Δελτίο τύπου ἐκδήλωσης μέ θέμα “Μακρυγιάννης καὶ Ρωμηοσύνη”, Ξάνθη 13-5-2018

Μὲ μεγάλη ἐπιτυχία στέφθηκε ἡ τρίτη και τελευταία για αυτό το εκκλησιαστικό έτος ἐκδήλωση τῆς Ἑνωμένης Ρωμηοσύνης στὴν Ξάνθη μέ θέμα: “Μακρυγιάννης και Ρωμηοσύνη”.

Ἡ ἐκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 καί ὥρα 7μ.μ. στό Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης. Τὴν ἐκδήλωση προλόγισε καὶ χαιρέτισε η κ. Παρθένα Καρατζόγλου εκπαιδευτικός και μέλος της Ε.ΡΩ. Ξάνθης και στη συνέχεια πήρε το λόγο η υπεύθυνη της Νεότητας τῆς Ἑνωμένης Ρωμηοσύνης Ξάνθης κ. Ειρήνη Πολυζωίδου, η οποία ανέλυσε τους σκοπούς του Σωματείου και τις δράσεις της Νεότητας.

Ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Μαρία Μαντουβάλου, τ.Αναπλ. Καθηγήτρια Φιλοσοφικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας, η οποία μίλησε με πολύ γλαφυρό αλλά και επαναστατικό τρόπο για το βίο του Στρατηγού Μακρυγιάννη αλλά και τη Ρωμηοσύνη.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στόν βίο του Στρατηγου Μακρυγιάννη, στούς αγώνες καί τίς απόψεις του, μέσα από τά έργα του ίδιου του Στρατηγού καί άλλων ιστορικών καί αγωνιστών καταδεικνύοντάς τον επίκαιρο στήν εποχή μας.

Ο Μακρυγιάννης, τόνισε η κ. Μαντουβάλου, απεικονίζεται ανάμεσα στους επιφανέστερους ήρωες του ΄21 που καταδικάστηκαν σε θάνατο με στοχευμένες δίκες. Πολέμησε αυτούς που μόλυναν τον Ορθόδοξο χώρο και εμπόδιζαν τους Έλληνες να βρουν τον δρόμο της Αλήθειας και έλεγε ότι χωρίς αρετή, χωρίς πόνο στην πατρίδα και πίστη στη θρησκεία τους, έθνη δεν υπάρχουν. Μίλησε επίσης για τη Ρωμηοσύνη ως μητέρα και τροφό της Ορθοδοξίας. Κλείνοντας, η κ. Μαντουβάλου, τόνισε την κρισιμότητα στην οποία έχει περιέλθει η Πατρίδα μας και έκανε λόγο για τίμιους ηγέτες, που όταν αυτοί διοικούν, το Έθνος πετυχαίνει τα ακατόρθωτα.

Τὸ πλῆθος τοῦ κόσμου παρακολούθησε μὲ σιγὴ θαυμασμοῦ καὶ χαμόγελα συγκίνησης καθ’ ὅλη τὴ διάρκεια τῆς ἐκδήλωσης. Στὸ τέλος τῆς ἐκδήλωσης μοιράστηκαν δωρεὰν έντυπα ἀπὸ τῆ Νεότητα της Ἑνωμένης Ρωμηοσύνης Ξάνθης. Εὐχαριστοῦμε θερμά την ομιλήτρια για τον κόπο της παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά της και για την πολύ καλή και βιωματική περιγραφή της και την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων για την ευλογία που έδωσε για την παραχώρηση της αίθουσας και την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Τέλος, εὐχαριστοῦμε ὅλους ὅσους βοήθησαν ανιδιοτελώς γιὰ νὰ ἔρθει εἰς πέρας αὐτὴ ἡ τόσο ὠφέλιμη εκδήλωση.

Ενωμένη Ρωμηοσύνη Ξάνθης

Ετικέτες - Σχετικά Θέματα