Δελτίο Τύπου απο την Ε.Ρω στην Πάτρα για την εκδήλωση “Ανάδειξη Ιστορικού Πεζοπορικού Μονοπατιού Παλαιών Πατρών Γερμανού 2023” (Video)

Για 3η  συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023 στην ιστορική Ιερά Μονή Μακελλαριάς Καλαβρύτων, δράση  αφιερωμένη  στον   Εθνεγέρτη  Παλαιών  Πατρών Γερμανό με  τίτλο : «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ 2023».

Τη δράση διοργάνωσε το σωματείο  ΕΝΩΜΕΝΗ  ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ στην Πάτρα  και η  Ι.Μ. ΜΑΚΕΛΛΑΡΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, με τους   Δήμους  Ερυμάνθου  – Δήμο Καλαβρύτων – Μονάδα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Β. Πελοποννήσου/Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και τη συνεργασία πολλών άλλων φορέων και συλλόγων.

Η συνολική δράση  αναδεικνύει το ιστορικό  μονοπάτι  που  περπάτησε   ο Εθνεγέρτης   π. Πατρών Γερμανός  στη μετακίνηση του από Πάτρα προς Καλάβρυτα και στην επιστροφή.

Η δράση ξεκίνησε  νωρίς το πρωί με τις  2 πεζοπορικές  διαδρομές (τμήματα της διαδρομής που ακολουθούσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός από Πάτρα – Καλάβρυτα και στην επιστροφή)  1η διαδρομή, Άνω Πετρωτό – Πηγή Ζουμπάτας , 2η  διαδρομή, Δεμέστιχα – Σελινούντας – Ι.Μ. Μακελλαριάς, στις οποίες  συμμετείχαν περισσότεροι από 90 πεζοπόροι οι οποίοι οι οποίοι περπάτησαν μέσα στο  θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον του Παναχαϊκού όρους  και στο φαράγγι του Σελινούντα ποταμού, σε περιοχές και  τοπωνύμια στα οποία διαδραματίστηκαν από το 1821 μέχρι το 1827 σημαντικά ιστορικά/στρατιωτικά  γεγονότα.

Οι πεζοπόροι κατέληξαν στην Ι.Μ.  Μακελλαριάς και συναντήθηκαν με προσκυνητές και επισκέπτες  από Πάτρα, Καλάβρυτα και άλλες γύρω περιοχές, όπου πραγματοποιήθηκε η κυρίως εκδήλωση με  κεντρικό ομιλητή τον Αναπληρωτή καθηγητή «Πολιτικής Ιστορίας» στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και Διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Νίκο Τόμπρο- που ανάπτυξε το θέμα « η ηγετική μορφή του Π. Πατρών Γερμανού στον πρώτο πολιτικό οργανισμό της Ελληνικής Επανάστασης, το Αχαϊκόν Διευθυντήριον».

Ακολούθησε συνοπτική παρουσίαση του έργου « Σήμανση του ιστορικού πεζοπορικού μονοπατιού Παλαιών Πατρών Γερμανού» από τον κ. Κώστα Κωνσταντακόπουλο,  μέλος της Ε.ΡΩ, υπεύθυνο της δράσης.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε  μουσικά με εκκλησιαστικούς ύμνους και ψαλτοτράγουδα τα οποία απέδωσαν οι μαθητές της σχολής Βυζαντινής μουσικής « Κοσμάς ο Μελωδός» της Ι. Μ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας υπό την Διεύθυνση του πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Καλαβρύτων Βασιλείου Καλογερόπουλου.

Λόγω των ανθρώπινων ζωών συμπατριωτών μας  που χάθηκαν από τη καταστροφική θεομηνία στη Θεσσαλία, δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένοι παραδοσιακοί χοροί  από την χορευτική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου Μύλων Πατρών οι «ΑΕΤΟΙ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ», τα μέλη της οποίας όμως συμμετείχαν στην εκδήλωση πλαισιώνοντας με τις παραδοσιακές φορεσιές τους την εκδήλωση.

Στο χώρο της Μονής λειτούργησαν κατά την εκδήλωση δύο εκθέσεις: η μία από τη Μονάδα Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Β. Πελοποννήσου (Ο. ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) με εκθέματα χλωρίδας πετρωμάτων και φωτογραφικό υλικό από το Γεωπάρκο Χελμού Βουραϊκού, το Παναχαϊκό Όρος αλλά και από το μονοπάτι που του π. Πατρών Γερμανού  και η δεύτερη από τον  Προοδευτικό  Μορφωτικό  Σύλλογο  απανταχού  Καρουσιωτών  «Ο Άγιος  Δημήτριος» στην οποία παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό από την πεζοπορία τους στο μονοπάτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού που πραγματοποιεί ο σύλλογος τα 10 τελευταία χρόνια.

Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε σε όλους  τους συμμετέχοντες μεσημεριανό κέρασμα, που προετοίμασαν η Ι.Μ. Μακελλαριάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μοίρα Πατρών  “η Θάνα”,   ο Σύλλογος γυναικών Δεμεστίχωνη  Ακακία“, ο Εκπολιτιστικός  σύλλογος Ρωμανού  Πατρών  “Άγιος Δημήτριος”  και ο Εξωραϊστικός  σύλλογος Πετρωτού.

Η Ενωμένη Ρωμηοσύνη ευχαριστεί  όλους τους φορείς και συλλόγους που συνέβαλλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, ιδιαίτερα τον χορηγό ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΑΝΑΧΑΙΚΟΥ ΙΙΙ ΜΑΕ  και   τη   Στέγη Καλαβρυτινών   και  φίλων   Πάτρας   “Αγία Λαύρα”