Ποια είναι η αλήθεια για τον αριθμό των μαθητών που παίρνουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά;

Στις 05.09.2022 δημοσιεύτηκε στην kathimerini.gr άρθρο σχετικό με το μάθημα των Θρησκευτικών. Μαζί με το κείμενο του άρθρου δημοσιεύεται πίνακας με στατιστικά στοιχεία των μαθητών που πήραν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά κατά τα σχολικά έτη από το 2015-2016 έως το 2019-2020.

Τα στοιχεία όμως που παρουσιάζονται στον πίνακα αυτό διαφέρουν κατά πολύ σε σχέση με εκείνα που περιλαμβάνονται σε έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας που είχε σταλεί ως απάντηση στην Ιερά Σύνοδο τον Μάρτιο του 2018. Τα στατιστικά στοιχεία εκείνου του εγγράφου είχαμε δημοσιεύσει σε ανάρτησή μας στις 02.10.2019.

Για να φανεί η απόκλιση μεταξύ των πληροφοριών του εγγράφου του Υπουργείου Παιδείας και εκείνων του δημοσιεύματος της Καθημερινής, δημιουργήσαμε τον παρακάτω πίνακα στον οποίο παρατίθενται τα σχετικά στοιχεία:

Στον παραπάνω πίνακα μόνο για το σχολικό έτος 2016-2017 παρατηρείται μικρή απόκλιση στα αριθμητικά στοιχεία των μαθητών που πήραν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά. Αντίθετα για τα σχολικά έτη 2015 – 2016 και 2017 – 2018 οι διαφορές στα στοιχεία είναι πολύ μεγάλες. Δεν γνωρίζουμε από πού άντλησε τα στοιχεία ο αρθρογράφος της Καθημερινής, έχουμε όμως κι εμείς στην κατοχή μας το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας που περιέχει τα άλλα στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση την ακριβή εικόνα για τον αριθμό των μαθητών που έλαβαν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά μπορεί να μας δώσει το Υπουργείο Παιδείας είτε μέσω ενός διαφωτιστικού Δελτίου Τύπου είτε ως απάντηση σε σχετική Ερώτηση βουλευτή που μπορεί  να κατατεθεί ώστε να υπάρξει σαφής σχετική ενημέρωση. Πέραν του αριθμού των μαθητών που λαμβάνουν απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, ενδιαφέρον θα είχε να γνωρίζουμε και άλλα σχετικά στατιστικά στοιχεία, όπως είναι για παράδειγμα η εθνικότητα των απαλλασσόμενων μαθητών και οι περιοχές όπου βρίσκονται τα σχολεία τους.

πηγή