Κοσμάς Χρηστίδης (Αρχηγός ΓΕΝ ε.τ.): Τα γεγονότα της Ζουράφας το 2012 και οι σημερινές κινήσεις υποχωρήσεων μέσω διαπραγματεύσεων

 
Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ, Ναύαρχος ε.α. Κοσμάς Χρηστίδης, μιλώντας σήμερα στον 98.4 επεσήμανε πως η ύπαρξη της Ζουράφας στο βορειοανατολικό Αιγαίο, είναι το απόλυτο στοιχείο εκμάθησης για την εθνική μας κυριαρχία αλλά και την σπουδαιότητα της ΑΟΖ από την αλιεία μέχρι την γεωστρατηγική σημασία που έχουν οι βραχονησίδες μας στο Αιγαίο, από το Βόρειο θαλάσσιο τμήμα της χώρας μας, μέχρι το νοτιότερο της Δωδεκανήσου με το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
 
Υπενθύμισε το περιστατικό με την Ζουράφα του 2012 που ως επικεφαλής του Πολεμικού μας Ναυτικού διαχειρίστηκε τότε, παρά τις εσωτερικές διαρροές και την περίεργη απουσία του τότε Υπουργού Άμυνας από την διαχείριση της τότε κατάστασης που μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση αλλά Ίμια, αλλά και τον επιτυχή τρόπο για την εθνική μας κυριαρχία που τότε έκλεισε η υπόθεση.
 
Αυτές τις ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες που δεν διαψεύστηκαν, η Τουρκία ανήγγειλε επισήμως, διεθνώς και εγγράφως ότι η βραχονησίδα Ζουράφα βρίσκεται αποκλειστικά και μόνον μέσα στο FIR Κωνσταντινούπολης, εντός του οποίου η Τουρκία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα, δηλαδή η Ζουράφα ανήκει στην τουρκική επικράτεια/κυριαρχία.
 
Η Τουρκία κατά τις ίδιες πληροφορίες, δήλωσε ότι θα εκτελέσει επιχειρησιακή δοκιμή πυραύλων S-400 σε συνεργασία με τουρκικά αεροσκάφη F-16 και UAV σε περιοχή που καταλαμβάνει και την ελληνική κυριαρχία της βραχονησίδας Ζουράφα και σε ύψος άνω των 51.000 ποδών.
 
Ο κ. Χρηστίδης τόνισε πως η Ζουράφα αποτελεί μία σημαντική νησίδα που αφορά την εθνική κυριαρχία και την ελληνική ΑΟΖ και μάλιστα σε μία περιοχή με συγκεκριμένες προεκτάσεις που αφορούν την εθνική ανεξαρτησία. Τόσο στη θάλασσα όσο και στην ηπειρωτική χώρα. Άρα όχι μόνο navtex, αλλά και παρουσία στοιχείων του πολεμικού ναυτικού, χρειάζεται να υπάρξουν στην ευρύτερη περιοχή που είναι εντός της εθνικής μας κυριαρχίας.
 
Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ, επανέλαβε ότι όλες οι νησίδες, βραχονησίδες και νησιά στο Αιγαίο, είναι το πλέγμα της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, σε γη, θάλασσα και αέρα, που οφείλουμε να υπερασπίσουμε εξίσου σε γη, αέρα και θάλασσα, από το σύμπλεγμα στο Καστελλόριζο μέχρι τη Ζουράφα. Εξέφρασε όμως την ανησυχία, πως το πολιτικό σύστημα δια της σιωπής και της ανοχής σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία που σε τίποτα δεν έχει αλλάξει την αναθεωρητική της ατζέντα, μήπως μας οδηγεί ουσιαστικά σε υποχωρήσεις στο όνομα των διαπραγματεύσεων αυτών.