ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Οι Ρωμνιοί Λάρισας γιόρτασαν το Άγιο Πνεύμα στην περιοχή των Τρικάλων (ΦΩΤΟ)

Με αφορμή το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020 μέλη του Τομέα Νεότητας της Ενωμένης Ρωμηοσύνης Λάρισας επισκέφθηκαμε προσκυνήματα και περιοχές ευρύτερα της πόλης των Τρικάλων.

Η εκδρομή ξεκίνησε νωρίς το πρωί με άφιξη από τη Λάρισα και προορισμό την Ιερά Μονή Παναγίας Γκούρας για εκκλησιασμό ενόψει της μεγάλης δεσποτικής εορτής. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και με την ευλογία της Παναγίας απολαύσαμε την εγκάρδια φιλοξενία, το κέρασμα και τα δώρα που επεφύλαξαν οι μοναχές για τα μέλη της Ενωμένης Ρωμηοσύνης. Αμέσως μετά κατευθυνθήκαμε προς το χωριό Δούσικο και την Ιερά Μονή Αγίου Βησσαρίωνα, ένα μοναστήρι με μεγάλη ιστορία, που κάποτε η δυναμική του έφτανε και τους 365 μοναχούς, και άβατο σήμερα για τις γυναίκες. Εκεί φυλάσσεται η κάρα του κτήτορα της μονής Αγίου Βησσαρίωνα, την οποία προσκυνήσαμε όλοι, καθώς οι μοναχοί είχαν την καλοσύνη να την εξάγουν εκτός του χώρου μοναστηριού.

Κατηφορίζοντας από τα όμορφα βουνά των Τρικάλων και παίρνοντας μαζί όμορφες εικόνες και τις ευλογίες των Αγίων, σειρά είχε η επίσκεψη στην Πόρτα Παναγιά. Πολύ κοντά στο χωριό της Πύλης είναι χτισμένος από τον 13ο αιώνα ένας ναός κόσμημα, χαρακτηριστικό δείγμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Αφιερωμένος στην Παναγία και τιμώντας το πρόσωπό της, η εικόνα της ως δεξιοκρατούσα είναι τοποθετημένη στα δεξιά του τέμπλου με ένα επιβλητικό ψηφιδωτό, με ιδιαίτερη έμφαση στα μάτια της, σωζόμενο από εκείνη την εποχή. Αντίστοιχης ομορφιάς είναι και το ψηφιδωτό που εικονίζει τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό στα αριστερά του τέμπλου, καθώς και οι λίγες σωζόμενες αγιογραφίες σε διάφορα σημεία του ναού. Στον πρόναο μπορούμε να δούμε ευρήματα αρχαίου ναού πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε ο βυζαντινός ναός, ο οποίος αρχικά αποτέλεσε το καθολικό του μοναστηριού που χτίστηκε εκεί. Ο ναός ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίου Βησσαρίωνα και είναι ανοικτός κυρίως για την τέλεση μυστηρίων.

Λίγο παρακάτω και οδηγώντας κατά μήκος του ποταμού Πορταϊκού που διατρέχει την περιοχή είναι χτισμένο το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα, το οποίο οικοδόμησε ο ίδιος στη γενέτειρά του. Εκεί καθίσαμε σε ένα αναψυκτήριο πλήρως εναρμονισμένο με το περιβάλλον για ξεκούραση και συζήτηση. Τέλος, το μεσημέρι φτάσαμε στην πόλη των Τρικάλων, όπου και γευματίσαμε σε μια από τις γραφικές ταβέρνες της γνωστής περιοχής των μανάβικων, μέχρι νωρίς το απόγευμα όπου και έγινε η επιστροφή στην πόλη της Λάρισας. Δόξα τω Θεώ…