Με δραματικούς τόνους περιγράφουν την απομείωση του ζωικού κεφαλαίου στην Κρήτη, οι κτηνοτρόφοι του νησιού, εξαιτίας του ιλιγγιώδους κόστους σίτισης και συντήρησης των ζώων, προειδοποιώντας ότι έως τη νέα γαλακτοκομική περίοδο, ο μισός πληθυσμός των αμνοεριφίων θα έχει οδηγηθεί στη σφαγή!
Τους τελευταίους μήνες σφάζονται κατά εκατοντάδες τα ζώα και στην Κρήτη, όπως πιστοποιεί στη ΝΕΑ Ματιά.gr o αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ) Ανδρέας Στρατάκης, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με τα πανελλήνια στοιχεία, μόνο το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου σφαγιάστηκαν 450.000 μάνες, κάτι που ισοδυναμεί με απομείωση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας κατά 4,5%.
Σε μια πολύ δυσοίωνη πρόβλεψη προχωρά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κόφινα και μέλος της διοίκησης του ΣΕΚ Γιώργης Ξυλούρης, μεταφέροντας στη ΝΕΑ Ματιά ότι “Το μισό ζωικό κεφάλαιο έως τις αρχές της νέας γαλακτομικής περιόδου, δηλαδή στις αρχές Οκτωβρίου, για την Κρήτη θα έχει χαθεί: θα έχει σφαγιασθεί ή θα έχει πωληθεί. Η τροφή από τα 12 ευρώ πέρυσι, έφθασε τα 23 και τον Οκτώβριο θα έχει ξεπεράσει τα 28 ευρώ. Ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να αντέξει το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής“. Συμπληρώνει δε ότι “Από την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, έχουμε αφεθεί αβοήθητοι, καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι δεν θέλουνε να υπάρχει πλέον κτηνοτροφία στο νησί, αφανίζεται ο κλάδος“.
Ο αντίκτυπος στο γάλα
Τα υψηλά κόστη ζωοτροφής οδηγούν σε υποσιτιζόμενα ζώα – το βάρος σε κρέας των ζώων δύσκολα ξεπερνά το 38%, όταν σε άλλες περιπτώσεις και παλαιότερα ήταν πάνω από 43%. Τα υποσιτιζόμενα ζώα, όμως, παράγουν λιγότερο γάλα και σε συνδυασμό -κατά πρώτο λόγο- με τα ζώα που θα σφαγιαστούν, η γαλακτοπαραγωγή της νέας περιόδου αναμένεται να έχει κατακόρυφη πτώση.
Ενδεικτικό είναι ότι στο τυροκομείο του Κόφινα την περίοδο 2020-2021 μεταφέρθηκαν 2.000 τόνοι γάλακτος, το διάστημα 2021-2022 1.300 τόνοι και του χρόνου υπολογίζονται ότι θα φθάσουν μόλις 700 τόνοι!
Ο αντίκτυπος στις ποσότητες γάλακτος θα είναι τεράστιος, με τον κ. Στρατάκη να υπογραμμίζει: ” Η νέα γαλακτομική σεζόν θα μας βρει με πολύ μικρές ποσότητες. Μπορεί η τιμή του γάλακτος να έχει αυξηθεί κατά 10 με 15%, όμως γάλα δε θα υπάρχει, διότι σφάζονται τα ζώα. Και πώς θα γίνει διαφορετικά, αφού ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να τα σιτίσει; Δύο μόλις τσουβάλια ζωοτροφής κοστίζουν 50 ευρώ, και κάθε ζώο την ημέρα δεν το φτάνει 1 κιλό τροφής! Στο νησί μας το κόστος της τροφή είναι ακόμη μεγαλύτερο απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα“.