Νέα επιστημονική δημοσίευση για τον αυξημένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας ιδίως σε εμβολιασμένους κάτω των 40 ετών

Του Κωνσταντίνου Πουλά, Αναπλ. Καθηγητή Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών
 
Προδημοσίευση που εμφανίστηκε ανήμερα των Χριστουγέννων παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας σε όσους είναι κάτω των 40 ετών.
«Οι οδηγίες εμβολιασμού των νέων δεν φαίνεται να έχουν στο επίκεντρο το βέλτιστο συμφέρον των φοιτητών, ειδικά των ανδρών φοιτητών. Χρειαζόμαστε καλύτερα δεδομένα σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη των ενισχυτικών δόσεων στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 40 ετών»
Την ίδια στιγμή στην Καρδιολογική Κλινική του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης νοσηλεύεται από τα Χριστούγεννα μια 22χρονη, μητέρα ενός παιδιού 4 ετών, η οποία, όπως ανέφερε στο Kozanimedia ο σύζυγός της Κωνσταντίνος Χατζηανέστης, στις 22 Δεκεμβρίου είχε κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου (Pfizer) κατά του κορωνοϊού.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, “η σύζυγός μου στην πρώτη δόση δεν είχε κανένα σύμπτωμα, αλλά μετά τη δεύτερη δόση και την επόμενη ημέρα του εμβολιασμού άρχισε να νιώθει ρίγος, πόνο στην πλάτη και δύσπνοια. Μεταβήκαμε στο Μαμάτσειο με τη διάγνωση να είναι μυοκαρδίτιδα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Καρδιολογικής για την προσοχή και τη φροντίδα τους”.
Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Μαμάτσειου Στέλιος Λαμπρόπουλος, σημείωσε πως “υπάρχει περιστατικό μυοκαρδίτιδας σε νέα γυναίκα, η οποία είχε κάνει το εμβόλιο, αλλά εμείς δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε πως το περιστατικό συνδέεται με τον εμβολιασμό. Τηρώντας το σχετικό πρωτόκολλο, συμπληρώνουμε την κίτρινη κάρτα και την έχουμε ήδη αποστείλει σχετικά”.
Να σημειωθεί πως ο κ. Λαμπρόπουλος τόνισε πως η ασθενής θα λάβει εξιτήριο σήμερα ή αύριο, για την οικία της, σημειώνοντας πως μυοκαρδίτιδες μετά τον εμβολιασμό έχουν σπάνια παρατηρηθεί παγκοσμίως και καλώντας, για μια ακόμη φορά, τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Ίσως ο κος Λαμπρόπουλος οφείλει να διαβάσει τη διεθνή βιβλιογραφία.
 
3/1/22