Δελτίο τύπου ΕΡΩ Καρπενησίου – Προσκυνηματική εξόρμηση στο χωριό Βράχα Ευρυτανίας

Πολλά από τα ελληνικά χωριά παρά το μικρό τους μέγεθος και το γεγονός ότι δεν είναι πολύ γνωστά στους περισσότερους, κρύβουν μια πολύ σπουδαία ιστορία. Ένα από αυτά τα χωριά βρίσκεται στην καρδιά της Ευρυτανίας και ονομάζεται Βράχα. Ένα ιστορικό χωριό με μεγάλη ομορφιά αλλά και πλούσια ιστορία την οποία αξίζει να γνωρίσεις.

Έτσι λοιπόν μέλη και φίλοι της ΕΡΩ,με αφορμή να γνωρίσουμε την ιστορία του τόπου μας , πραγματοποιήσαμε προσκυνηματική εκδρομή το απόγευμα της Κυριακής 14 Μαΐου 2023 στην Βράχα Ευρυτανίας όπου στον Ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας τελεσαμε εσπερινό και παράκληση . Εκεί μας περίμενε ένας μεγάλος θησαυρός Αγίων λειψάνων αλλά και της εικόνας της Παναγίας όπου χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Μετα το πέρας των ακολουθιών ο πατέρας Ευγένιος μας μίλησε για την αλλοίωση που έχουμε υποστεί λόγω της αποστασίας μας, της απομάκρυνσης του ανθρώπου από τον Θεό αλλά και τον συνάνθρωπο. Ακολούθησε συζήτηση. Στον δε αύλειο χώρο του Ναού, μας περίμεναν ποικίλα εδέσματα.

Έπειτα μεταβήκαμε στο μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (προφορική παράδοση θέλει να κτίζεται είτε μετά την αλωση της Πόλης, είτε τον 16ο αιώνα , την περίοδο που η Βράχα βρισκόταν στην ακμή της) όπου εκεί μας περίμεναν ο ηγούμενος π. Ιλαρίωνας ,ο οποίος μας αφηγήθηκε την ιστορία της μονής, και ο π.Γερασιμος.
Πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής δεχτηκαμε με πολύ αγάπη το κέρασμά τους στο αρχονταρίκι.
Βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες και αναχωρήσαμε παίρνοντας πολλές ευλογίες.