Μια πολύτεκνη μητέρα στολίζει τοίχους με το ’21!

 

Στα χνάρια του «Εύρυτου» της Αθήνας, μια καθηγήτρια εικαστικών τεχνών από το Ηράκλειο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, η Γεωργία Κουσαξίδου, η οποία ζωγραφίζει ήρωες του 1821, ύστερα από συνεργασία με τον Δήμο Λαγκαδά και την Κοινότητα Καβαλαρίου.

Ήδη ο Μάρκος Μπότσαρης κοσμεί έναν τοίχο που ήταν «γυμνός» και θα ακολουθήσουν κι άλλα έργα, όπως αναφέρει στη «δημοκρατία» η ζωγράφος, η οποία κέρδισε τα συγχαρητήρια όλων: «Ηταν μια δική μου σκέψη να ξεκινήσω να ζωγραφίζω τους ήρωες της Επανάστασης, στο πλαίσιο των 200 χρόνων από το 1821, αλλά είδα και ανάλογη ανακοίνωση του Δήμου Λαγκαδά, που ζητούσε εθελοντές για κάτι τέτοιο, και φυσικά ανταποκρίθηκα. Μίλησα με τον δήμαρχο τον κ. Ταχματζίδη και την Κοινότητα Καβαλαρίου, μέσω της προέδρου της, κυρίας Γεωργίας Μιχαηλίδου, μου ζήτησαν να ζωγραφίσω σε έναν τοίχο του χωριού. Ανέλαβα δράση και παρουσίασα την εικόνα του οπλαρχηγού Μάρκου Μπότσαρη, με ένα μήνυμα, αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλοι».

Ήδη το ραντεβού όλων έχει κλειστεί για το προσεχές Σάββατο, στο κέντρο του Λαγκαδά, όπου, όπως λέει η ζωγράφος, «θα παρουσιάσουμε το Κρυφό Σχολειό και λίγο αργότερα θα ζωγραφίσουμε τον Θόδωρο Κολοκοτρώνη σε τοίχο του Γυμνασίου Λαγκαδά, ύστερα από συνεννόηση με τον δήμαρχο. Ολα τα έργα θα είναι έτοιμα για την 25η Μαρτίου». Η Γεωργία Κουσαξίδου διδάσκει εικαστικά σε δημοτικό σχολείο των Σερρών (!) και καθημερινά σχεδόν κάνει αυτή τη διαδρομή. «Είναι μεγάλη η χαρά μου από τη στιγμή που τελείωσε το πρώτο αυτό έργο, ενώ έχω φτιάξει και άλλα μικρότερα, όπως οι Καρυάτιδες και ο Ιπποκράτης, ενώ σκέφτομαι να ακολουθήσουν κι άλλα έργα σε τοίχους της περιοχής» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης, μιλώντας στη «δημοκρατία» για αυτή την ενέργεια, τόνισε: «Ευχαριστούμε την κυρία Κουσαξίδου για την προσφορά της, ενώ θα δραστηριοποιηθούν από το προσεχές Σάββατο μαθητές του ΕΠΑ.Λ. και παιδιά δημοτικών σχολείων του Λαγκαδά, όπως και νηπιαγωγείων, που προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν και να ζωγραφίσουν ήρωες της Επανάστασης ως εθελοντές. Έχουν ενεργοποιηθεί και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, γιατί κανένας δεν πρέπει να ξεχνά την Ιστορία μας. Μπορεί να μη γιορτάσουμε όπως θέλουμε την επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ξεχνάει κανένας τι έκαναν αυτοί οι ήρωες του 1821».Το προσεχές Σάββατο, στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου θα ζωγραφίσουν το Κρυφό Σχολειό, θα είναι παρόντες και μαθητές των δημοτικών σχολείων μαζί με τους δασκάλους τους, προκειμένου να γίνει μια επανάληψη στα μικρά παιδιά τι ήταν το Κρυφό Σχολειό και τι πρόσφερε στην Επανάσταση του ’21, ενώ παράλληλα θα γίνουν δράσεις σε άλλα σημεία της πόλης από μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Λαγκαδά, με εικαστικές παρεμβάσεις, πάντα με θέμα την Επανάσταση και τα 200 χρόνια από αυτή.

Η Γεωργία Κουσαξίδου είναι πολύτεκνη μητέρα, αλλά βρίσκει τον τρόπο να είναι παρούσα σε αυτήν την προσπάθεια, γιατί, όπως λέει, «πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις, εμείς αγαπάμε την πατρίδα μας, δεν θέλουμε να ξεχαστεί ο μεγάλος επαναστατικός αγώνας όλων των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε ελεύθεροι. Είμαστε υποχρεωμένοι να τους θυμόμαστε και έτσι να μεγαλώνουν τα μικρά παιδιά».

Μυρίζει… Ελλάδα και το αισθάνεσαι στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης, όπου ακολουθούν κατά πόδας τις κινήσεις και το έργο του «Εύρυτου», τον οποίο δήλωσαν ότι τον θαυμάζουν γι’ αυτά που έχει φτιάξει.