ΜΕΛΕΤΗ: Οι εγκέφαλοι των εφήβων μετά τους εγκλεισμούς δείχνουν σημάδια ταχύτερης γήρανσης

 
Η μελέτη βρήκε επίσης χειρότερη ψυχική υγεία, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό συνδέεται με τη διαφορά ηλικίας του εγκεφάλου
Η μελέτη βρίσκεται εδώ:
 
Οι εγκέφαλοι των εφήβων που έζησαν τους εγκλεισμούς για τον κορωνοϊό εμφανίζουν σημάδια πρόωρης γήρανσης, σύμφωνα με έρευνα.
 
Οι ερευνητές συνέκριναν μαγνητικές τομογραφίες 81 εφήβων στις ΗΠΑ που έγιναν πριν από την πανδημία, μεταξύ Νοεμβρίου 2016 και Νοεμβρίου 2019, με αυτές 82 εφήβων που συλλέχθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Μαρτίου 2022, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά μετά την άρση των περιορισμών.
 
Μετά από αντιστοίχιση 64 συμμετεχόντων σε κάθε ομάδα για παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι σωματικές αλλαγές στον εγκέφαλο που συνέβησαν κατά την εφηβεία –όπως η λέπτυνση του φλοιού και η ανάπτυξη του ιππόκαμπου και της αμυγδαλής– ήταν μεγαλύτερες κατά την περίοδο μετά το lockdown. σε σύγκριση με την ομάδα πριν από την πανδημία, υποδηλώνοντας ότι τέτοιες διαδικασίες είχαν επιταχυνθεί. Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλός τους είχε γεράσει πιο γρήγορα.
 
«Η διαφορά ηλικίας του εγκεφάλου ήταν περίπου τρία χρόνια – δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη αύξηση, δεδομένου ότι το lockdown ήταν λιγότερο από ένα χρόνο [μακρύ]», δήλωσε ο Ian Gotlib, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.
 
Γράφοντας στο περιοδικό Biological Psychiatry: Global Open Science, η ομάδα αναφέρει ότι οι συμμετέχοντες – ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα εφήβων στην περιοχή Bay στην Καλιφόρνια – συμφώνησαν αρχικά να συμμετάσχουν σε μια μελέτη που εξετάζει τον αντίκτυπο του στρες πρώιμης ζωής στην ψυχική υγεία σε εφηβεία. Ως αποτέλεσμα, οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν επίσης για συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.
 
Η ομάδα μετά τον εγκλεισμό ανέφερε μεγαλύτερες δυσκολίες ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων πιο σοβαρών συμπτωμάτων άγχους, κατάθλιψης και προβλημάτων εσωτερίκευσης.