Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος: Τα διχαστικά μέτρα πλήττουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών

Βόμβα Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ) στην απόφαση της Κυβέρνησης για αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από συγκεκριμένους χώρους και δραστηριότητες. Ο πρόεδρος της επιτροπής ποινικού δικαίου, ποινικής δικονομίας και του δικαίου της απόδειξης του ΠΔΣ Μιχάλης Πικής, επικαλούμενος χθες δύο ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έναν Κανονισμό της ΕΕ, που εγκρίθηκαν ειδικά για την πανδημία και τους εμβολιασμούς το πρώτο εξάμηνο του 2021, υποστήριξε δημόσια ότι το συγκεκριμένο μέτρο που αποφάσισε η Κυβέρνηση και τέθηκε από χθες σε ισχύ, παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. 

Υπάρχουν, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του σε μεσημβρινές τηλεοπτικές εκπομπές ο κ. Πικής, «δύο ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ένα ψήφισμα διασφαλίζει ότι οι πολίτες ενημερώνονται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. Ότι κανείς δεν πιέζεται κοινωνικά, πολιτικά ή με άλλο τρόπο να εμβολιαστεί εάν δεν το επιθυμεί, διασφαλίζει ότι κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις επειδή δεν έχει εμβολιαστεί λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία ή επειδή δεν θέλει να εμβολιαστεί».

Το δεύτερο ψήφισμα, το οποίο είναι μεταγενέστερο, στην παράγραφο 10 αναφέρει ότι «εάν οι συνέπειες της άρνησης του εμβολιασμού, περιλαμβανομένων των παρατεινόμενων περιορισμών στην απόλαυση των ελευθεριών και του κοινωνικού στίγματος είναι τόσο σοβαρές, ώστε να εξαλείφουν το στοιχείο της επιλογής από την απόφαση για τον εμβολιασμό, ο εμβολιασμός καθίσταται εξαναγκαστικός». 

Αυτό, εξήγησε ο κ. Πικής, «μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Δηλαδή στην ουσία της η αυστηρότητα του περιορισμού στη μετακίνηση των ανεμβολίαστων πολιτών εξαλείφει το στοιχείο της επιλογής από την απόφαση για τον εμβολιασμό, με αποτέλεσμα ο εμβολιασμός να καθίσταται εξαναγκαστικός». Περαιτέρω, είπε, «υπάρχει Ευρωπαϊκός Κανονισμός της 14ης Ιουνίου 2021, ο οποίος είχε άμεση ισχύ και έχει να κάνει με την έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού, με σκοπό να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία. Υπάρχουν δύο άρθρα: Η παράγραφος 6 που λέει ότι: Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να στηρίζονται στην αρχή της αναλογικότητας και απαγόρευσης των διακρίσεων, και η παράγραφος 36, η οποία αναφέρει ότι: Είναι αναγκαίο να αποτρέπονται οι διακρίσεις, άμεσες ή έμμεσες των προσώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί, για παράδειγμα για ιατρικούς λόγους, ή επειδή δεν ανήκουν στην ομάδα στόχος όπως τα παιδιά, ή επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα, ή επέλεξαν να μην το πράξουν». 

πηγή