Προετοιμαστείτε για επίμονη προώθηση των ψηφιακών νομισμάτων στον απόηχο της κατάρρευσης της τράπεζας Silicon Valley

«Ποτέ μην αφήνεις μια… καλή κρίση να περάσει ανεκμετάλλευτη»

Από τον Tom Parker

(σελίδα “Reclaim the Net”, έκδοση 15 Μαρτίου 2023)

Πάνω από 100 κυβερνήσεις ανά τον κόσμο σχεδιάζουν να προωθήσουν τα Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικών Τραπεζών (CBDCs – Central Bank Digital Currencies) και η κατάρρευση της Τράπεζας Silicon Valley Bank ενδέχεται να τους έχει δώσει την τέλεια ευκαιρία για να παρουσιάσουν αυτή την εφιαλτική τεχνολογία παρακολούθησης.

O εντεταμένος φόβος για μαζικές αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων (bank runs) και οι αυξανόμενες απαιτήσεις για περισσότερους κυβερνητικούς περιορισμούς για την παρεμπόδιση ενός παρόμοιου περιστατικού με αυτό της Silicon Valley Bank έχουν δημιουργήσει τον χώρο για τις κυβερνήσεις να εφορμήσουν και να παρουσιάσουν τα CBDCs ως την λύση.

 

Προετοιμαστείτε να δείτε τα ακόλουθα αφηγήματα να γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή καθώς οι κυβερνήσεις εντείνουν τις προσπάθειές τους να προωθήσουν τα CBDCs:

1ο Αφήγημα: «Τα CBDCs θα σας προστατεύσουν από κύματα μαζικών αναλήψεων που γεννώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης»

Μέσα σε λίγες μόλις μέρες από την πτώχευση της Silicon Valley Bank, αυτή περιεγράφηκε ως το «πρώτο στην ιστορία κύμα μαζικών αναλήψεων που πυροδοτήθηκε από μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και έτσι άρχισαν να τροφοδοτούνται πιο γενικευμένοι φόβοι για «παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Χαρακτηριστικό το ακόλουθο tweet γνωστού Αμερικανού επιχειρηματία και επενδυτή.

Σύμφωνα με αυτό: «Γίναμε μάρτυρες του πρώτου, μιμητικού, πυροδοτούμενου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κύματος μαζικών αναλήψεων στην ιστορία την Πέμπτη και την Παρασκευή (9 και 10 Μαρτίου). Καθώς οι συνεργάτες μου και γω αφιερώνουμε το Σαββατοκύριακο δουλεύοντας για να βοηθήσουμε τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι οι ξένοι ανταγωνιστές μας εντατικοποιούν τις καμπάνιες παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πυροδοτήσουν νέα κύματα μαζικών αναλήψεων».   

Παρόμοια αφηγήματα γρήγορα άρχισαν να παπαγαλίζουν και πολιτικοί. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών του Κοινοβουλίου των Ηνωμένων Πολιτειών (US House Financial Services) Patrick McHenry το περιέγραψε ως «το πρώτο κύμα μαζικών αναλήψεων που πυροδοτήθηκε από το Twitter». Κατά τη διάρκεια επείγουσας τηλεδιάσκεψης με υψηλόβαθμα στελέχη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο γερουσιαστής Mark Kelly ρώτησε εάν τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούσαν να επεκτείνουν την προσοχή τους πάνω σε τεχνολογικές πλατφόρμες για περιστατικά «παραπληροφόρησης» και για «επιβλαβείς παράγοντες», και κατέθεσε ερώτημα για το ενδεχόμενο λογοκρισίας σε αναρτήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης με στόχο να αποφευχθεί ένα κύμα μαζικών αναλήψεων. 

Οι κυβερνήσεις είναι πολύ πιθανό να αρπάξουν την ευκαιρία και να ενισχύσουν αυτούς τους φόβους μαζικών αναλήψεων από μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς προωθούν νέους κανονισμούς και προτάσεις στον απόηχο της κατάρρευσης της Τράπεζας Silicon Valley. Και είναι εξίσου πιθανό να προβάλουν τα CBDCs ως τη λύση.

Να έχετε το νου σας για συστάσεις από κυβερνητικά στελέχη περί της «ασφάλειας» των CBDCs και της ανοσίας τους σε κύματα μαζικών αναλήψεων προερχόμενα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ τέτοιες υποσχέσεις μπορεί να κατευνάσουν τον φόβο των πολιτών για κύματα μαζικών αναλήψεων, αυτός ο φόβος θα αντικατασταθεί από κάτι πολύ χειρότερο για όσους εγκολπωθούν τα CBDCs – προγραμματιζόμενα χρήματα που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να καθορίζει πότε, πού ή εάν οι πολίτες μπορούν να ξοδεύουν τα χρήματά τους.

 

2ο Αφήγημα: «Τα CBDCs θα παρέχουν οικονομική σταθερότητα»

Καθώς η Τράπεζα Silicon Valley κατέρρεε, ορθώθηκε η προοπτική ευρείας μετάδοσης ενός τύπου οικονομικής μόλυνσης. Εταιρείες είπαν ότι απόμειναν χωρίς τη δυνατότητα να πληρώσουν το προσωπικό τους, μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες καθυστέρησαν τις πληρωμές σε πωλητές και άλλες εταιρείες αποκάλυψαν ότι κρατούσαν σημαντικά μερίδια των μετρητών τους στην Τράπεζα Silicon Valley.

Ενώ η παρέμβαση της κυβέρνησης για να εγγυηθεί τις καταθέσεις των πελατών της Τράπεζας Silicon Valley φαίνεται να έχει αποτρέψει μεγάλο μέρος της ευρύτερης οικονομικής παράπλευρης ζημίας (αν και αυτό δεν θα γίνει εντελώς φανερό μέχρι να περάσει περισσότερος χρόνος), ο Πρόεδρος Joe Biden έχει ήδη υποσχεθεί να «μειώσει τους κινδύνους αυτό να ξανασυμβεί».    

Ετοιμασθείτε να δείτε κυβερνήσεις να εκμεταλλεύονται τον φόβο οικονομικής αστάθειας και να χρησιμοποιήσουν αυτό το αφήγημα για να προωθήσουν νέες αποφάσεις και κανόνες που υποτίθεται θα παρέχουν οικονομική σταθερότητα. Είναι πιθανό να κατηγορήσουν τις τράπεζες για το ότι δημιούργησαν οικονομικές φούσκες, να επιμείνουν ότι οι κυβερνήσεις χρειάζονται περισσότερο έλεγχο πάνω στο οικονομικό σύστημα και να παρουσιάσουν τα CBDCs ως το εργαλείο που θα φέρει οικονομική σταθερότητα.

Αυτοί που θα πέσουν θύματα αυτής της φαντασίωσης θα παγιδευτούν σε ένα σύστημα που κάθε άλλο παρά σταθερό είναι. Αντί να φέρουν οικονομική σταθερότητα, τα CBDCs θα εξαναγκάσουν τους πολίτες να εγκλωβιστούν σε μια κατάσταση διαρκούς οικονομικής αβεβαιότητας όπου ποτέ δεν θα γνωρίζουν πότε οι κανόνες για το πώς μπορούν να ξοδέψουν τα χρήματά τους θα αλλάζουν ή πόσο σημαντικές θα είναι αυτές οι αλλαγές.

 

3ο Αφήγημα: «Τα CBDCs πρέπει να χρησιμοποιηθούν για προστασία των καταθέσεων»

Πολλές κυβερνήσεις έχουν ήδη αναφέρει την διεξαγωγή άμεσων πληρωμών σε πολίτες ως μια από τις κύριες περιπτώσεις χρήσης για ένα CBDC. Εάν πτωχεύσουν περισσότερες τράπεζες, να αναμένετε από τις κυβερνήσεις μια αυξανόμενη εστίαση στα CBDCs ως μια λύση για τους θιγόμενους πελάτες τραπεζών.

Έχετε το νου σας για παρότρυνση από πλευράς κυβερνήσεων σε πολίτες να κατεβάσουν εφαρμογές ψηφιακών πορτοφολιών για CBDCs σε εποχές οικονομικής αβεβαιότητας. Πιθανότατα θα διαβεβαιώνουν ότι αυτός είναι ένας πιo βελτιστοποιημένος ή αποδοτικότερος τρόπος για να έχουν οι πελάτες άμεση πρόσβαση στις καταθέσεις τους σε περιστατικά τραπεζικών πτωχεύσεων.

Παρ’ όλο που τα CBDCs μπορεί να παρέχουν κάποια βραχυπρόθεσμη ευκολία σε εποχές οικονομικών αναταραχών, οι πολίτες που επιλέγουν CBDCs θα θυσιάσουν μακροπρόθεσμα την ελευθερία και ιδιωτικότητά τους. Άπαξ και έχουν οδηγηθεί μέσα στο σύστημα, θα χάσουν τη δυνατότητα να συναλλάσσονται ανώνυμα και θα τους επιτρέπεται να ξοδεύουν τα CBDCs τους μόνο για εγκεκριμένες από την κυβέρνηση δαπάνες.

 

Παραμείνετε σε εγρήγορση έναντι των CBDCs

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεγάλης κρίσης, της πανδημίας Covid, οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν την αβεβαιότητα και τον φόβο του ιού για να προωθήσουν τεχνολογία δυστοπικής παρακολούθησης όπως η ανίχνευση των επαφών με πρόσωπα, τα πιστοποιητικά (διαβατήρια) εμβολιασμού και οι ψηφιακές ταυτότητες. Να αναμένετε ότι θα χρησιμοποιήσουν την ίδια στρατηγική για να προωθήσουν τα CBDCs.

Οι κυβερνήσεις είναι πιθανό να προβάλουν αφηγήματα που εκμεταλλεύονται τον φόβο των ανθρώπων να χάσουν χρήματα σε εποχές οικονομικής αστάθειας και να χρησιμοποιήσουν ψεύτικες υποσχέσεις ασφάλειας και σταθερότητας ως δόλωμα που θα παρασύρει τους πολίτες μέσα σε ένα σύστημα CBDC.

Μην ξεγελαστείτε. Οι κυβερνήσεις το έχουν ήδη κάνει σαφές ότι σχεδιάζουν να στερήσουν τους χρήστες από την οικονομική τους ελευθερία και ιδιωτικότητα επιβάλλοντας όρια και ελέγχους στις δαπάνες CBDCs και να αφαιρέσουν την ανωνυμία.

Απορρίψτε αυτά τα αφηγήματα όταν τα ακούσετε και πείτε όχι στα CBDCs!

 

* Η Silicon Valley Bank, εμπορική τράπεζα με έδρα την Καλιφόρνια, πτώχευσε πολύ πρόσφατα, στις 10 Μαρτίου 2023

Prepare for governments to push CBDCs in the wake of the Silicon Valley Bank collapse