Βλαχογιαννόπουλος (Καθηγητής Ιατρικής): Η τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί κίνδυνο για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών

Γράφει ο Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, 
Καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
 
 
Πραγματικά παιδιά ας μείνουμε στο γάμο των ομόφυλων ατόμων και μόνο εκεί. Όλα τα αστικά δικαιώματα των ατόμων αυτών κατοχυρώνονται με το σύμφωνο συμβίωσης, άντε και με τον γάμο. Τα υπόλοιπα είναι κίνδυνος. Παραθέτω παρακάτω μεταφρασμένα αποσπάσματα των θέσεων της Παιδιατρικής Ακαδημίας των ΗΠΑ για τις οποίες κανείς δεν μιλάει.
 
 
Αποσπάσματα από Οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας
 
Έρευνα για την ανατροφή των παιδιών από γονείς του ίδιου φύλου
 
Μελέτες που φαίνεται να υποδεικνύουν ουδέτερα έως ευνοϊκά αποτελέσματα για τα παιδιά από γονείς του ίδιου φύλου έχουν κρίσιμα ελαττώματα σχεδιασμού. Αυτά περιλαμβάνουν μη διαμήκη σχεδιασμό, ανεπαρκές μέγεθος δείγματος, μεροληπτική επιλογή δείγματος, έλλειψη κατάλληλων ελέγχων, αποτυχία να ληφθούν υπόψη οι συγχυτικές μεταβλητές και ίσως το πιο προβληματικό – όλα ισχυρίζονται ότι επιβεβαιώνουν τη μηδενική υπόθεση. Επομένως, είναι αδύνατο αυτές οι μελέτες να παρέχουν οποιαδήποτε υποστήριξη για την υποτιθέμενη ασφάλεια ή τα πιθανά οφέλη για τα παιδιά από την ανατροφή των παιδιών του ίδιου φύλου.
 
Τα δεδομένα για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των παιδιών που τοποθετούνται σε ομόφυλα νοικοκυριά είναι λίγα και προκαλούν ανησυχία. Αυτή η έρευνα αποκάλυψε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε νοικοκυριά με γονείς του ίδιου φύλου είναι πιο πιθανό να βιώσουν σεξουαλική σύγχυση, να εμπλέκονται σε επικίνδυνους σεξουαλικούς πειραματισμούς και αργότερα υιοθετούν ταυτότητα του ίδιου φύλου. Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες που υιοθετούν τον ομοφυλοφιλικό τρόπο ζωής διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως μείζονα κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές συμπεριφοράς, εξάρτηση από ουσίες και ιδιαίτερα αυτοκτονικές ιδεασμός και απόπειρες αυτοκτονίας. Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά που ανατρέφονται από ομόφυλα ζευγάρια τα πηγαίνουν χειρότερα σε πολλές κατηγορίες δεξιοτήτων σε σχεση με αυτά που ανατρέφονται από ετεροφυλόφιλα, παντρεμένα ζευγάρια.
 
 
Κίνδυνοι του ομοφυλοφιλικού τρόπου ζωής για τα παιδιά
 
Τέλος, η έρευνα έχει δείξει σημαντικούς κινδύνους για τα παιδιά που εκτίθενται στον ομοφυλοφιλικό τρόπο ζωής. Η βία μεταξύ συντρόφων του ιδίου φύλου είναι δύο έως τρεις φορές πιο συχνή από ό,τι μεταξύ των παντρεμένων ετεροφυλόφιλων ζευγαριών. Οι σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι σημαντικά πιο επιρρεπείς στη διάλυση από τους γάμους ετεροφυλόφιλων με τη μέση σχέση μεταξύ ομοφυλοφίλων να διαρκεί μόνο δύο έως τρία χρόνια. 
 
Οι ομοφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες αναφέρονται ως αδέσμευτοι, με σεξουαλικούς συντρόφους, ακόμη και μέσα σε αυτές που ονομάζονται χαλαρά «δεσμευμένες σχέσεις». Τα άτομα που ακολουθούν έναν ομοφυλοφιλικό τρόπο ζωής έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους ετεροφυλόφιλους να εμφανίσουν ψυχική ασθένεια, κατάχρηση ουσιών, τάσεις αυτοκτονίας και μειωμένη διάρκεια ζωής. Αν και ορισμένοι θα ισχυρίζονταν ότι αυτές οι δυσλειτουργίες είναι αποτέλεσμα κοινωνικών πιέσεων στην Αμερική, οι ίδιες δυσλειτουργίες υπάρχουν σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα μεταξύ των ομοφυλόφιλων σε πολιτισμούς όπου η πρακτική είναι ευρύτερα αποδεκτή.
 

Principal Authors: Michelle Cretella, MD, FCP, and Den Trumbull, MD, FCP
Originally posted January 22, 2004
Revised March 2013

Updated references May 2019