Δελτίο τύπου για την εκδήλωση της Ενωμένης Ρωμηοσύνης Πατρών «Η Σμύρνη εάλω – η μνήμη ανθεί…»

 

 

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή  διοργάνωσε το σωματείο Ενωμένη Ρωμηοσύνη Πατρών το  Σάββατο  8η  Οκτωβρίου  2022    στο παρεκκλήσιο Αγίων Μυροφόρων Ενορίας Αγίου Ανδρέου Εγλυκάδος Πατρών. Την εκδήλωση  με τίτλο  «Η Σμύρνη εάλω – η μνήμη ανθεί…» παρακολούθησε με ενδιαφέρον πλήθος κόσμου που παρευρέθηκε.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Μικρασιάτικα τραγούδια που εκτέλεσε η παραδοσιακή βυζαντινή χορωδία “Απόστολος Ανδρέας”, υπό την δ/νση του Λαμπαδαριου του νέου Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα Πατρών κ. Σπύρου Ν. Σκιαδαρέση – Θεολόγου, ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε σύντομο οπτικό υλικό σχετικό με το χρονικό της Μικρασιατικής καταστροφής.

Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έγινε από τον κο Μελέτη Μελετόπουλο, διδάκτορα Οικονομικών, Κοινωνικών Επιστημών και Φιλοσοφίας, καθηγητή μέσης εκπαίδευσης με θέμα: “Μικρασιατική εκστρατεία και πετρέλαια”, στην οποία αναφέρθηκε διεξοδικά και μέσα από αδιάσειστες πηγές στις πολιτικές επιλογές της τότε κυβέρνησης της Ελλάδος και τα κρυφά γεωπολιτικά συμφέροντα και επιδιώξεις των μεγάλων δυνάμεων που οδήγησαν τελικά στο ξεριζωμό του ελληνισμό της Ιωνίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου.

Ακολούθησε η παρουσίαση δρώμενο λόγου από τον κο Στεφανο Σκαρπελο, φιλολογο με θέμα: “Στα βήματα της Ανατολικής μας Ρωμηοσύνης”, με αναφορές στον πολιτισμό, στην παράδοση, στην καθημερινή ζωή, την λαογραφία  τα ήθη και έθιμα του Μικρασιατικού ελληνισμού.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε από την κα Μαρία Αυγουστινάτου, θεολόγο – εκπαιδευτικό του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, “Το χρονικό της εγκατάστασης των προσφύγων Μικρασιατών στην Πάτρα” μέσα  από οπτικό υλικό  και  κείμενα  της  εποχής.  

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε  με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών των αλησμόνητων πατρίδων από το χορευτικό τμήμα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών & Περιχώρων, υπό τον χοροδιδάσκαλο κο Δημήτριο Αναγνώστου.