Δελτίο τύπου ἐκδήλωσης μέ θέμα “Ἀπὸ τὸν Μέγα Ἀλέξανδρο στὸν Στρατηγό Μακρυγιάννη”, Ἄργος 18-3-2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Ενωμένη Ρωμηοσύνη και υπό την αιγίδα του δήμου Άργους – Μυκηνών και της ΚΕΔΑΜ η εκδήλωση με θέμα ¨Από τον Μέγα Αλέξανδρο στον Στρατηγό Μακρυγιάννη¨, στις 18 Μαρτίου 2018, στην αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού ¨Μέγας Αλέξανδρος¨ στο Άργος. Ομιλήτρια ήταν η ιστορικός και Αναπλ. Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, κ. Μαρία Μαντουβάλου, η οποία μίλησε για τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Στρατηγό Μακρυγιάννη με κέντρο αναφοράς την ιστορική πόλη του Άργους, τον Ηρακλή και τους απογόνους του βασιλείς του Άργους που λέγονται Ηρακλείδες, όπως ο Τύμενος. Το όνομα Άργος δηλώνει ¨φωτεινό τόπο¨ και έχει το προνόμιο να τροφοδοτεί με γενναιολογίες ηρώων, εθνικά, καλλιτεχνικά, μυθολογικά και ιστορικά τον ελληνισμό, αδιάκοπα από τα προϊστορικά χρόνια έως σήμερα.

Βασιζόμενη σε νέα επιστημονικά δεδομένα και ευρήματα για πρόσωπα και γεγονότα, η ομιλήτρια, επισήμανε για αυτά ότι δεν πρόκειται για μυθολογία αλλά για πραγματική ιστορία με αλληγορικό νόημα. Η ιστορία των ηρώων δεν είναι τίποτε άλλο παρά η διήγηση παλαιών μεγάλων γεγονότων τα οποία στο πέρασμα των ετών παραμορφώθηκαν. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα και ιστορικές αναφορές, ο Ηρακλής είναι ιστορικό πρόσωπο, ενώ αυτός που υπήρξε πραγματικός απόγονός του, ως Τυμενίδης από το Άργος και στις γεωγραφικές διαδρομές και στους άθλους, ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ο Μακρυγιάννης από την άλλη, απεικονίζεται ανάμεσα στους επιφανέστερους ήρωες του ΄21 που καταδικάστηκε σε θάνατο με στοχευμένες δίκες διότι θέλησε να συνεργαστεί με άλλους Μακεδόνες και να απελευθερώσουν τους αλύτρωτους Μακεδόνες χωρίς η Μακεδονία να περιέλθει υπό ξένη κυριαρχία. Ο Μακρυγιάννης έζησε στο Άργος για περίπου 8 χρόνια, όπου έμαθε γράμματα και ξεκίνησε να γράφει και τα απομνημονεύματά του, ενώ ορίστηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια ως επικεφαλής των σωμάτων Ασφαλείας – των Πολιτοφυλάκων ολόκληρης της Πελοποννήσου. Ο Μακρυγιάννης πολέμησε αυτούς που μόλυναν τον ορθόδοξο χώρο και εμπόδιζαν τους Έλληνες να βρουν τον δρόμο της αλήθειας και έλεγε ότι δεν είναι καιρός να κοιμόνται οι τίμιοι άνθρωποι.

Κλείνοντας και τονίζοντας την κρισιμότητα στην οποία έχει περιέλθει η πατρίδα μας, η κ. Μαντουβάλου κάνει λόγο για τίμιους ηγέτες, που όταν αυτοί διοικούν, το Έθνος πετυχαίνει τα ακατόρθωτα, όπως ακριβώς ο Μέγας Αλέξανδρος κατατρόπωσε τον ισχυρότατο Δαρείο και ο Μακρυγιάννης απέκρουε τους δυνάστες της πατρίδας.