Ιερισσός: Τριήμερη πανελλήνια σύναξη Ενωμένης Ρωμηοσύνης

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η δεύτερη Πανελλήνια Συνάντηση Νεότητας της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στην Ιερισσό Χαλκιδικής, στο τριήμερο 12 με 14 Οκτωβρίου. Πάνω από 500 μέλη και φίλοι του σωματείου ήρθαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εκδηλώσεων με τίτλο “Στους πρόποδες του Άθωνα”, διατρανώνοντας με παλμό και ενθουσιασμό την διάθεση για επικοινωνία και ενότητα, στην πολυπληθέστερη συνάντηση στην δεκαετή ιστορία της Ε.Ρω.. Ἡ πλούσια σε ευλογίες και πνευματικές ευκαιρίες Συνάντηση διοργανώθηκε ἀπὸ τὴν Ἑνωμένη Ρωμηοσύνη καὶ τέλεσε ὑπὸ τὴν αἰγίδα του Δήμου Αριστοτέλη, του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου καὶ τὴν εὐλογία τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἱερισσοῦ, Ἁγίου Ὅρους καὶ Ἀρδαμερίου.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε πνευματικές ομιλίες από αγιορείτες πατέρες, περίπλου του Αγίου Όρους και επίσκεψη σε προσκυνήματα της ευρύτερης προαθωνικής περιοχής. Στην πρώτη ομιλία, ο πρώην πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους γέρων Μάξιμος Ιβηρίτης μας παρέθεσε με απλό και βιωματικό τρόπο προσωπικές εμπειρίες που φανερώνουν τη χάρη, την ευλογία και την αγιότητα που χαρακτηρίζουν το Περιβόλι της Παναγίας: την ιστορία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Πορταΐτισσας, το χρονικό της εύρεσης των ιερών λειψάνων του ιερομάρτυρος Κοσμά του Πρώτου και του Αγίου Πέτρου του Αθωνίτη και περιστατικά από τους Αγίους Παΐσιο και Πορφύριο. Στη δεύτερη ομιλία, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα π. Τύχων μας μίλησε με πατρική αγάπη σχετικά με την αρετή της αγνότητας, το όπλο της προσευχής και γενικά για τον αγώνα ενάντια στους πειρασμούς και τις προκλήσεις της εποχής μας. Στον περίπλου του Αγίου Όρους με ειδικά ναυλωμένο πλοιάριο γνωρίσαμε τις Μονές και Σκήτες της δυτικής πλευράς του Άθωνα και προσκυνήσαμε ιερά λείψανα από τις Μονές Γρηγορίου, Διονυσίου και Αγίου Παύλου, καθώς και από τη Νέα Σκήτη και τη Σκήτη της Αγίας Άννας. Το προσκύνημά μας συνεχίστηκε στην πύλη του Αγίου Όρους και συγκεκριμένα στην εκκλησία της Παναγίας των Νέων Ρόδων, αλλά και μακρύτερα: στον ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου στην Αρναία θαυμάσαμε την ανάδειξη της ιστορίας του ναού μέσω της εξαίσιας ανακατασκευής που πραγματοποιήθηκε μετά την πυρκαγιά του 2005, ενώ στις ιερές Μονές Τιμίου Προδρόμου στη Μεταμόρφωση και Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή προσκυνήσαμε λείψανα Αγίων και τύχαμε της εγκάρδιας φιλοξενίας των μοναζουσών.

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στην αρχιερατική θεία λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος καλωσόρισε τα μέλη και τους φίλους της Ε.Ρω. που γέμισαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, επαίνεσε το έργο του σωματείου και ευχαρίστησε θερμά την χορωδία των ιεροψαλτών που απαρτιζόταν από Νέους της Ε.Ρω., ενώ με το ενθουσιώδες κήρυγμά του μας κάλεσε να αγωνιζόμαστε χωρίς φόβο κόντρα στο ρεύμα της εποχής μας που θέλει να ισοπεδώσει τα πάντα, μένοντας πιστοί στις αξίες μας.

Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στo Γραφείο Υπηρεσιών Πολιτισμού “Προαθωνικός”, στην ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ιερισσού και στις Αγιορείτικες Γραμμές για την βοήθεια που μας παρείχαν, σε όλους εκείνους που κοπίασαν για την διοργάνωση αυτής της τόσο επιτυχημένης συνάντησης αλλά και σε κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά, για το εξαιρετικό κλίμα μεταξύ μας, την κατανόηση, την υπομονή, το χαμόγελο. Όλοι επιστρέψαμε στις βάσεις μας με την ευλογία του Αγίου Όρους να μας συνοδεύει και με ζωντανή την αίσθηση της μεταξύ μας ενότητας. Και εις άλλα, πρώτα Ο Θεός!

Κατεβάστε τις φωτογραφίες σε πλήρη ανάλυση από την υπηρεσία Google Photos εδώ.

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα