Το JAMA προειδοποιεί! Αύξηση μετά τον εμβολιασμό έναντι του covid-19 των περιστατικών μυοκαρδίτιδας σε παιδιά

Μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο (μόλις 3 μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών στα παιδιά) στις ΗΠΑ είχαν καταγραφεί από το Πρόγραμμα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών μετά από Εμβολιασμό (VAERS) 1991 περιστατικά μυοκαρδίτιδας σχετιζόμενα με τον εμβολιασμό τους για τον COVID-19.

Οι αναφορές αυτές σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 7.000!!!

Έγινε ανάλυση αυτών των πρώτων 1991 αναφορών και τα αποτελέσματα που προέκυψαν έγιναν δεκτά και δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο κορυφαίο παγκοσμίως αμερικανικό περιοδικό JAMA (impact factor 56,3).  Στην ανάλυση αυτή βρέθηκε ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό για τον COVID-19 με mRNA εμβόλια ήταν σημαντικά αυξημένος και αυξήθηκε ακόμα περισσότερο μετά τη δεύτερη δόση κυρίως σε αγόρια στην εφηβεία και σε νεαρούς άνδρες. Τελικά οι συγγραφείς προτείνουν ότι θα πρέπει να γίνει η σύγκριση αυτού του αυξημένου κινδύνου με τα οφέλη του εμβολιασμού κατά του COVID-19.

Και επειδή τα οφέλη από τον εμβολιασμό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα τείνουν στο μηδέν διότι η θνητότητα από την ίωση στα παιδιά είναι της τάξεως του 0,003% είναι εύκολο να καταλάβουμε όλοι προς ποια κατεύθυνση γέρνει η σύγκριση της πιθανής ωφέλειας με τον πιθανό κίνδυνο, δεδομένου ότι αφενός τα μηδαμινά οφέλη του εμβολιασμού έχουν διάρκεια ελάχιστων μηνών και γι’ αυτό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ο εμβολιασμός αρκετές φορές κάθε χρόνο και αφετέρου η αποτελεσματικότητά του είναι περιορισμένη. Υπόψιν ότι με τη δεύτερη δόση, η συχνότητα της μυοκαρδίτιδας αυξήθηκε σημαντικά! Με τις επόμενες άραγε ποιος μπορεί να γνωρίζει τις συνέπειες;

Όμως στην πατρίδα μας συνεχίζει να επικρατεί η αντίληψη ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 αποκλείεται να ευθύνονται για παρενέργειες και έτσι δυστυχώς παρασύρονται και οι γονείς οι οποίοι συνεχίζουν απερίσκεπτα να εμβολιάζουν τα παιδιά τους!

Περιληπτικά η δημοσίευση αναφέρει τα εξής:

“Η μυοκαρδίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση του καρδιακού μυός που εμφανίζεται κυρίως κατά τη βρεφική ή εφηβική ηλικία ή τη νεαρή ενήλικη ζωή. Η κλινική εικόνα και η πορεία της μυοκαρδίτιδας ποικίλλει. Ορισμένοι ασθενείς δε χρειάζονται ιδιαίτερη θεραπεία ενώ άλλοι παρουσιάζουν σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια που απαιτεί μεταγενέστερη μεταμόσχευση καρδιάς ή οδηγεί σε θάνατο. Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι ο εμβολιασμός μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την εμφάνιση μυοκαρδίτιδας. Ωστόσο, μόνο το εμβόλιο της ευλογιάς έχει μέχρι τώρα συσχετιστεί αιτιολογικά με μυοκαρδίτιδα με βάση τις αναφορές μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, με περιστατικά που συνήθως εμφανίζονται 7 έως 12 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Δεδομένου αυτού του κινδύνου, ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να περιγραφούν και να αναλυθούν οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που αναφέρθηκαν στο VAERS μετά από εμβολιασμό έναντι της COVID-19 με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Μεταξύ 14 Δεκεμβρίου 2020 και 31 Αυγούστου 2021, το VAERS έλαβε 1991 αναφορές μυοκαρδίτιδας, από τις οποίες οι 1626 πληρούσαν τον ορισμό του CDC για πιθανή ή επιβεβαιωμένη μυοκαρδίτιδα. Οι 1195 (73%) ήταν ηλικίας μικρότερης των 30 ετών, 543 (33%) ήταν κάτω των 18 ετών και η διάμεση ηλικία ήταν τα 21 έτη. Το 82% εμφανίστηκε μετά τη δεύτερη δόση εμβολιασμού. Στην ηλικιακή ομάδα των 16-17 ετών τα αγόρια εμφάνισαν μια συχνότητα μυοκαρδίτιδας 106 περιστατικών ανά εκατομμύριο δόσεων. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι τα πραγματικά περιστατικά μυοκαρδίτιδας είναι πολύ πιθανό να είναι υψηλότερα από τα αναφερόμενα στη μελέτη λόγω της δεδομένης και γνωστής υποκαταγραφής των περιστατικών στο VAERS.

Τα μακροπρόθεσμα δεδομένα της έκβασης αυτών των περιστατικών δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας συμβουλεύουν ότι οι ασθενείς με μυοκαρδίτιδα θα πρέπει να απέχουν από ανταγωνιστικά αθλήματα για 3 έως 6 μήνες. Περαιτέρω δόσεις εμβολίων COVID-19 που βασίζονται σε mRNA θα πρέπει να αναβληθούν, εκτός ίσως επιλεγμένων περιπτώσεων.

Συμπερασματικά, η μυοκαρδίτιδα αναγνωρίζεται ως ένα σπάνιο αλλά σοβαρό ανεπιθύμητο συμβάν που μπορεί να συμβεί μετά τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 με mRNA εμβόλια, ιδιαίτερα σε έφηβους και νεαρούς άνδρες. Ωστόσο, αυτός ο αυξημένος κίνδυνος θα πρέπει να συγκριθεί με τα οφέλη του εμβολιασμού κατά του COVID-19.”

jama_oster_2022

 

3/2/22