Ο κρόκος Κοζάνης στην αγορά των Η.Π.Α.
Για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ανοίγουν τα φτερά τους οι παραγωγοί της Κοζάνης μετά τη συμφωνία με εταιρεία-κολοσσό των ΗΠΑ στον κλάδο των μπαχαρικών για την πώληση 600 κιλών κρόκου.
Οι παραγωγοί έχουν τις τελευταίες ημέρες συναντήσεις και με επιχειρηματίες από τη Ρωσία με σκοπό να ανοίξουν και αυτή την αγορά
Πρόκειται για πώληση-μαμούθ, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της ετήσιας παραγωγής της περιοχής και αποδεικνύει ότι ακόμα και στον καιρό της κρίσης ο κρόκος είναι ένα από τα πιο ανταγωνιστικά προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας.
Τα τελευταία χρόνια η φήμη του προϊόντος από την Κοζάνη αυξάνεται σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να θεωρείται απαραίτητη η είσοδος νέων καλλιεργητών, αφού η παραγωγή δεν φτάνει για να καλύψει τη διεθνή ζήτηση. Λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Νίκος Πατσιούρας: «Τα μέλη μας καταβάλλουν προσπάθειες για να προσελκύσουν νέους ανθρώπους και φαίνεται ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση. Είμαστε από τους λίγους κλάδους που δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση και μπορεί να δώσει δουλειά στους ανθρώπους της περιοχής. Ούτως ή άλλως, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ζουν εδώ έχουν γνώση και της ιστορίας και της καλλιέργειας του κρόκου».
Η πώληση των 600 κιλών κρόκου στην αμερικανική εταιρεία δεν είναι μια μεμονωμένη συναλλαγή που δεν θα έχει συνέχεια. Ανάλογα με την παραγωγή, οι Αμερικανοί θα επανέρχονται κάθε χρόνο για να αγοράσουν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες. Οι παραγωγοί της Κοζάνης δεν περιορίζουν στις ΗΠΑ τη δραστηριότητά τους. Τις τελευταίες ημέρες έχουν συναντήσεις με επιχειρηματίες από τη Ρωσία με σκοπό να ανοίξουν και αυτή την αγορά.
Παρά το γεγονός ότι εξαγωγές γίνονται ήδη σε χώρες όπως η Γαλλία, ο Καναδάς, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία, το άνοιγμα προς μια τεράστια χώρα όπως η Ρωσία θα έχει θετικές επιπτώσεις. «Μας επισκέφθηκαν 12 σεφ που εργάζονται σε ξενοδοχεία και εστιατόρια της Ρωσίας για να τους δείξουμε τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιείται ο κρόκος. Πιστεύω ότι έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από αυτά που είδαν» τονίζει ο κ. Πατσιούρας.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, ο κ. Πατσιούρας επισημαίνει ότι το προϊόν κινείται πολύ ικανοποιητικά. «Εχουμε παρατηρήσει ότι οι Ελληνες χρησιμοποιούν τον κρόκο περισσότερο για λόγους υγείας, σε ροφήματα ή στο νερό, παρά στη μαγειρική τους. Θεωρούμε ότι υπάρχει ακόμα έδαφος να καλύψουμε».
2.500 ευρώ το κιλό! Επένδυση – χρυσάφι για τους καλλιεργητές
Η τιμή του συσκευασμένου κρόκου στο σούπερ μάρκετ κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και 2,7 ευρώ το γραμμάριο. Για τον λόγο αυτόν στη μαγειρική του χρήση χρησιμοποιείται σε ποσότητες που δεν ξεπερνούν το 5% του γραμμαρίου. Ο κ. Πατσιούρας επισημαίνει ότι η ακριβή του τιμή οφείλεται στη μεγάλη δυσκολία της συλλογής του.
«Για να συγκεντρωθεί ένα κιλό κρόκου, χρειάζονται 150.000 λουλούδια. Σε αυτή την επίπονη προσπάθεια πρέπει να προστεθεί και ο καθαρισμός των λουλουδιών, οπότε το κόστος μεγαλώνει ακόμα περισσότερο». Σε ό,τι αφορά τη μαγειρική του χρήση, ο κ. Πατσιούρας προσθέτει ότι η δυνατή γεύση και το άρωμα του κρόκου κάνουν απαγορευτική τη χρήση μεγαλύτερης ποσότητας.
Θεραπευτικές ιδιότητες – Μειώνει τα καρδιακά επεισόδια
Ο κρόκος, ο οποίος καλλιεργείται στην περιοχή της Κοζάνης εδώ και περίπου 300 χρόνια, είναι ένα από τα πιο πολύτιμα και σπάνια φαρμακευτικά φυτά. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα, με τις πρώτες αναφορές να γίνονται σε αιγυπτιακούς παπύρους που έχουν ηλικία 3.500 ετών. Ο κρόκος αποτελούσε επίσης απαραίτητο συστατικό στα παρασκευάσματα του Ιπποκράτη, του Διοσκουρίδη και του Γαληνού, οι οποίοι τον χορηγούσαν ως αντιπυρετικό, υπνωτικό, παυσίπονο, επουλωτικό και εμμηναγωγό.
Η ιατρική χρήση του φυτού δεν τελείωσε, ωστόσο, με την αρχαιότητα. Δεκάδες έρευνες της σύγχρονης Ιατρικής έχουν δείξει ότι ο κρόκος έχει αντιοξειδωτική και αντιθρομβωτική δράση. Σε περιοχές, μάλιστα, όπου οι κάτοικοι καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες κρόκου, όπως για παράδειγμα η Βαλένθια της Ισπανίας, η συχνότητα των καρδιαγγειακών επεισοδίων είναι αισθητά μικρότερη.
Αλλες έρευνες έχουν δείξει τις θετικές συνέπειες που έχει ο κρόκος στη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ αποδεδειγμένες είναι και οι ιδιότητές του ως παυσίπονου στους πόνους των δοντιών και των ούλων.
Το τρίψιμο των ούλων με σκόνη κρόκου μειώνει εντυπωσιακά τον πόνο των δοντιών και τις φλεγμονές. Το μείγμα του κρόκου με μέλι δίνει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Μια πολύ απλή συνταγή για ένα καταπραϋντικό ρόφημα, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων για καρδιακό επεισόδιο, είναι το γάλα με κρόκο. Για την παρασκευή του αρκεί μια πρέζα κρόκου σε ένα βραστό φλιτζάνι γάλα, το οποίο, στη συνέχεια, πρέπει να βράσει για άλλα δύο λεπτά.
Στέλιος Βογιατζάκης – Εφημερίδα ” Έθνος”