Kαι στην Bρετανία υπάρχει μεγάλη αύξηση θνησιμότητας από τις αρχές του καλοκαιριού και προσπαθούν να το εξηγήσουν

Γράφει ο Κωνσταντίνος Αρβανίτης, Δρ Καρδιολογίας
 
Πριν από μερικές μέρες η βρετανική εφημερίδα “THE TELEGRAPH” κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο αυτόν που βλέπετε στην φωτογραφία:
“Πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι περισσότεροι από το συνηθισμένο, αλλά δεν είναι από Covid-19”
Αναφέρεται σε φαινόμενο που ξεκίνησε απο τις αρχές του καλοκαιριού, αλλά όπως φαίνεται δεν το εντόπισαν παρά μόλις πρόσφατα.
________________________________________________
ΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ
“Ενώ η στόχευση παραμένει σταθερά ο Covid-19, μία δεύτερη υγειονομική κρίση αναδύεται αργά στην Βρετανία.
Από τις αρχές Ιουλίου έχουν συμβεί χιλιάδες υπερβολικοί θάνατοι, που δεν προκλήθηκαν από τον κορονοϊό.”
Σύμφωνα με τους ειδικούς της υγείας, αυτό είναι πολύ ασυνήθιστο για καλοκαίρι.
Παρόλο που οι υπερβολικοί θάνατοι είναι αναμενόμενοι κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν το κρύο και οι εποχιακές μολύνσεις συνεργάζονται και πιέζουν το NHS, το καλοκαίρι γενικά είναι ήρεμο.
Αυτή η χρονιά είναι μία ενοχλητική εξαίρεση.”
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική τους Υπηρεσία (O.N.S), μέσα στον Ιούλιο έχουν υπάρξει 9.619 θάνατοι περισσότεροι από το αναμενόμενο σε Αγγλία και Ουαλία και από αυτούς περίπου οι μισοί (4.635 θάνατοι) δεν μπορούν να αποδοθούν στον Covid-19.
Οπότε αναρωτιούνται, τι στην ευχή προκάλεσε όλους αυτούς τους επί πλέον θανάτους.
 
Σύμφωνα με το Public Health England (ο αγγλικός ΕΟΔΥ) υπήρξαν:
2.103 παραπάνω θάνατοι από ισχαιμική καρδιοπάθεια
1.552 παραπάνω θάνατοι από καρδιακή ανεπάρκεια
760 παραπάνω θάνατοι από αγγειακά εγκεφαλικά
3.915 παραπάνω θάνατοι από διάφορα αγγειακά νοσήματα
Επίσης:
3.416 παραπάνω θάνατοι, από αναπνευστικές μολύνσεις
1.234 παραπάνω θάνατοι από νόσους του ουροποιητικού
324 παραπάνω θάνατοι από κίρρωση του ήπατος
1.905 παραπάνω θάνατοι από Σακχ. Διαβήτη
Οι Αγγλοι διαπιστώνουν τώρα ότι πολλές από αυτές τις νοσηρές καταστάσεις είχαν δείξει πολύ μειωμένο αριθμό διαγνώσεων μέσα στο 2020.
Το γιατί συνέβη αυτό είναι ευνόητο, αν διαβάσει κανείς μία αναφορά που δημοσίευσε μέσα στην προηγούμενη βδομάδα η κυβέρνηση, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι μέσα στο 2020 πραγματοποιήθηκαν κάπου 23 εκατομμύρια λιγότερες επισκέψεις σε γιατρούς, σε σχέση με το 2019….
Πρόκειται φυσικά για μία συνέπεια της ολοκληρωτικής στροφής του συστήματος υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid και κατά συνέπεια της παραμέλησης όλων των άλλων νοσημάτων.
Ετσι, μέσα στο 2020 οι διαγνώσεις της Χρονίας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας μειώθηκαν κατά 51%, της Κολπικής Μαρμαρυγής μειώθηκαν κατά 26%, της Καρδιακής Ανεπάρκειας κατά 20%, του Σακχ. διαβήτη κατά 19%, της Στεφανιαίας Νόσου κατά 17% και εγκεφαλικά κατά 16%.
 
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Από την αρχή της πανδημίας, πολλοί προειδοποιούσαν ότι ο κόσμος δυσκολεύεται να αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα υγείας, λόγω του προσανατολισμού του συστήματος στην αντιμετώπιση μόνο του Covid-19.
Σήμερα, έπειτα από 18 μήνες αρχίζουν να δείχνουν οι συνέπειες των αργοπορημένων διαγνώσεων, που πέρυσι εικονικά και μόνο “μειώθηκαν”.
Ετσι προσπαθούν να εξηγήσουν τον υπερβολικό αριθμό των περιστατικών που φτάνουν στα νοσοκομεία σε βαριά κατάσταση…
Φοβούνται επίσης ότι θα έχουν και μεγάλη επιδημία γρίπης, που πέρυσι υποτίθεται ότι είχε “εξαφανιστεί”
“Εχουμε την εντύπωση ότι είναι ήδη χειμώνας” λένε μερικοί που ξέρουν, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι πέρυσι είχε σχεδόν εξαφανιστεί ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και οι παιδιατρικές ΜΕΘ ήταν άδειες, ενώ εφέτος έχουν από τώρα ήδη ξεχειλίσει από περιστατικά!
 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η ολοκληρωτική στροφή του συστήματος υγείας μόνο προς την αντιμετώπιση του Covid-19, μοιραία έφερε την ταυτόχρονη παραμέληση όλων των άλλων νοσημάτων, που κατά κανόνα έχουν πολύ υψηλότερη θνητότητα από τον Covid-19.
Αυτή η παραμέληση έρχεται τώρα να πάρει την εκδίκησή της και αν συνεχιστεί αυτή η τάση που διαφαίνεται, τότε θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερο θανατικό, από εκείνο που προσπάθησε να εμποδίσει ο αποκλειστικός προσανατολισμός του συστήματος υγείας, μόνο προς τον Covid-19.
Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι υπολογίζεται, ότι στο 12μηνο Μάρτιος 2020 ως Φεβρουάριος 2021, κάπου 3.500.000 προγραμματισμένες εγχειρήσεις τελικώς δεν εκτελέστηκαν…
Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι προσελεύσεις στα Επείγοντα μειώθηκαν κατά 1.600.000 περίπου…
Η αναμενόμενη από αυτά σοβαρή πίεση στο σύστημα υγείας μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση στην επιβολή νέου λοκντάουν, γεγονός που θα βάλει την Βρετανία σε έναν φαύλο κύκλο, από τον οποίο θα είναι πολύ δύσκολο να βγει…
Τελικά, ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης του Covid-19, μπορεί να έχει προκαλέσει μία συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, από την οποία δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής…