Δελτίο Τύπου – Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία Λάρισας κ Σύλλογος Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η αλαζονική, προκλητική, επιθετική, παντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας κορυφώθηκε με την απόφασή της να μετατρέψει τον ιστορικό ορθόδοξο ναό της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης σε τζαμί. Τον ναό των θρύλων και των ελπίδων του Ελληνισμού.

Ο ηγέτης της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κυριαρχούμενος από την ψευδαίσθηση του μεγαλείου και της ισχύος, κατέστησε τη χώρα του τρομοκράτη της Ανατολικής Μεσογείου. Εκμεταλλευόμενος τις διεθνείς συγκυρίες και τις αδυναμίες των Ευρωπαίων και του Δυτικού κόσμου εν γένει, προβαίνει αδίστακτα στην εκτέλεση των προκλητικών αποφάσεών του, χωρίς να υπολογίζει τίποτε.

Ιδιαίτερα επιθετικός εμφανίζεται έναντι της χώρας μας. Αθετεί κατάφορα το διεθνές δίκαιο με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας. Ομιλεί περί «γαλάζιας» πατρίδας και δηλώνει πως τα νησιά δεν έχουν Α.Ο.Ζ.

Επέτυχε να του ανεγείρουμε ισλαμικό τέμενος στην Αθήνα, ενώ δεν δεχθήκαμε να διαθέσουμε χώρο για ανέγερση του Τάματος του Έθνους. Ναού δηλαδή προς τιμήν του Σωτήρος Χριστού, που έταξαν να ανεγείρουν οι Αγωνιστές του 1821. Και συνεχίζει τις απαιτήσεις του. Απαιτεί να λειτουργήσουν και πολλά άλλα ακόμη τζαμιά. Να γεμίσει την Ελλάδα με μιναρέδες.

Πέτυχε να λειτουργήσει στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης και Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών. Τόσο εύκολους μας βρήκε στις απαιτήσεις του. Τόσο ενδοτικούς! Και αντί ευχαριστιών προέβη στην προκλητική απόφαση να μετατρέψει τον ιστορικό ναό της Ορθοδοξίας σε… τζαμί.

Εκφράζουμε την οργή και αγανάκτησή μας για το τόλμημα αυτό του νεοοθωμανού ηγέτη.
Καταδικάζουμε την άνευρη αντιμετώπιση του ανοσιουργήματος από τον πολιτισμένο κόσμο και ζητούμε να υψώσουν ανάστημα οι ηγέτες του. Να λάβουν μέτρα κατά του Ερντογάν και να τον υποχρεώσουν να αλλάξει τακτική.
Απαιτούμε την άμεση απόδοση του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία και λατρεία, για την οποία κτίσθηκε και λειτούργησε επί αιώνες. Δεν λέει τίποτε η μετατροπή του σε μουσείο.

Αν δε επιμένει στην απόφασή του, τότε να κλείσει πάραυτα το τέμενος των Αθηνών και να σταματήσει η λειτουργία του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Φτάνει πια. Αρκετά χαϊδέψαμε ως τώρα τον Ερντογάν και τους εχθρούς της Ορθοδοξίας. Καιρός να αντιμετωπίσουμε σοβαρά το θέμα της εθνικοθρησκευτικής μας υπόστασης. Αν ολιγωρήσουμε και αδιαφορήσουμε, θα είναι αργά για θρήνους.

Λάρισα, 24 Ιουλίου 2020
Τα Σωματεία
Ενωμένη Ρωμηοσύνη
Ένωση Θεολόγων Λάρισας
Ένωσις Γονέων «Η Χριστιανική Αγωγή» (ΓΕΧΑ) Λάρισας
Ορθόδοξος Ιεραποστολικός Σύλλογος «Άγιος Δαμιανός»
Ορθόδοξος Ιεραποστολικός Σύλλογος «Πορεία Αγάπης»
Σύλλογος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής «Ο Απόστολος Βαρνάβας»
Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος» Λάρισας
Σύλλογος Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων
Φιλανθρωπικό Σωματείο «Ιωάννης ο Χρυσόστομος»
Χριστιανική Εστία Λάρισας «Ο Απόστολος Παύλος»

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα