Προσκυνηματική εκδρομή της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Το Σάββατο και  την Κυριακή, 9 και 10 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε προσκυνηματική εκδρομή στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, με συμμετοχή 43 μελών και φίλων της Ενωμένης Ρωμηοσύνης Πάτρας.
 
Το προσκύνημα ξεκίνησε από την Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Εράτυρας Σιατίστης, σε υψόμετρο 950 μέτρων, όπου παρακολουθήσαμε την Θεία Λειτουργία, με αρκετούς αδελφούς να μεταλαμβανουν των Αχράντων Μυστηρίων. Με το πέρας, τέθηκε για προσκύνημα, αποτμημα λειψάνου της Αγίας Κυριακης και ακολούθησε πλούσιο πρωινό στο κιόσκι του περιβάλλοντα χώρου, έχοντας σε θέα τα πανέμορφα ελάφια της μονής, κυρίως όμως απολαμβάνοντας την παρουσία του αόκνου εργάτη της Ορθοδοξίας, αγαπητού μας Πατέρα Νικηφόρου, ηγουμένου και ανακαινιστή της Ιεράς Μονής.
 
Συνεχίζοντας το ταξίδι και μετά το μεσημεριανό γεύμα στην πόλη των Σερρών, που έγινε με την φροντίδα του τοπικού μας σωματείου, επισκεφτήκαμε την ιστορική Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων Β.Α. της πόλης, στο βάθος μιας καταφυτης χαράδρας του Μενοικίου όρους, η οποία αποτέλεσε το πνευματικό κέντρο της Ρωμηοσυνης για 3 αιώνες.
 
Η ξενάγηση μας παρουσίασε τους ανεκτίμητος θησαυρούς της μονής, μεταξύ των οποίων και τον τάφο του πρώτου μετά την άλωση πατριάρχη Γενναδίου Σχολαρίου.
 
Η βραδινή βόλτα στο πανέμορφο κέντρο της Δράμας, όπου έγινε η διανυκτέρευση, έκλεισε με αρμονικό τρόπο μια αξέχαστη μέρα.
 
Την επόμενη η ομάδα Εκκλησιαστηκε στην Ι.Μ. Αναλήψεως Σωτήρος (Σιψα), όπου βιώθηκε μέσα σε πνεύμα κατάνυξης, η Ακολουθία της Θείας Λειτουργίας, με τις Αγγελικές ψαλμωδίες του χορού των μοναζουσών και την συγκινησιακή φόρτιση του λειτουργού ιερέα, να μεταδίδεται υπερλογη Χάρη στο εκκλησίασμα. Η προσκύνηση της Κάρας και των λειψάνων του κτήτορα της μονής, νεοφανούς Αγίου της  Εκκλησίας μας, Γεωργίου Καρσλίδη και η ξενάγηση με το κέρασμα που ακολούθησε, ολοκλήρωσε το προσκύνημα, παρουσία των υπευθύνων του τοπικού σωματείου μας, που βοήθησε τα μέγιστα και έδωσε χαρά σε όλη την ομάδα.
 
Η προσκυνηματική εκδρομή έκλεισε στην ιστορική (5ος αιώνας) Ι.Μ. Παναγίας Εικοσιφοινισσας, όπου «κλείναμε γονυ» στη Χάρη της Αχειροποιήτου εικόνας της και μετά, μέσα από την ξενάγηση, διανύσαμε στιγμές μέσα στο χρόνο, ζώντας τα μεγαλεία της Ρωμηοσυνης.
 
Η αποτίμηση, όπως καταγράφηκε από το σύνολο των συμμετεχόντων, ενδυνάμωσε τις σχέσεις των μελών και φίλων του σωματείου και υπήρξε μεγάλη πνευματική ωφέλεια από την συμμετοχή στις Ακολουθίες, την προσκύνηση των ιερών λειψάνων, από την επικοινωνία με τις συνοδείες των μονών που επισκεφτήκαμε και τα ιστορικά στοιχεία που παρατέθηκαν.