ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ – ΜΕ ΤΗΝ ‘ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ’ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΑΠΟ 1 ΜΕΧΡΙ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ (ΔΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ)-

 ΠΑΦΛΑΓΟΝΙΑ –  ΠΡΟΥΣΑ

 χάρτης του Πόντου

 

ΗΜΕΡΑ 1η ΘΕΣ/ΝΙΚΗ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ   Ξεκινάμε από την πόλη της Θεσσαλονίκης την προκαθορισμένη ώρα.. Δια μέσω της Εγνατίας οδού και διαδοχικών στάσεων φθάνουμε στα σύνορα . Έπειτα από τον συνοριακό έλεγχο και δια μέσω της Ραιδεστού φθάνουμε αργά το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη. Άφιξη στο ξενοδοχείο. Τακτοποίηση.

 

ΗΜΕΡΑ 2η. ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΣΑΦΡΑΝΠΟΛΗ  Πρωϊνό στο ξενοδοχείο. Αναχωρούμε και δια μέσω Νικομήδειας (Izmit), Κλαυδιούπολης (Bolu), διαπερνώντας την περιοχή της Βιθυνίας εισερχόμαστε  στην Παφλαγονία. Νωρίς το απόγευμα φθάνουμε στην γραφική Σαφράνπολη (αρχ. Θεοδωρούπολη).  Περίπατος στην γραφική πόλη με τις μοναδικές πέτρινες οικίες του 18ου και 19ου αι. που διασώζονται μέχρι σήμερα και έχουν ανακαινιστεί από την UNESCO.  Ξενάγηση πόλης. Έπειτα θα δούμε την Ελληνική εκκλησία και το Σχολείο και ακολουθεί τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.   Δείπνο.

 

ΗΜΕΡΑ 3η. ΣΑΦΡΑΝΠΟΛΗ  – ΣΙΝΩΠΗ    Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση. Άφιξη στην πόλη της Κασταμονής, τόπο καταγωγής της αυτοκρατορικής οικογένειας των Κομνηνών. Επίσκεψη στο Βυζαντινό κάστρο των Κομνηνών. Ακολουθεί ξεκούραση και καφές στη γραφική οθωμανική αγορά της πόλης. Αναχωρούμε και διαμέσω των Παφλαγονικών Άλπεων φθάνουμε στην ιστορική Σινώπη, πρώτη αποικία των Ιώνων επί του Πόντου.. Το απόγευμα θα βρεθούμε στην παράλια πόλη όπου και θα θαυμάσουμε το άγαλμα του Διογένη (η πόλη υπήρξε ο τόπος καταγωγής του), τα βυζαντινά και Ελληνιστικά τείχη καθώς και τα ερείπια του βυζαντινού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αμέσως μετά κατευθυνόμαστε στο ξενοδοχείο.  Τακτοποίηση. Δείπνο.

 

ΗΜΕΡΑ 4η ΣΙΝΩΠΗ – ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ   Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση. Δια μέσω της Μπάφρας, πρώην Ελληνικής πόλης φθάνουμε στην Σαμσούντα (αρχ. Αμισσός). Ξενάγηση πόλης. Συνεχίζοντας παραλιακά επί του Ευξείνου Πόντου και περνώντας το Αμαζόνιο Πεδίο στα Θεμίσκυρα  φθάνουμε στην Οινόη. Συνεχίζοντας την παράλια πορεία φθάνουμε στο Ιασώνειο Άκρο που ακόμα και σήμερα διατηρεί την ανάμνηση της πορείας του Ιάσωνα προς τη μυθική Κολχίδα. Εδώ θα δούμε τον ναό του Αγ. Νικολάου. Ακολουθούν τα Κοτύωρα (Ορντού) όπου θα ξεναγηθούμε στον ναό της Υπαπαντής του Χριστού. Ακολουθεί η Κερασούντα όπου θα θαυμάσουμε τον ναό του Αγ. Νικολάου και την παλιά ελληνική πόλη με το Παρθεναγωγείο. Άφιξη αργά το απόγευμα στην Τραπεζούντα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο.

 

ΗΜΕΡΑ 5η    ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ. Πρωινό στο ξενοδοχείο και ξεκινάμε την ξενάγηση της πόλης. Περνώντας από το Φροντιστήριο φθάνουμε στην Αγία Σοφία, το κόσμημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής με τις εκπληκτικές αγιογραφίες. Έπειτα θα βρεθούμε στον βυζαντινό ναό του Αγ. Ευγενίου, πολιούχου της πόλης (σήμερα τζαμί). Συνεχίζουμε προς τα προάστια, στις συνοικίες των πλουσίων Ελλήνων στο Σοούκ Σου όπου βρίσκεται η βίλα Καπαγιαννίδη. Ακολουθεί η Παναγία η Χρυσοκέφαλος, ο βασιλικός  ναός της  Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας και η ιερά μονή της Παναγίας Θεοσκεπάστου και το Μίθριον όρος από όπου θα έχουμε πανοραμική άποψη της παράλιας αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής πόλης. Επίσκεψη στο ναό της Αγ. ‘Άννας, που χρονολογείται από τον 8ο αι.  Επιστροφή στην κεντρική πλατεία της πόλης για ξεκούραση και αγορά. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Προαιρετικός βραδυνός περίπατος στην ιστορική πρωτεύουσα του Πόντου.  Δείπνο.

 

ΗΜΕΡΑ 6η   ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ. Πρωινό στο ξενοδοχείο. Ξεκινάμε για επίσκεψη- προσκύνημα  σε ένα από τα εντυπωσιακότερα μοναστήρια του ορθόδοξου κόσμου, την Παναγία Σουμελά. Έπειτα αναχωρούμε και δια του παράλιου δρόμου, των  Σουρμένων και του Όφεως φθάνουμε στις παρυφές των Ποντιακών Άλπεων στο Ελληνόφωνο χωριό του Ουζούν Γκιολ επί της γραφικής λίμνης του Σάραχο. Προαιρετικό φαγητό σε τοπική ταβέρνα όπου θα γευτούμε την ποντιακή κουζίνα υπό το επιβλητικό Αλπικό τοπίο. Επιστροφή αργά το απόγευμα στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο.

 

ΗΜΕΡΑ 7η   ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ – ΣΕΒΑΣΤΕΙΑ    Πρωινό στο ξενοδοχείο. Δια μέσω των Ποντιακών Άλπεων και αφού διασχίσουμε  το πέρασμα της Ζύγανα (περιοχή από όπου πέρασαν οι Μύριοι του Ξενοφώντα) και τα Άρδασσα φθάνουμε στην  Αργυρούπολη, μία ερειπωμένη πόλη όπου κάποτε ζούσαν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες. Μία από τις πλουσιότερες περιοχές των Ελλήνων αφού εδώ υπήρχαν ορυχεία αργύρου. Στην παλιά Αργυρούπολη θα ανεβούμε με ναυλωμένα (εξ’ιδίων) μίνι μπας.  Θα δούμε το Φροντιστήριο, παλιά ερειπωμένα ελληνικά σπίτια και τον ερειπωμένο Μητροπολιτικό ναό του Αγ. Γεωργίου. Δια μέσω Κέλκιτ και Λύκου ποταμού φθάνουμε αργά το απόγευμα στην Σεβάστεια, τόπο μαρτυρίου των Αγ. Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.  Άφιξη στο ξενοδοχείο. Τακτοποίηση. Επίσκεψη στο Μεντρεσέ του διπλού Μιναρέ καθώς και στην γραφική Αγορά. Δείπνο.

 

ΗΜΕΡΑ 8η  ΣΕΒΑΣΤΕΙΑ – ΑΜΑΣΕΙΑ   Πρωινό στο ξενοδοχείο. Αναχώρηση νωρίς το πρωί. Φθάνουμε στην πόλη της Τοκάτης (αρχ. Δοκιάς) με το εντυπωσιακό Βυζαντινό κάστρο. Περιήγηση και ξεκούραση.  Διανύοντας τα όρια μεταξύ Πόντου και Παφλαγονίας φθάνουμε σε μία από τις πλέον γραφικές πόλεις της Μ. Ασίας την Αμάσεια που διαρρέεται από τον Ίρη ποταμό. Πατρίδα των Μιθριδατών και του Στράβωνα.. Περίπατος και ξενάγηση παρά τον Ίρη ποταμό. Ελεύθερος χρόνος. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.  Δείπνο.

 

ΗΜΕΡΑ 9η     ΑΜΑΣΕΙΑ –  ΠΡΟΥΣΑ.  Πρωινό στο ξενοδοχείο. Δια μέσω Παφλαγονίας και αφού διασχίσουμε την κοιλάδα του Σαγγάριου ποταμού φθάνουμε στην πόλη της Νικαίας . Εκεί θα δούμε τον Ι.Ν. της Αγ. Σοφίας, τόπο όπου έλαβε χώρα η 7η Οικουμενική Σύνοδος και εστέφθησαν οι βασιλείς της ομώνυμης Αυτοκρατορίας. Άφιξη   αργά το απόγευμα  στην πόλη της Προύσας την πρωτεύουσα της αρχαίας Βιθυνίας.   Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο.

 

ΗΜΕΡΑ 10η    ΠΡΟΥΣΑ  – ΘΕΣ/ΝΙΚΗ   Πρωινό στο ξενοδοχείο. Αναχώρηση νωρίς το πρωί Δια μέσω Απολλωνίας, Πανόρμου,  Αρτάκης και Κυζίκου φθάνουμε στην Λάμψακο πατρίδα του Αγ. Παρθενίου όπου μέχρι σήμερα σώζεται ο ναός του. Από εκεί με το φέρυ-μπόουτ περαιωνόμαστε  στην  απέναντι πόλη της Καλλίπολης.  Έπειτα παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής και δια μέσω Κεσάνης , Συνόρων, Ξάνθης φθάνουμε νωρίς το βράδυ στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

 

Ξεναγός εκδρομής: Κωστίδης Αβραάμ

 

 

 

 ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

 

ΤΗΛ.: 6985085012, 6972559553