Sharyl Attkisson: «Οι ελεγκτές γεγονότων (fact-checkers) χρησιμοποιούνται για τη σύγχυση του κοινού»

Η πέντε φορές βραβευμένη με Emmy δημοσιογράφος Σέριλ Άτκινσον δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει μια αυξημένη προσπάθεια χειραγώγησης του κοινού ώστε να εκτιμά τη λογοκρισία και να αποδοκιμάζει τη δημοσιογραφία. Μία από τις στρατηγικές που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι η χρήση τρίτων φορέων ελέγχου των γεγονότων, είπε.

«Σχεδόν κάθε τρόπος πληροφόρησης έχει συνεταιριστεί, αν μπορεί να συνεταιριστεί από κάποια ομάδα, [και] οι ελεγκτές γεγονότων δεν διαφέρουν», δήλωσε η Άτκινσον στην εκπομπή «American Thought Leaders» του EpochTV.

«Είτε έχουν συνεταιριστεί, σε πολλές περιπτώσεις, είτε έχουν δημιουργηθεί με σκοπό τη διανομή αφηγήσεων και προπαγάνδας», δήλωσε η Άτκινσον. «Όλα αυτά είναι μέρος ενός πολύ καλά χρηματοδοτούμενου, καλά οργανωμένου τοπίου που υπαγορεύει και διαμορφώνει τις πληροφορίες που θέλουν να έχουμε».

Η Άτκινσον δήλωσε ότι για πρώτη φορά άρχισε να παρατηρεί ότι οι ειδήσεις ελέγχονται στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν η εταιρεία μέσων ενημέρωσης για την οποία εργαζόταν προσπαθούσε ενεργά να αποσιωπήσει ορισμένες ιστορίες.

«Η απώθηση άρχισε να αφορά περισσότερο το να μην βγει στον αέρα μια ιστορία ή να μην αναφερθεί μια μελέτη στις ειδήσεις, όχι απλώς να δίνεται η άλλη πλευρά, όχι απλώς να διασφαλίζεται ότι αναφερόταν με ακρίβεια», είπε για τις ιστορίες φαρμακευτικών εταιρειών που κάλυπτε εκείνη την εποχή.

Το 2016 η Άτκινσον άκουσε τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να λέει ότι οι ειδήσεις πρέπει να επιμελούνται, μετά από αυτό τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να χρησιμοποιούν συστηματικά τον όρο «fake news» για να περιγράψουν κυρίως συντηρητικές ειδήσεις που θεωρούσαν αναληθείς.

«Και θυμάμαι να σκέφτομαι ότι ήταν τόσο παράξενο αυτό που έλεγε, επειδή δεν υπήρχε κανένα μεγάλο κίνημα μεταξύ του κοινού, ότι οι άνθρωποι έπρεπε να έχουν επιμελημένες τις πληροφορίες τους, ότι κάποιος έπρεπε να παρέμβει και να μας πει τι να σκεφτούμε, να επιμεληθεί τι υπήρχε στο διαδίκτυο. Αλλά … μετά από αυτό, αν κοιτάξετε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μέρα με τη μέρα, υπήρχαν πρωτοσέλιδα σχετικά με τις ψευδείς ειδήσεις και την επιμέλεια του τι πρέπει και τι δεν πρέπει να αναφέρεται».

Η Άτκινσον αναφερόταν στο σχόλιο του Ομπάμα στο συνέδριο Frontiers του Λευκού Οίκου στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια τον Οκτώβριο του 2016.

«Είναι σχετικό με τη δημοκρατία μας, την ιδιότητα του πολίτη. Θα πρέπει να ξαναχτίσουμε, μέσα σε αυτή την άγρια, άγρια δύση της ροής πληροφοριών, κάποιου είδους λειτουργία επιμέλειας με την οποία οι άνθρωποι συμφωνούν», είχε δηλώσει τότε ο Ομπάμα.

Επειδή η Άτκινσον ήταν περίεργη για αυτή την ιδέα της επιμέλειας των ειδήσεων, ερεύνησε το θέμα της παραπληροφόρησης, το οποίο την οδήγησε σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ονομάζεται First Draft, η οποία χρηματοδοτείται από τον Έρικ Σμιντ , πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Google.

«Και αν κοιτάξετε την ιστοσελίδα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού όταν έλεγαν ψευδείς ειδήσεις, εννοούσαν αποκλειστικά ψευδείς ειδήσεις συντηρητικής βάσης και την άποψή τους- δεν υπήρχε καμία φιλελεύθερη εκδοχή ψευδών ειδήσεων. Και στη συνέχεια, μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο πρόεδρος Ομπάμα εκφωνεί την ομιλία, τα μέσα ενημέρωσης την απογειώνουν και την ακολουθούν».

Η Άτκινσον δήλωσε ότι η φράση «fake news» ξεκίνησε στην πραγματικότητα από την αριστερά, αλλά ουσιαστικά ανατράπηκε από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τώρα οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτός επινόησε τη φράση.

«Αλλά στην πραγματικότητα είναι καλά τεκμηριωμένη ως εφεύρεση πολιτικών ακτιβιστών της αριστεράς κατά τη διάρκεια της περιόδου που περιέγραψα», δήλωσε η Άτκινσον.

Για το βιβλίο της «Smear» πήρε συνεντεύξεις από ανθρώπους που εργάζονται για τη διάδοση της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας με στόχο τη σύγχυση του κοινού. «Και μου εξήγησαν ότι, αν δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να μπερδεύουν το τοπίο της πληροφόρησης, ίσως να μην πιστεύεις εντελώς αυτά που λένε, αλλά έχουν κάνει αρκετά ώστε να μην είσαι σίγουρος για τίποτα».

Λογοκρισία κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Η Άτκινσον επέκρινε τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι αποτελούν «φερέφωνο» της κυβέρνησης ή άλλων ομάδων ειδικών συμφερόντων, αντί να τους αμφισβητούν ή να τους θέτουν προ των ευθυνών τους, ιδίως όσον αφορά την πανδημία.

Είπε ότι αμέσως μετά την έναρξη της πανδημίας, μίλησε με πολλούς επιστήμονες, κυβερνητικούς αλλά και ιδιώτες, για τον ιό και την πορεία του πριν σχηματίσει γνώμη. Ζήτησε από ορισμένους από τους επιστήμονες να μιλήσουν, αλλά εκείνοι φοβήθηκαν.

«Είπαν ότι δεν τολμούν να μιλήσουν από φόβο μήπως είναι αμφιλεγόμενοι και μήπως τους αποκαλέσουν αρνητές του κορονοϊού, επειδή αυτή η φράση είχε αρχίσει να χρησιμοποιείται στα μέσα ενημέρωσης. Και δεύτερον, φοβόντουσαν ότι θα έρχονταν σε αντίθεση με τον Δρ. Φάουτσι, ο οποίος, όπως είπαν, είχε κατά κάποιο τρόπο λιβανιστεί ή αγιοποιηθεί στον Τύπο για λόγους που δεν μπορούσαν να καταλάβουν».

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι είναι διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) από το 1984, γεγονός που του επέτρεψε να συμβουλεύει επτά προέδρους σε θέματα δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19. Έχει κατηγορηθεί για παραπλάνηση του κοινού από τη χρηματοδότηση έρευνας «κέρδους-λειτουργίας» στην Κίνα.