Οι φίλοι της Ε.ΡΩ. στα Χανιά είχαν την ευλογία να διακονήσουν το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Αυγούστου της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο εορτάζον ιερό μετόχιον του Σωτήρος και Αγίου Γεδεών της Ιεράς Μονής Καρακάλλου Αγίου Όρους, στις Μαργαρίτες Ρεθύμνου.
Μεγάλη ευλογία ήταν η παρουσία αγιορειτών πατέρων, οι οποίοι παρέστησαν τιμώντας την Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως και το εορτάζον ιερό μετόχιον μονής του Σωτήρος και του Αγίου Γεδεών.
Σύντομο Ιστορικό
Η μονή Σωτήρος και Αγίου Γεδεών, γνωστή περισσότερο ως Μετόχι Καρακάλλου, βρίσκεται στο χωριό Μαργαρίτες, 30 χλμ νότια του Ρεθύμνου, και κτίστηκε στα τέλη του 15ου – αρχές 16ου αιώνα και ανήκει από τον 18ο αιώνα στη Μονή Καρακάλλου του Αγίου Όρους. Ο κτήτορας της μονής ανήκε στην Ενετο-κρητική οικογένεια των Δανδόλων (Dandolo) που είχε την περιουσία του στις Μαργαρίτες. Μπροστά από την ωραία πύλη υπάρχει τάφος με ανάγλυφο το οικόσημο των Δανδόλων, που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση ακόμη και σήμερα.
Το μοναστήρι φαίνεται ότι ξεκίνησε ως γυναικείο και σύμφωνα με την παράδοση, κατά την Οθωμανική κυριαρχία, οι Τούρκοι κατευθύνθηκαν προς τη μονή για να σφάξουν τις μοναχές και να λεηλατήσουν το χώρο. Αυτές διέφυγαν από τη μονή και κρύφτηκαν σε ένα σπήλαιο της περιοχής. Οι Τούρκοι τις ακολούθησαν, και σύμφωνα με την παράδοση, όταν έφτασαν έξω από το σπήλαιο, ένα άσπρο σύννεφο σκέπασε την είσοδο του και έτσι σώθηκαν οι μοναχές.
Κατά την Οθωμανική κυριαρχία το μοναστήρι παραχωρήθηκε στη Μονή Καρακάλλου και από τότε μετατράπηκε σε ανδρικό. Ένας από τους μοναχούς που έζησε στη μονή για 6 χρόνια, μέχρι το 1803, ήταν και ο οσιομάρτυραςΓεδεώνο οποίος καταγόταν από τον Τύρναβο της Λάρισας. Μαρτύρησε το 1818 στον Τύρναβο από τους Τούρκους.
Τελευταίος μοναχός ήταν ο πατέρας Καλλίνικος, ο οποίος βρίσκεται και αυτός θαμμένος στον τάφο του κτήτορα, που βρίσκεται μέσα στο ναό. Μετά την κοίμηση του, το μοναστήρι ερήμωσε και οι εργασίες αναστήλωσής του ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 1998 με την αμέριστη στήριξη των κατοίκων της περιοχής. Σήμερα στο μοναστήρι διαμένει ένας ιερομόναχος.
Το καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στην κοίμηση της Θεοτόκου και σύμφωνα με την επιγραφή ανακαινίστηκε τον 18ο αιώνα, όταν έγιναν κι άλλες εργασίες στο συγκρότημα. Στο κέντρο σώζεται τάφος, πιθανότατα του κτήτορα, του οποίου το οικόσημο έχει εντυπωθεί σε καλυπτήρια πλάκα. Από το παλιό μοναστήρι σώζονται μόνο δύο κτίρια του 18ου – 19ου αιώνα και μερικά νεόδμητα του 21ου αιώνα.