Λειτουργία

Καθημερινά

8 π.μ. Όρθρος

6 μ.μ. Εσπερινός

Εορτές

Οι ώρες των Ι. Ακολουθιών των Εορτών αναγράφονται στον Πίνακα Ανακοινώσεων του ναού και ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Ι. Μητροπόλεως Πισιδίας Εξαρχίας Σίδης και Ατταλείας.

Διεύθυνση ναού:

Kilicarslan Mah

Yeni Kapi Sk. No 20

Kaleici-Antalya

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα