Προσκυνηματική εκδρομή φίλων και μελών της ΕΡΩ από την Καβάλα στο νησί της Θάσου

Χάριτι Θεού η Ενωμένη Ρωμηοσύνη στην Καβάλα πραγματοποίησε την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 προσκυνηματική εκδρομή καθώς και σύναξη μελών και φίλων της στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Θάσο. 
Ο εκκλησιασμός πραγματοποιήθηκε κατά την άφιξη μας στο νησί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον λιμένα της Θάσου. Μετέπειτα μεταβήκαμε στην γυναικεία Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η οποία είναι η πιό μεγάλη και πλέον γνωστή Μονή της Θάσου και αποτελεί παγκόσμιο προσκύνημα. Εκεί έλαβε χώρα η σύναξή μας με τους Θάσιους αδελφούς μας.

Η Ιερά Μονή είναι κτισμένη σε απόκρημνη περιοχή κοντά στο χωριό Θεολόγος με υπέροχη θέα το Αιγαίο πέλαγος. Στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ φυλάσσεται ο Τίμιος Ήλος (ένα από τα καρφιά που έβαλαν στον εσταυρωμένο Χριστό) τον οποίο είχε αφιερώσει ο Αυτοκράτορας Νικηφόρος Βοτανειάτης στην Ιερά Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους.
Για τους Θάσιους ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο προστάτης τους. Η χάρη Του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και του Τιμίου ‘Ηλου είναι αιτία μεγάλης προσέλευσης προσκυνητών από όλο τον κόσμο.
Το Μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Θάσο είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Φιλοθέου του Αγίου Όρους. Γι’ αυτό τον λόγο υπήρχε πνευματικός δεσμός για πολλά χρόνια με τον μακαριστό Γέροντα Εφραίμ τον Φιλοθεΐτη. Εδώ έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της η γερόντισσα Θεοφανώ, μητέρα του γέροντος Εφραίμ!
Ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας την Καθηγουμέ  νη της Μονής Γερόντισσα Εφραιμία και τον π. Συμεών – οι οποίοι υπήρξαν πνευματικά τέκνα του μακαριστού Γέροντος Εφραίμ του Φιλοθεϊτη και Αριζονίτη – για την αβραμιαία φιλοξενία που μας παρείχαν, τις νουθεσίες τους στο υπαίθριο αρχονταρίκι της Μονής καθώς και τους Θάσιους αδελφούς για την όμορφη υποδοχή τους.
Με την χάρη Τού Θεού, φίλοι και μέλη  της Ενωμένης Ρωμηοσύνης αξιοποιήσαμε ακόμη μια ευκαιρία  για να καλλιεργηθεί το πνεύμα αδελφοσύνης και της  εκπλήρωσης των σκοπών του σωματείου μας .
Μέσω αυτής της προσκυνηματικής εκδρομής και της συνάντησής μας με τους αδελφούς της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στην Θάσο  βγήκαμε πιο ανανεωμένοι, πιο δεμένοι μεταξύ μας και πλήρεις από πνευματικές ευλογίες.
Στην Ιερά Μονή διαθέσαμε δωρεάν βιβλία στην τουρκική γλώσσα .