Κινεζική τακτική υπονόμευσης

Γράφει ο Αλέξανδρος Ιτιμούδης, γεωπολιτικός αναλυτής
 
Εδώ και λίγα χρόνια η Κίνα έχει βρει έναν ευφυέστατο τρόπο προκειμένου να υποβαθμίσει εκ των έσω τις δυτικές κοινωνίες εκμεταλλευόμενη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο κινέζικος τρόπος προσέγγισης του πολέμου σε αντίθεση με τον μανιχαϊστικό τρόπο που επικράτησε στην Δύση και διαχωρίζει σαφώς τον πόλεμο με την ειρήνη, καθιστά ασαφή τα μεταξύ τους όρια και αντιθέτως επιδιώκει την διαρκή “μόλυνση” του δυτικού σώματος μέσω της παραπλάνησης και της κεκαλυμμένης δράσης.
Εκμεταλλευόμενη την δυτική ματαιοδοξία, κενοδοξία, την τάση για προβολή και την ελαφρότητα των ηθών που έχει επικρατήσει στον Δυτικό κόσμο, το φαινόμενο του ΤικΤοκ αποτελεί την προμετωπίδα της κινεζικής τακτικής υπονόμευσης του εχθρού με σκοπό την ηθική του αλλοτρίωση σε πρώτη φάση και σε δεύτερο επίπεδο την αποβλάκωση του με τελικό στόχο την άρνηση αντίδρασης.
Όπως στην Οδύσσεια, η χώρα των Λωτοφάγων αποβλάκωνε τους άνδρες του Οδυσσέα με την βρώση των καρπών και τους έκανε να λησμονούν ποίοι είναι και τι στόχο έχουν, έτσι και η σύγχρονη μάστιγα του ΤικΤοκ εκμεταλλεύεται τις εγγενείς αδυναμίες του δυτικού σύγχρονου πολιτισμού να φιλτράρει το περιεχόμενο πολιτισμικής φύσεως οδηγώντας στην γενιτσαροποίηση ιδίως του νεανικού πληθυσμού.
Χαρακτηριστικό είναι πως η Κίνα έχει απαγορεύσει την χρήση του συγκεκριμένου δικτύου πέραν ενός ορίου για την δική της νεολαία, προστατεύοντας έτσι την ψυχοσύνθεση των νεαρών Κινέζων και αποκαλύπτει με τον τρόπο αυτό πόσο επικινδυνο θεωρεί και η ίδια το συγκεκριμένο μέσο.
Ο δυτικός πολιτισμός που πρώτος εφηύρε την εικονιστική απεικόνιση μέσω της τέχνης προσφέροντας στον κόσμο ανυπέρβλητης αξίας αριστουργήματα, πλέον αποτελεί θύμα της κυριαρχίας της εικόνας και του βίντεο, τρώγοντας την ίδια του την σάρκα.
Μάλιστα υπάρχουν απόψεις που λένε πως η εμφάνιση και η ανάδειξη του woke κινήματος τροφοδοτείται από την Κίνα, την στιγμή που είναι δεδομένο πως η ρωσική διείσδυση στην δεκαετία του 60 μέσω της Σχολής της Φρανκφούρτης και του πολιτισμικού μαρξισμού είχε ανοίξει τον δρόμο για την ευρεία αμφισβήτηση του δυτικού Πολιτισμού.
Στόχος είναι σαφώς η νεολαία η οποία ούσα αναβράζουσα και με ένα συνεχές αίσθημα αδικίας και οργής, μετατρέπεται σιγά σιγά σε ένα εκφυλισμένο σύνολο που επιτίθεται εναντίον του ίδιου του εαυτού, σχετικοποιώντας και αμφισβητώντας τα πάντα.
Η τακτική αυτή δυστυχώς δεν έχει λάβει την αρμόζουσα σημασία από τα δυτικά κέντρα λήψης αποφάσεων αν και τελευταία παρατηρείται κινητικότητα καθώς Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι προχωρούν στην απαγόρευση της εφαρμογής από τους επισήμους τους ενώ επιβάλλουν στην εφαρμογή περιορισμούς και ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας.
Δεν θα μπούμε καν στην διαδικασία να θέσουμε ζητήματα κατασκοπείας και διαρροής πληροφοριών μέσω του συγκεκριμένου μέσου.
Εν κατακλείδι, η Κίνα δεν αποτελεί αντίπαλο που μάχεται με συμβατικούς τρόπους και έχει αντιληφθεί πλήρως την εσωτερική κατάπτωση της Δύσης.
Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό είναι με επαναδυτικοποίηση της εκπαίδευσης και ξερίζωμα κάθε κινήματος που αμφισβητεί τις αξίες πάνω στις οποίες βασίστηκε η Δύση. Το μόνο αντίδοτο είναι η στρατηγική ανθεκτικότητα και άρνηση να συμβιβαστείς με ιδέες και πρότυπα που υπονομεύουν την ίδια σου την ταυτότητα.