Στρατηγική «σωτηρίας» για τη δημόσια υγεία και το κλίμα

Γράφει ο Φαρσαλινός Κωνσταντίνος, Δρ Ιατρικής.
 
Χρέος του κράτους είναι η προστασία της ζωής, της δημόσιας υγείας, και του δημοσίου συμφέροντος. Ουδέν υπεράνω αυτών. Το λέει και το σύνταγμα, μας λένε οι κορυφαίοι θεματοφύλακες του.
Και την τελευταία διετία είναι τιτάνιες οι προσπάθειες, με κάθε κόστος και θυσία.
Ξεκινήσαμε από πέρσι με την πανδημία, και καταλήξαμε να κλειδώνουμε τον πληθυσμό για μήνες, να αποφασίζουμε ποιος θα δουλεύει και ποιος είναι άχρηστος, να τους βαφτίζουμε όλους άρρωστους μέχρι αποδείξεως της υγείας με το ανάλογο χρηματικό αντίτιμο των τεστ, ή με το “τσίμπημα” (όπως το αναφέρουν κάποιοι χαριτωμένα ) για να αποφύγετε τον απαραίτητο εκβιασμό του χρηματικού αντιτίμου. Όλα αυτά τα πετύχαμε με στρατιές αδιαμφισβήτητης επιστημονικής “αυθεντίας”, πολιτικής “υπευθυνότητας” (εξελεγμένων και ανεξέλεγκτων), κομματικο-υπαλληλικής “ευσυνειδησίας” και θρησκοληπτικού δογματισμού. Με την αμέριστη συμπαράσταση της αντικειμενικής μονοφωνίας της ενημέρωσης, που συνέβαλε τα μέγιστα στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων δια της πνευματικής παράλυσης.
Ακόμη και ασκήσεις “επιμόρφωσης” από την αστυνομία έναντι των αρνητών των διαβατηρίων σωτηρίας και ελευθερίας χρειάστηκαν , και γιατί όχι και μια βόλτα του στρατού στους δρόμους, προς γνώση και συμμόρφωση (https://tinyurl.com/274ebyhz).
 
Άλλωστε, όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος στις σύγχρονες δημοκρατικές απολυταρχίες, όλα για τον απώτερο σκοπό της δημόσιας υγείας.
Τις τελευταίες ημέρες, οι πυρκαγιές μας έπεισαν πλέον, και μας έκαναν να αντιληφθούμε “με θόρυβο”, ότι ζούμε μια περίοδο σοβαρής κλιματικής κρίσης. Μέχρι τώρα δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει, δεν είχαμε ευαισθητοποιηθεί και δεν είχαμε αναλάβει δράση ως πολίτες και ως χώρα. Χρειάστηκαν οι πυρκαγιές για να το καταλάβουμε. Είναι πολύ πειστικό να βλέπεις πυρκαγιές που σβήνουν στη θάλασσα, πυρκαγιές που, λόγω του καύσωνα που προκάλεσε η κλιματική κρίση, ξεκινούν από αυταναφλέξεις δέντρων (θερμοκρασία αυτανάφλεξης ξύλου: 250οC) σε συνθήκες σχεδόν άπνοιας, και λαμβάνουν κολοσσιαίες διαστάσεις πριν προλάβει κάποιος να παρέμβει. Είναι άλλωστε μεγάλη η ποσότητα της καύσιμης ύλης, και μάλλον και γι’ αυτό φταίει η κλιματική κρίση του 2021. “Καίγεται ο κόσμος το 2021”, σας λέμε τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζοντας την εικόνα του 2021 από το FRIMS, αλλά δεν σας λέμε πως εδώ και 20 χρόνια η εικόνα είναι ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΗ.
 
Το πρόβλημα έγινε περισσότερο κατανοητό με τις εικόνες των κλιματικών (εσωτερικών) προσφύγων. Ανθρώπων που φυγαδεύτηκαν από τα σπίτια τους δια των θαλασσίων οδών, και πολλοί κατέληξαν να απολαμβάνουν τα πολυτελή επιδαπέδια στρώματα και κρεβάτια κλειστών γυμναστηρίων. Εκκένωση, που στην πραγματικότητα είναι ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ.
Δεν είναι δικής μου έμπνευσης ο όρος «κλιματικός πρόσφυγας». Τον έχουν προβλέψει εδώ και καιρό οι διανοούμενοι της οικουμένης (https://tinyurl.com/2vj2nv67 – World Economic Forum Ιούνιος 2021, https://tinyurl.com/s2cdy9j5 – JC Juncker, 2015). Αυτό είναι μάθημα για όσους από εσάς πιστεύατε ότι η προσφυγική κρίση οφείλεται στους “επιτυχημένους”, “απελευθερωτικούς” πολέμους σε Συρία, Λιβύη, Αφγανιστάν κλπ.
Τα λέει και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) εδώ και χρόνια. Kαι τώρα, με αφορμή την πανδημία, προτείνει την επέκταση των έκτακτων περιοριστικών μέτρων προς όφελος του περιβάλλοντος προσαρμοζόμενοι σε ένα τρόπο ζωής με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αναφέρει λοιπόν σε επίσημη έκθεσή του ο ΟΗΕ: “Η περίοδος lockdown σe πολλές χώρες κράτησε για αρκετό διάστημα ώστε να δημιουργηθούν ΝΕΕΣ, διαρκείς ρουτίνες (συμπεριφορές) αν υποστηριχθούν από μακροχρόνια μέτρα. Στον προγραμματισμό της ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19, οι κυβερνήσεις έχουν την ΕΥΚΑΙΡΙΑ να καταλύσουν τις ΑΛΛΑΓΕΣ σε τρόπο ζωής με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΟΝΤΑΣ τις εδραιωμένες πρακτικές/συμπεριφορές” (ΕΙΚΟΝΑ 5 – https://tinyurl.com/w9wmesd3).
Με λίγα λόγια, κλειδωθείτε μέσα για να σώσουμε το κλίμα. Μετασχηματισμός του πανδημικού lockdown σε κλιματικό lockdown
Συνηθίσατε στην “ανέμελη” δημοκρατία, με ιδιωτικότητα και με ελεύθερη (όσο αντέχει η τσέπη σας) επιλογή στον τρόπο ζωής και τις καταναλωτικές σας συνήθειες. Είχατε ξεχάσει όμως ότι είστε άτομα-μέλη μιας κοινωνίας. Και η κοινωνία έχει συγκεκριμένες ανάγκες, που σήμερα δεν συμβαδίζουν με τις δικές σας επιλογές, πρωτοβουλίες και δικαιώματα. Η σωτηρία σας λοιπόν έχει κόστος.
 
• Δεν γίνεται να κυκλοφορείτε χωρίς να εξασφαλίζουμε 2 φορές την εβδομάδα ότι δεν είστε ασθενείς, ή χωρίς να μας αποδείξετε με το υγειονομικό σας διαβατήριο την κατά το σύνταγμα εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης (άρθρο 25, παρ. 4 του Συντάγματος).
• Δεν γίνεται να κάνετε βόλτες με τα αυτοκίνητα σας, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία με τα τροχαία ατυχήματα και το κλίμα με την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας.
• Δεν γίνεται να ζείτε ανεξάρτητοι, αυτάρκεις και απομονωμένοι από τον στενό αστικό κλοιό, που δεν μας επιτρέπει να διασφαλίσουμε ότι ακολουθείτε τις επιταγές του σύγχρονου τρόπου συμμόρφωσης.
• Δεν γίνεται να ξοδεύετε άσκοπα την ρυπογόνο ενέργεια χωρίς να την πληρώνετε με τιμές χρυσού.
• Δεν γίνεται να απαιτείτε δωρεάν βόλτες σε πάρκα, πλατείες και δάση, και να κινδυνεύουμε να χάσουμε από την ανευθυνότητά σας και τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου που μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία θα μπορούσε να προστατεύσει (με το κατάλληλο αντίτιμο).
• Δεν γίνεται να τρώτε ότι θέλετε, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε το κλίμα με το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο της κτηνοτροφίας και να σπαταλάμε τις εκτάσεις για καλλιέργεια τροφής αντί να τις εκμεταλλευόμαστε για την παραγωγή πράσινης ενέργειας.
• Δεν γίνεται να διαμαρτύρεστε που σας κλειδώνουμε για να σας σώσουμε από τον αόρατο ιό, και ίσως σας ξανακλειδώνουμε τακτικά (όπως έμμεσα συστήνει ο ΟΗΕ) για να σας σώσουμε από τον θανάσιμο κίνδυνο της κλιματικής κρίσης. Μετά το πανδημικό lockdown, χρειαζόμαστε και το κλιματικό lockdown.
• Δεν γίνεται να έχετε δικαιώματα και ελευθερίες αν δεν τα δικαιούστε. Τα δικαιώματα αποδίδονται σύμφωνα με τις επιταγές της πανδημικής και κλιματικής συν-αλλαγής.
 
Σας απαλλάξαμε από το άγχος να σκέφτεστε. Σκεφτόμαστε εμείς για εσάς, και πράττουμε το καλύτερο για εσάς, στη σύγχρονη δημοκρατία των αδιαμφισβήτητων ειδικών που σας απαγορεύει να μιλάτε, να σκέφτεστε, να μιλάτε και να εκφράζεστε.
Εξαϋλώθηκε το 1/3 της Εύβοιας, κι όχι μόνο. Ήταν μια μεγάλη θυσία. Αλλά χρήσιμη και αναπόφευκτη, γιατί μας έκανε επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ. Μήπως λοιπόν θα πρέπει να πούμε κι εμείς ένα ευχαριστώ στους πολιτικούς μας ηγέτες (https://tinyurl.com/ycn68c2a);
Μαζί με την πανδημία, η κλιματική αλλαγή αποτελούν την κυρίαρχη καθημερινότητά μας. Είναι η νέου τύπου “πανδημική” και “κλιματική” δημοκρατία, με τον μανδύα της πρόθυμης αλλά αδιαμφισβήτητης επιστήμης, της ενημερωτικής μονοφωνίας και της κρατικής απολυταρχίας και πολιορκίας.
Μια “δημοκρατία” βασισμένη σε δύο θεμελιώδη δόγματα, την “ηθική” και την “υγεία”. Σήμερα, το 2021, ήρθαν και θα μείνουν. Μέχρι να τα αντιμετωπίσουμε.
“Καλύτερα ένα άθλιο τέλος παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος.”