Μία στις τέσσερις αγορές ακινήτων γίνεται από ξένους επενδυτές

Σημαντική αύξηση σημειώνουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κάτι που σύμφωνα με εκτιμήσεις οφείλεται στο μεγάλο ενδιαφέρον που καταγράφεται από ξένους επενδυτές. Μόνο οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν φτάσει τις 112.000 μέχρι τις 10 Αυγούστου, όταν συνολικά το 2022 πραγματοποιήθηκαν 139.000 συμβόλαια, περίπου 105.000 το 2021 και 75.000 το 2020.

Οπως αναφέρουν συμβολαιογράφοι, το νούμερο αυτό του 2022 που αποτελεί και ρεκόρ των τελευταίων 10 ετών θα καταρριφθεί φέτος, καθώς σε καθημερινή βάση γίνονται περίπου 1.000 μεταβιβάσεις ακινήτων. Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω στοιχεία αφορούν μεταβιβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος MyProperty, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί οι μεταβιβάσεις ακινήτων εκτός σχεδίου πόλεως και αγροτεμαχίων.

Ενδιαφέρον επίσης έχει το ύψος των εσόδων του Δημοσίου, τα οποία από τις αγοραπωλησίες ανέρχονται στα 301 εκατ. ευρώ, ποσό σημαντικά μεγαλύτερο σε σύγκριση με ολόκληρο το 2022. Ο λόγος της μεγάλης αύξησης των εσόδων έγκειται στο γεγονός ότι οι πράξεις γίνονται σε ποσά υψηλότερα σε σύγκριση με το περυσινό έτος εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που καταγράφεται.

Οπως προαναφέρθηκε, οι ξένες επενδύσεις οδηγούν την κτηματαγορά στην Ελλάδα. Οι αγοραπωλησίες ακινήτων ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, από επενδυτές τρίτων χωρών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδεια παραμονής μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα». Πρόκειται για σχεδόν τριπλάσιο ποσό σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν είχαν επενδυθεί 361 εκατ. ευρώ. Αυτή η αύξηση της τάξεως του 170% προκύπτει με βάση τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τη χορήγηση αρχικών αδειών μόνιμου επενδυτή.

Τα έσοδα του Δημοσίου φτάνουν τα 301 εκατ. ευρώ, ποσό σημαντικά μεγαλύτερο σε σύγκριση με ολόκληρο το 2022.

Σημειώνεται ότι το όριο για τη «χρυσή βίζα» από τις 250.000 ευρώ έχει αυξηθεί πλέον σε 500.000 ευρώ στις δημοφιλέστερες περιοχές επένδυσης για τους ξένους, δηλαδή στον κεντρικό, βόρειο και νότιο τομέα της Αττικής, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Επίσης, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι πρότινος στις παραπάνω περιοχές, δεν θα μπορεί κανείς να αποκτά π.χ. δύο ή και τρία ακίνητα χαμηλότερης αξίας προκειμένου να καλύπτει το ελάχιστο όριο των 500.000 ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ σε ανοδική τροχιά κινούνται οι γονικές παροχές και δωρεές λόγω του υψηλού αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ περισσότερες από 112.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης που αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων, 50.000 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής, 29.000 δηλώσεις δωρεών και 48.500 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών αξιών και εμπορικών τιμών έχει ανοίξει αρκετά, σχεδόν δύο χρόνια μετά την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Οι μεγαλύτερες διαφορές εντοπίζονται κυρίως στις ακριβές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, των νοτίων και βορείων προαστίων του λεκανοπεδίου. Παράλληλα, καταγράφεται κλείσιμο της ψαλίδας στις πωλήσεις νέων και παλαιών ακινήτων.

Από την αρχή του έτους στον Δήμο Αθηναίων έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 2.800 αγοραπωλησίες, με τις τιμές που αναγράφονται στα συμβόλαια να ξεπερνούν κατά πολύ τις αντικειμενικές αξίες. Για παράδειγμα, διαμέρισμα 83 τ.μ. του 5ου ορόφου στο Κολωνάκι, το οποίο κατασκευάστηκε το 1950, αγοράστηκε στην τιμή των 800.000 ευρώ ή 9.639 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όταν η αντικειμενική αξία στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχεται σε 4.250 ευρώ. Δηλαδή, το συγκεκριμένο ακίνητο πουλήθηκε σε τιμή υπερδιπλάσια της αντικειμενικής αξίας.

kathimerini