Ομιλία με θέμα «Η γενοκτονία του Ελληνισμού της οθωμανικής αυτοκρατορίας» πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 5-3-2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ενωμένη Ρωμηοσύνη σε συνεργασία με τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Διονύσου της Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού, οργάνωσαν την Κυριακή 5 Μαρτίου, στις 18:00, εκδήλωση με θέμα: «Η γενοκτονία του Ελληνισμού της οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, ενώ στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι μεταφέρθηκαν στο Αρχονταρίκι του Ι. Ναού, όπου ύστερα από τον χαιρετισμό της Ενωμένης Ρωμηοσύνης, τον λόγο έλαβε ο δρ. Χαράλαμπος Μηνάογλου, καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας στο Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο.

Ο κος Μηνάογλου αναφέρθηκε στις γενικότερες συνθήκες που επικράτησαν στις αρχές του 20ού αιώνα στην τότε οθωμανική αυτοκρατορία, η οποία βρισκόταν υπό συνεχή κατάρρευση και οι οποίες οδήγησαν στη διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας, που επηρέασε τελικώς όλες τις εθνότητες που ζούσαν μέσα σε αυτήν. Διαμορφωτής της νέας πραγματικότητας υπήρξε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος με στοχευμένες κινήσεις υποκατέστησε τελικώς την εξουσία του Σουλτάνου και υπήρξε ο ιδρυτής του νέου τουρκικού πλέον κράτους. Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες όλες οι εθνότητες της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι οποίες δεν είχαν τουρκική προέλευση υπέστησαν απηνείς διωγμούς, που σε πολλές περιπτώσεις μετατράπηκαν σε συστηματική γενοκτονία. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αποτελούν οι Αρμένιοι και οι Έλληνες. Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στα λάθη της πολιτικής κυρίως ηγεσίας της Ελλάδας, που ως γνωστόν οδήγησαν στην καταστροφή του μικρασιατικού Ελληνισμού, κατάσταση η οποία αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην παγκόσμια ιστορία.
Μετά την ομιλία ακολούθησαν ερωτήσεις και διάλογος.

Τέλος, η Ενωμένη Ρωμηοσύνη θα ήθελε να ευχαριστήσει τον εφημέριου του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Διονύσου π. Ευθύμιο για την οργάνωση και στήριξη της εκδήλωσης.

 

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα