Βρετανία: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν συμμορφώνονται με τους νέους ενεργειακούς κανόνες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με φυλάκιση

Μετάφραση για την ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ

Οι υπουργοί θέλουν να παραχωρήσουν εξουσίες για τη δημιουργία νέων ποινικών αδικημάτων και την αύξηση των κυρώσεων ως μέρος των προσπαθειών για την επίτευξη καθαρών μηδενικών στόχων.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες ενεργειακής απόδοσης ενδέχεται να φυλακιστούν βάσει κυβερνητικών σχεδίων που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τους βουλευτές των Συντηρητικών.

Οι υπουργοί θέλουν να εκχωρήσουν στους εαυτούς τους εξουσίες για τη δημιουργία νέων ποινικών αδικημάτων και την αύξηση των αστικών κυρώσεων ως μέρος των προσπαθειών για την επίτευξη καθαρών μηδενικών στόχων. Σύμφωνα με τις προτάσεις, τα άτομα που παραβιάζουν τους κανονισμούς για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μέχρι και ένα χρόνο φυλάκιση και πρόστιμα έως και 15.000 λιρών.

Οι βουλευτές των Συντηρητικών πρόκειται να επαναστατήσουν ενάντια στα σχέδια, τα οποία φοβούνται ότι θα οδηγήσουν στην ποινικοποίηση των ιδιοκτητών κατοικιών, των εκμισθωτών και των επιχειρήσεων.

Οι προτάσεις περιέχονται στο επίμαχο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ενέργεια, το οποίο πρόκειται να έρθει ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων για πρώτη φορά όταν οι βουλευτές επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές την Τρίτη.

Προβλέπει τη «δημιουργία ποινικών αδικημάτων» όπου υπάρχει «μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ενεργειακής απόδοσης». Οι πολίτες θα μπορούσαν επίσης να διωχθούν για «παροχή ψευδών πληροφοριών» σχετικά με την ενεργειακή απόδοση ή για «παρακώλυση… των αρχών επιβολής του νόμου».

Το νομοσχέδιο θα αντικαταστήσει και θα ενισχύσει τους κανόνες για τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ), τα οποία προηγουμένως βασίζονταν στην πλέον καταργηθείσα νομοθεσία της ΕΕ.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Δεν σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε νέα ποινικά αδικήματα και οποιοσδήποτε άλλος υπαινιγμός είναι αναληθής.

«Η νομοθεσία για τα ενεργειακά πιστοποιητικά προέρχεται από τους νόμους της ΕΕ και οι τροπολογίες μας διασφαλίζουν ότι παρέχονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων, τις επιχειρήσεις και τους ενοικιαστές οι πληροφορίες που χρειάζονται για να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων τους».

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η κυβέρνηση απαιτούσε τέτοιες εξουσίες για να τροποποιήσει ποινικά αδικήματα που υπάρχουν ήδη υπό το τρέχον καθεστώς.

Οι υπουργοί δίνουν στους εαυτούς τους ευρείες εξουσίες για να επανασχεδιάσουν και να επιβάλουν το σύστημα, πριν τη διαβούλευση για το ποιες ακριβώς αλλαγές πρέπει να γίνουν.

Οι βουλευτές των Συντηρητικών έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι υπουργοί θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν νέα αδικήματα με περιορισμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο υπό το πλαίσιο της τροποποίησης.

Ο Craig Mackinlay, ο επικεφαλής του Net Zero Scrutiny Group (Ομάδα Ελέγχου Μηδενικού Στόχου), κατέθεσε μια τροπολογία για να αφαιρέσει τις «ανοιχτές και απεριόριστες» εξουσίες από τη νομοθεσία. Είπε στην The Telegraph: «Το νομοσχέδιο είναι γεμάτο με νέα ποινικά αδικήματα. Είναι ειλικρινά ανίερο, το ότι μπορεί να δημιουργείτε ποινικά αδικήματα.»

«Αυτά που βρήκαμε πιο προσβλητικά είναι ότι ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης μπορεί να καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους επειδή δεν είχε το σωστό πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης ή πιστοποίηση του τύπου κτιρίου».

Ο Sir Jacob Rees-Mogg, πρώην υπουργός Ενέργειας, είπε ότι η προτεινόμενη χρήση νομοθετικών μέσων για τη δημιουργία νέων αδικημάτων ήταν απαράδεκτη, προσθέτοντας: «Η εξουσία του κράτους σε εξαιρετικές περιπτώσεις χρησιμοποιείται για τον καθορισμό εγκληματικών πράξεων και ως εκ τούτου αυτό απαιτεί τον πληρέστερο συνταγματικό έλεγχο.

«Ολόκληρο το νομοσχέδιο αφορά τη συσσώρευση κόστους στους καταναλωτές. Είναι λες και το Uxbridge και η ψήφος κατά του ULEZ (Ζώνη Εξαιρετικά Χαμηλών Εκπομπών) δεν είχαν πραγματοποιηθεί ποτέ».

Ενώ τέτοιου είδους νομοθετικά κείμενα θα πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή των Κοινοτήτων, συνήθως περνάνε σιωπηλά και ούτε ένα δεν έχει απορριφθεί τα τελευταία 35 χρόνια.

Ο Sir John Redwood,, ο βουλευτής των Συντηρητικών για το Wokingham, είπε ότι οι εξουσίες ήταν «υπερβολικές» και αποτελούσαν μια «αδέξια παρέμβαση» στην προσπάθεια επιβολής του καθαρού μηδενικού στόχου, προσθέτοντας: «Είναι εντελώς λάθος πρακτική. Εάν θέλετε να επιταχύνετε την πρόοδο στην ενεργειακή απόδοση, τότε θα πρέπει να το κάνετε μέσω επιχορηγήσεων και αρωγής.

«Οι άνθρωποι είναι στην καλύτερη θέση να κρίνουν τα σπίτια τους και πρέπει να τους δώσετε ένα χέρι βοηθείας αντί να τους απειλείτε με δράση».

Το Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας και Μηδενικού Στόχου έχει προσεγγιστεί για σχολιασμό.

telegraph