Δελτίο τύπου: Προσκύνημα Φίλων και Μελών της Ε.ΡΩ. στην Άρτα – 24/6/23

Δελτίο τύπου: Προσκύνημα της ομάδας φίλων Ε.ΡΩ. Άρτας στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Γηρομερίου Πάργας και στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής στο Καναλάκι της Πρέβεζας

Το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023 ομάδα φίλων της ΕΡΩ στην Άρτα πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Γηρομερίου Πάργας .

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα και από τα λίγα εν ενεργεία μοναστήρια στην Ήπειρο. Η ιερά μονή είναι κτισμένη σε υψόμετρο 300 μέτρων στην δυτική πλαγιά του όρους Φαρμακοβούνι στους Φιλιάτες της Θεσπρωτίας.

Η ιστορία της μονής είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την περιοχή, η οποία κατά το παρελθόν δοκιμάστηκε από την εκεί παρουσία των Τσάμηδων αλλά και την βαρβαρότητα που έδειχναν κατά καιρούς και με διάφορες αφορμές οι Τούρκοι.

Η σπουδαιότητα του μοναστηριού οφείλεται στον ιδρυτή του, τον Όσιο Νείλο τον επονομασθέντα και» ηγιασμένο».

Εκεί μας υποδέχθηκε με αγάπη ό ηγούμενος της Μονής γέροντας Μεθόδιος, ό όποιος μας μίλησε όχι μόνο για την ιστορία του μοναστηριού αλλά και για πολλά άλλα θέματα. Τον ευχαριστούμε γι’ αυτό καθώς και για την φιλοξενία πού μας πρόσφερε απλόχερα.

Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής , κοντά στο Καναλάκι Πρέβεζας, δίπλα στη μυθική Αχερουσία λίμνη. Εκεί υπάρχει ο τάφος της Μεγαλομάρτυρος όπου οι πιστοί εναποθέσανε το ακέφαλο σώμα της, αφού η Αγία θανατώθηκε με αποκεφαλισμό. Στον τάφο της ανηγέρθηκε προς τιμή της τρισυπόστατος ναός, στον οποίο, πάντα κατά την παράδοση, τοποθετήθηκε και η αγία κάρα της.

Μάλιστα δίπλα στον τάφο σώζεται και η πέτρα, όπου στηριζόμενη προσευχόταν κατά τον αποκεφαλισμό της.

Ευχαριστούμε την γερόντισσα τού μοναστηριού για την υποδοχή της και για τον χρόνο πού μας αφιέρωσε απαριθμώντας τα θαύματα της Αγίας.

Η ομάδα φίλων της Ε.ΡΩ. στην Άρτα, πέραν του ιερού προσκυνήματος, είχε την ευκαιρία για ξεκούραση και για γεύμα στην Σαγιάδα. Η Σαγιάδα είναι ένα όμορφο ψαροχώρι, το οποίο βρίσκεται στο δυτικότερο σημείο της Ηπειρωτικής Ελλάδας και φημίζεται για τα φρέσκα ψάρια του. Επιπλέον κάναμε στάση για καφέ στην πόλη της Ηγουμενίτσας πρωτεύουσα του Νομού Θεσπρωτίας ή οποία βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού, στον μυχό του ομώνυμου όρμου.