«Το μεγάλο λάθος μας με την Χαμάς ήταν η υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία» -Ισραηλινό δημοσίευμα

Ο υπερβολικός ενθουσιασμός για το τεράστιο τεχνολογικό άλμα μας σαρώνει όλους: απλούς πολίτες, τεράστιες εταιρείες αλλά και στρατιωτικούς οργανισμούς και οργανισμούς ασφαλείας στον κόσμο.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις – IDF ανέπτυξαν τις πιο προηγμένες τεχνολογίες στο φράχτη των συνόρων στη Γάζα με μια επένδυση δισεκατομμυρίων: αισθητήρες κίνησης και επαφής, εξελιγμένες κάμερες, θέσεις βολής που ενεργοποιούνται εξ αποστάσεως και εξελιγμένα συστήματα ακρόασης.

Αλλά αυτή η γραμμή άμυνας, το μεγαλείο της ισραηλινής τεχνολογίας, παραβιάστηκε από τις δυνάμεις της Χαμάς που χρησιμοποίησαν φτηνό εξοπλισμό και όπλα, γράφει ισραηλινό δημοσίευμα.

«Η γραμμή άμυνας που κατέρρευσε βασίστηκε εξ ολοκλήρου στην τεχνολογία – Στην πραγματικότητα, σε μια συλλογή τεχνολογιών, μερικές από αυτές τις πιο πρόσφατες στον κόσμο, μερικές από αυτές το καμάρι της ισραηλινής υψηλής τεχνολογίας, που υποτίθεται ότι τουλάχιστον προειδοποιούσαν και παρείχαν αρχική προστασία. Υπήρχε ένα βαθύ υπόγειο φράγμα, ένας επαγωγικός φράχτης εναέριας θέσης (ευαίσθητος στην αφή), μια εξελιγμένη διάταξη κάμερας, αισθητήρες κίνησης επιφάνειας και υπόγειας και αφής, κυψελοειδείς κεραίες και πύργοι ακρόασης και φυσικά, οι θέσεις “shooter spotter” – ένας πύργος με ένα πολυβόλο στην κορυφή, που ενεργοποιείται εξ αποστάσεως όταν χρειάζεται από γυναίκες παρατηρητές, οι οποίες κάθονται στο αρχηγείο της μεραρχίας μπροστά από οθόνες και υποτίθεται ότι ανιχνεύουν οποιαδήποτε κίνηση στα σύνορα.

Όλο αυτό το ηλεκτρονικό οικοδόμημα γκρεμίστηκε από την Χαμάς

Αυτός ο εικονικός και εξαιρετικά προηγμένος τοίχος υψηλής τεχνολογίας γκρεμίστηκε από τη Χαμάς σε μια στιγμή, με μέσα τα περισσότερα από τα οποία άρχισαν να χρησιμοποιούνται ήδη από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτός από μη επανδρωμένο αερόχημα που σήμερα μπορούν να το αγοράσουν σε οποιοδήποτε κατάστημα gadget.

35 μη επανδρωμένα αεροχήματα, σύμφωνα με τη Χαμάς, συμμετείχαν στην εναρκτήρια επίθεση, συμπεριλαμβανομένου ενός «αεροχήματος αυτοκτονίας» που αιωρήθηκε πάνω από τους πύργους Roa Yore και τους εξουδετέρωσε.

Οι κάμερες και οι πύργοι μετάδοσης και ακρόασης έσπασαν από αντιαρματικά πυρά, ο τεράστιος φράκτης ανατινάχθηκε με βαριές γομώσεις, τα καλώδια τροφοδοσίας και επικοινωνίας απλά κόπηκαν. Το μπροστινό σύστημα ελέγχου και ελέγχου κατέστη αθόρυβο αμέσως.

Ο απλός κανόνας που καθιερώθηκε τον 18ο αιώνα από τον Carl von Clausowitz, έναν από τους πατέρες της σύγχρονης θεωρίας μάχης, λειτουργεί, όπως αποδεικνύεται, ακόμη και στην εποχή του διαδικτύου και της τεχνητής νοημοσύνης: η πλευρά που καταφέρνει γρήγορα να συγκεντρώσει αρκετά μεγάλες δυνάμεις σε ένα συγκεκριμένο σημείο, με έκπληξη, θα μπορέσει να βγάλει τον αντίπαλο εκτός ισορροπίας.

Ο υπερβολικός ενθουσιασμός για το τεράστιο άλμα στις υπολογιστικές και επικοινωνιακές δυνατότητες τα τελευταία χρόνια, ένα άλμα που θεωρείται πιο δραματικό από τη βιομηχανική επανάσταση, κατακλύζει τους πάντες, στρατιωτικούς και οργανισμούς ασφαλείας, αλλά και στο Ισραήλ. Η τεχνολογία εκλαμβάνεται από πολλούς, λανθασμένα, όσο το δυνατόν περισσότερο, ως σύγχρονος Θεός, και τα υποκείμενα των λόγων της – οι άνθρωποι υψηλής τεχνολογίας – ως αγγελιοφόροι της.

Το 2020, ο προηγούμενος αρχηγός του επιτελείου Aviv Kochavi συνειδητοποίησε ότι οι IDF πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας για να αντιμετωπίσει σωστά τις εξελίξεις στη σύγχρονη αρένα του πολέμου.

 Ίδρυσε, μεταξύ άλλων, τη Shiloh Division, η οποία αναπτύσσει καινοτόμες έννοιες και μεθόδους μάχης και στην πραγματικότητα λειτουργεί με μεθόδους που θυμίζουν εταιρεία υψηλής τεχνολογίας.

Οι μονάδες συλλογής και κυβερνοχώρου της AMAN, όπως το 8200, θα αυξηθούν επίσης δραματικά και σε το τμήμα πληροφορικής, προετοιμάζονται ακόμη και για κβαντικούς υπολογιστές.

Η επιτυχία ήταν ιλιγγιώδης, κυριολεκτικά: χάρη στις νέες δυνατότητες που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στις τεχνολογικές μονάδες και στις αμυντικές εταιρείες του Ισραήλ, το IDF πέτυχε απίστευτα επιχειρησιακά επιτεύγματα, τα περισσότερα από τα οποία δεν θα αποκαλυφθούν ποτέ.

Ο Υποστράτηγος (αναπ.) Καθ. Yitzhak Ben-Israel, παρακολούθησε στενά τις τεχνολογικές εξελίξεις και παραδόξως δεν ήταν ενθουσιασμένος. Ο Ben-Israel, 74, επί του παρόντος επικεφαλής του προγράμματος σπουδών ασφαλείας στη Σχολή Κυβέρνησης και επικεφαλής του Cyber ​​​​Center στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ίσως συμβολίζει τον τέλειο συνδυασμό στρατιωτικής και μυστικής εμπειρίας και εξειδίκευσης στην τεχνολογία.

Το μεγαλύτερο μέρος της υπηρεσίας του στο IDF ήταν στο σύστημα επιχειρήσεων, πληροφοριών και ανάπτυξης της Πολεμικής Αεροπορίας και στην τελευταία του θέση υπηρέτησε ως επικεφαλής της διεύθυνσης έρευνας, ανάπτυξης όπλων και τεχνολογικής υποδομής (MPAAT) στο Υπουργείο Άμυνας.

 Έλαβε δύο φορές το Βραβείο Ασφαλείας του Ισραήλ για καινοτόμες εξελίξεις που ηγήθηκε. Για 17 χρόνια υπηρέτησε ως πρόεδρος της Διαστημικής Υπηρεσίας του Ισραήλ.

Ben-Israel: «Το να βασίζεσαι πάρα πολύ στην τεχνολογία, χωρίς να συνειδητοποιείς ότι έχει επίσης αδύναμα σημεία μέσω των οποίων μπορεί να διαταραχθεί ή να παρακαμφθεί – είναι μεγάλο λάθος.

Τόσο μεγάλο, που πριν από περίπου δύο χρόνια ανησυχούσα για τα σημάδια αυτού στις IDF, και εγώ προσωπικά πήγαμε να προειδοποιήσουμε τους εξουσιοδοτημένους αξιωματούχους.

Πιστεύετε ότι υπήρχε υπερβολική αυτοπεποίθηση εδώ; Μια γενική ατμόσφαιρα του “We are ‘Startup Nation’, οι εξελίξεις μας είναι οι πιο προηγμένες στον κόσμο και μπορείς να τις εμπιστευτείς”;

«Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι: είμαστε πραγματικά ένα “Έθνος Startup” και μπορούμε πραγματικά να κάνουμε θαύματα με την τεχνολογία. Το θέμα είναι ότι σε ό,τι κάνουμε στη ζωή, πρέπει να αναρωτηθούμε εκ των προτέρων τι θα συμβεί αν υπάρξει αποτυχία και γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε λύση».

Μαζί με το περίπλοκο επίγειο-τεχνολογικό εμπόδιο, που δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι σώζει την ανάγκη ανάπτυξης σημαντικών δυνάμεων δίπλα του, η Shin Bet και το Amman κατάφεραν να χτίσουν με τα χρόνια ένα καταπληκτικό σύστημα πληροφοριών στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο έχει αποδειχθεί σημαντικό κατά το παρελθόν.

«Η Χαμάς ξεπέρασε τα εξελιγμένα δίκτυά μας»

Για χρόνια, το Ισραήλ δραστηριοποιείται στη Γάζα – παράλληλα με τις παραδοσιακές τεχνικές συλλογής πληροφοριών, που περιλαμβάνουν τη χρήση ανθρώπινων πηγών εντός της Λωρίδας – ποικίλες δυνατότητες ψηφιακής επιτήρησης, και χρησιμοποιεί τις πιο προηγμένες εξελίξεις στον κόσμο στον τομέα του κυβερνοχώρου, υποκλοπές, αναγνώριση προσώπου, ανάλυση εικόνων και τεχνητή νοημοσύνη.

Το γεγονός ότι η Χαμάς μπόρεσε ωστόσο να σχεδιάσει κρυφά μια τόσο περίπλοκη κίνηση για πολλούς μήνες χωρίς αυτό το εξελιγμένο συγκρότημα να το εντοπίσει, υποδηλώνει -ακόμα και πριν από μια ενδελεχή εξέταση- τους περιορισμούς των πιο εξελιγμένων δικτύων παρακολούθησης.

«Δεν έγινε σωστή αξιολόγηση της ‘θάλασσας’ πληροφοριών»

Εμπειρογνώμονες ασφαλείας στις ΗΠΑ είπαν στο περιοδικό τεχνολογίας “Wired” αυτή την εβδομάδα -ακόμα και πριν από τη δημοσίευση της έγκαιρης προειδοποίησης που εξέδωσε η αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών- ότι είναι πιθανό η θάλασσα πληροφοριών που συλλέγει το Ισραήλ να έπαιξε ρόλο στη θόλωση των σχεδίων.

Σύμφωνα με τον Τζέικ Γουίλιαμς, πρώην χάκερ στην υπηρεσία για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, «η πρόκληση σε ένα περιβάλλον όπως το Ισραήλ δεν είναι να βρεις μια βελόνα σε μια θημωνιά – αλλά να βρεις τη συγκεκριμένη βελόνα που θα σε βλάψει από μια σωρό άλλες βελόνες».

Παραβίαση του φράχτη στα σύνορα της Γάζας: τα αεροχήματα που μπορούν να αγοραστούν σε οποιοδήποτε κατάστημα gadget έχουν ξεπεράσει την πιο προηγμένη τεχνολογία( Φωτογραφία: AP )

Σε μια διάλεξη που έδωσε τον περασμένο Ιούνιο στο πλαίσιο της Cyber ​​​​Week στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ο επικεφαλής της Shin Bet,  ο Ρονάν Μπαρ, αποκάλυψε ότι περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων του οργανισμού σήμερα είναι γυναίκες και τεχνολόγοι και σημείωσε ότι χάρη στις νέες δυνατότητες που υιοθετήθηκαν από το Shin Bet, οι σοβαρές επιθέσεις έχουν αποφευχθεί τα τελευταία χρόνια και πολλές ζωές έχουν σωθεί.

 Ο Μπαρ μίλησε μάλιστα για το «Iron Dome in Cyber» που αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται στον οργανισμό και την είσοδό του στους κόσμους της AI.

Στη διάλεξη έκανε λιγότερη αναφορά στις προετοιμασίες του Shin Bet για πολύ πιο βασικές καταστάσεις, στις οποίες ο εχθρός επιλέγει σκόπιμα, και πετυχαίνει, να επιστρέψει στη Λίθινη Εποχή για να ξεφύγει από τον θαυμαστή της κάλυψης που απλώνεται στα δίκτυα και τα μέσα του. Σύμφωνα με τον ίδιο η ανθρώπινη συλλογή πληροφοριών και όχι η ηλεκτρονική πρέπει να θεωρείται και να αξιολογείται ως ένα δυνατό, αξιόπιστο στοιχείο και δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί χάριν της τεχνολογίας.

Ynet

The Hellenic Information Team