Δελτίο Τύπου Εκδήλωσης στην Νάουσα 24-11-2018 (Φώτο-Ηχητικό)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                 Θεσσαλονίκη, 27/11/2018

     Την περασμένη Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2018,  στο Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού «ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση της «ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ» με θέμα: «Ο ΟΣΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ ΚΑΙ Η ΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ» με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη π. Δωρόθεο Τζεβελέκα, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αύρας Καλαμπάκας.

     Στην αρχή της εκδήλωσης ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης και υπεύθυνος του Μητροπολιτικού Κέντρου, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, κ. Παντελεήμονα, μεταφέροντας τις ευχές και τις ευχαριστίες του προς τον π. Δωρόθεο και προς τους υπευθύνους της Ενωμένης Ρωμηοσύνης, που με πολύ συνέπεια και σεβασμό στην Ιερά Παράδοση διοργανώνουν εκδηλώσεις σαν την συγκεκριμένη. Ο π. Αρσένιος εκφράστηκε και προσωπικά συμπληρώνοντας πως είναι ιδιαίτερη χαρά για αυτόν και για την ενορία της Παναγίας, το ότι φιλοξενήθηκε η εκδήλωση στο Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού «ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» όπως και η περσινή προς τιμήν του Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη, λίγες μέρες πριν την επίσημη αγιοκατάταξή του. Τόνισε πως στο πλαίσιο της προβολής σύγχρονων αγίων συντάσσεται και η Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, η οποία διοργανώνει κάθε χρόνο ημερίδες στο πλαίσιο του εορτασμού των Παυλείων με τίτλο «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΕΚΛΗΣΙΑΣ». Τόνισε πως από τους σύγχρονους Αγίους Πατέρες παίρνουμε δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε τον πνευματικό μας αγώνα στα μέτρα των δυνατοτήτων μας, γιατί αυτοί οι Άγιοι έζησαν σε μέρες αποστασίας όπως και εμείς σήμερα και οι παραστάσεις τους είναι πολύ κοντινές με τις δικές μας. Έκλεισε τον χαιρετισμό του ευχόμενος να ωφεληθούμε όλοι από το βίο και τα διδάγματα του Οσίου Παϊσίου αλλά και να μάθουμε περισσότερα για την αίρεση της Νέας Εποχής.     

     Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Τζεβελέκας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της εκδήλωσης. Ο π. Δωρόθεος αρχικά περιέγραψε το πλαίσιο της αίρεσης της Νέας Εποχής ή του Υδροχόου -όπως ονομάζεται- η οποία διεισδύει παντού, βασίζεται σε εξωχριστιανικές θρησκείες και θεωρεί τον Χριστιανισμό απομεινάρι μιας άλλης εποχής. Τόνισε πως ο πολιτισμός της νέας εποχής είναι ανθρωποκεντρικός, δηλαδή ο άνθρωπος αποθεώνει τον άνθρωπο και πως για να δει κάποιος κάτι διαφορετικό και να καταλάβει ποιος είναι ο κόσμος και πού πηγαίνει, πρέπει να πάει στην Εκκλησία, γιατί ο λόγος της Εκκλησίας είναι η μόνη παρηγοριά μας στην σύγχρονη πεζή πραγματικότητα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μια προκαταβολή της εποχής του Υδροχόου είναι τα εξής: καταργείται η έννοια του έθνους μέσα από τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης και αναπτύσσεται μια κοινή κουλτούρα, η οποία καταστρέφει τις παραδόσεις αιώνων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία, με σκοπό να καταστούν τα σχολεία όργανα της Νέας Εποχής. Επιπλέον, στη σύγχρονη παγκόσμια πραγματικότητα καταργείται η οικογένεια, ενώ στην Ορθοδοξία η οικογένεια είναι κάτι το ιερό. Επίσης δεν υπάρχει φύλο. Θεωρείται ανθρώπινο δικαίωμα η επιλογή του από τον καθένα μας. Ο άνθρωπος δηλ. κάνει τα πάθη του νόμο. Γενικά επιχειρείται η αποδόμηση της οικογενειακής και θρησκευτικής παράδοσης με τη δικαιολογία ότι είναι ξεπερασμένες.  

     Εν συνεχεία μετά από μια σύντομη αναφορά στο βίο του Οσίου Παϊσίου, ο π. Δωρόθεος ανέφερε πως η μεγαλύτερη προσφορά του Οσίου Παϊσίου είναι ότι ο λόγος του έδινε ελπίδα και προοπτική. Τόνισε πως η Ελλάδα είναι φως. Όμως έχουμε χάσει το βηματισμό μας μέσα από τις εκτρώσεις, τη βλασφημία, τα μάγια και άλλα θανάσιμα αμαρτήματα και ο μόνος δρόμος δεν είναι άλλος από τη μετάνοιά μας και την επιστροφή στην αγκαλιά του Αγαπητού. Ο σύγχρονος κόσμος έχει ανάγκη τον λόγο αυτών που έχουν εμπειρία Θεού, όπως του Οσίου Παϊσίου.    

     Κατά τον π. Δωρόθεο η παρουσία του Οσίου Παϊσίου έκρινε τη σύγχρονη παρουσία της Ελλάδας. Ο Θεός στέλνει αγίους και αυτοί είναι οι πραγματικοί ηγέτες της χώρας. Ο Όσιος Παΐσιος μετέφερε τις απλές ευαγγελικές αλήθειες στη καθημερινότητα του σήμερα. Οι διδαχές του Οσίου Παϊσίου είναι ένα σύγχρονο ευαγγέλιο για την εποχή μας και ο γέροντας Παΐσιος ένας παγκόσμιος Άγιος.

     Ο π. Δωρόθεος έκλεισε τον λόγο του αναφέροντας πως δεν ξέρουμε τι απεργάζονται οι αιρέσεις της Νέας Εποχής, όμως η ελπίδα της ανθρωπότητας είναι η ορθόδοξη Ελλάδα και – όπως έλεγε και ο Όσιος Παΐσιος- όλοι θα έρθουν να προσκυνήσουν αυτό το χώρο, τον οποίο έχουν κακοποιήσει, μα δεν μπόρεσαν να κάμψουν τον Έλληνα, γιατί η καθημερινότητά του είναι η Ορθοδοξία σαρκωμένη. Η Ορθόδοξη Ρωμηοσύνη θα φωτίσει τα σκότη της πλάνης. Κάποιοι πρέπει να βγούνε μπροστά. Το δένδρο της πίστεως και της ελευθερίας ποτίζεται με αίμα, όμως με τη βοήθεια του Θεού θα νικήσουμε. Άγιοι σαν τον Παΐσιο θα χαιρόντουσαν να ζούνε στην εποχή μας.

     Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκε ως ευλογία στο κοινό από τον π. Δωρόθεο οπτικοακουστικός δίσκος, παραγωγής της Ενωμένης Ρωμηοσύνης, με θέμα τον βίο του Οσίου Παϊσίου.

      Από την πλευρά μας, ως «ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ», θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, γιατί έθεσε την εκδήλωση υπό την ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως και για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων του Μητροπολιτικού Κέντρου Πολιτισμού «ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ», καθώς και στον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Δωρόθεο Τζεβελέκα για την εμπεριστατωμένη και πολύ όμορφη παρουσίαση του θέματος και για τον κόπο που έκανε να ταξιδέψει αυθημερόν σε μία περίοδο πολλών υποχρεώσεων για το μοναστήρι του. Τέλος ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Αρσένιο Χαλδαιόπουλο, για την βοήθειά του και την μεταξύ μας συνεργασία.