Δελτίο Τύπου της Ε.ΡΩ. για την Εκδήλωση με τον Γέροντα Μάξιμο Ιβηρίτη πρ. Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους

Δελτίο Τύπου της Ε.ΡΩ. για την εκδήλωση της ομάδας φίλων Ε.ΡΩ. Αθήνας στον ιερό ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού με τον Γέροντα Μάξιμο Ιβηρίτη πρ. Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους

Η ‘’Ενωμένη Ρωμηοσύνη’’ και ο ιερός ναός Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Αμαρουσίου της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος πραγματοποίησαν το Σαββάτο 29 Απριλίου 2023, στο καθολικό του εν λόγω ιερού ναού, εκδήλωση-ομιλία με τον πρ. Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους Γέροντα Μάξιμο Ιβηρίτη και θέμα: ‘’Αλεξανδρινά αποτυπώματα εις τον Άθωνα’’.

Τα μέλη, οι φίλοι και οι ενορίτες της ενορίας του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού -σε έναν κατάμεστο ιερό ναό-, παρηκολούθησαν την ενδιαφέρουσα ομιλία του Γέροντος Μαξίμου Ιβηρίτου.

Όπως σημείωσε στην εισήγησή του ο Γέροντας Μάξιμος -μεταξύ άλλων σπουδαίων-: ‘’Ο  Μέγας Αλέξανδρος, είναι εκείνος ο οποίος προδιέγραψε σαν όργανο του Θεού και το μέλλον του Άθωνος, αφού κατέστη όργανο της θείας πρόνοιας για τη διαφύλαξη της ταυτότητάς του, ώστε μετά από αιώνες να γίνη Περιβόλι της Παναγίας και κατοικητήριο Μοναχών.

Σύμφωνα με το Στράβωνα (ΙΑ ́ α ́, 23) και άλλους ιστορικούς, όταν ο αρχιτέκτων της Αλεξανδρείας Δεινοκράτης επρότεινε στο Μέγα Αλέξανδρο να μεταποιήση τον Άθωνα σε ανδριάντα του, ο μεγαλώνυμος εκείνος στρατηλάτης αρνήθηκε την κολακευτική του πρόταση και εν ολίγοις τον συμβούλεψε να αφήση ήσυχο το θαυμαστό τούτο όρος, γιατί δεν ξέρουμε του είπε πως θα το χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι στο μέλλον.

Πρόκειται για την πρώτη περί του Άθωνος προφητεία, η οποία μάλιστα εκφράσθηκε από το στόμα ενός μεγάλου αρχαίου ενθέου Έλληνα, ο οποίος μαζί με τούς άλλους εθνικούς μας φιλοσόφους, ποιητές και ρήτορες του παλαιού εκείνου καιρού προετοίμασαν την έλευση του Χριστού στον κόσμο’’.

Σημειώνουμε ό,τι ο Γέρων Μάξιμος Ιβηρίτης, διετέλεσε Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, είναι επίτιμος Καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Έχει συγγράψει περί τις διακόσιες μελέτες ιστορικού και θεολογικού περιεχομένου.

Προσφάτως κυκλοφορήθηκε το νέο περισπούδαστο έργο του Γέροντα Μάξιμου -εικοστό πέμπτο κατά σειρά- υπό τον τίτλο: «Η ξυνωρίς των Αρίστων: Μέγας Αλέξανδρος-Φιλόσοφος Αριστοτέλης. Αλεξανδρινά και Αριστοτελικά αποτυπώματα εις τον Άθωνα». Στο έργο αυτό προβάλλονται δύο κορυφαίοι και άριστοι αρχαίοι πρόγονοί μας, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φιλόσοφος Αριστοτέλης. Μέσω δε τούτων προβάλλεται και το μεγαλώνυμο όρος του Άθω, μετά του οποίου συνδέονται αμφότεροι διαχρονικώς.

****

Στο τέλος της εκδήλωσης το πλήθος των αδελφών μας παρισταμένων –είχε την ευλογία να παραλάβει –τιμής ένεκεν- από τα χέρια του Γέροντος Μάξιμου Ιβηρίτου τεύχος του περιοδικού Ε.ΡΩ. της Ενωμένης Ρωμηοσύνης.

Η ‘’Ενωμένη Ρωμηοσύνη’’ εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς τον Γέροντα Μάξιμο Ιβηρίτη ο οποίος μάς τίμησε με την ανέκδοτη ομιλία του με θέμα: ‘’Αλεξανδρινά αποτυπώματα εις τον Άθωνα’’ και  ο οποίος ανταποκρίνεται με χαρά κάθε φορά στις προσκλήσεις του Σωματείου μας.

Επιπλέον η ‘’Ενωμένη Ρωμηοσύνη’’ ευχαριστεί τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά Αιτωλού πρωτοπρεσβύτερο π. Σταύρο Ξυραφά για την άριστη συνεργασία του στην διοργάνωση της εν λόγω εκδήλωσης και την άψογη φιλοξενία του. Η ομάδα φίλων της Ε.ΡΩ. Αθήνας ευχαριστεί όλους τους ενορίτες καθώς και τα μέλη, τους φίλους και συνεργάτες του Σωματείου μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους και την εν Χριστώ αγάπη τους.