Η Πολωνία επισπεύδει το γάμο ομοφυλοφίλων;

Το ΕΔΑΔ έχει αρχίσει να καταρρίπτει τη συντηρητική νομοθεσία της Πολωνίας, ενώ ο Tusk γεμίζει το υπουργικό συμβούλιό του με σκληροπυρηνικούς αριστερούς ριζοσπάστες.

Η νέα  φιλοευρωπαϊκή  κυβέρνηση της Πολωνίας ίσως να είναι έτοιμη να επισπεύσει τη νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων μετά από νομική επιταγή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Το  ΕΔΑΔ με έδρα το Στρασβούργο εξέδωσε την ετυμηγορία του την Τρίτη, δηλώνοντας ότι το ισχύον πολωνικό καταστατικό, το οποίο αναγνωρίζει μόνο τον γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, παραβιάζει το «δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής» που περιγράφεται στο άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε μία απόφαση έξι προς έναν.

Το ΕΔΑΔ, το οποίο συχνά κατηγορείται ως ένα τεχνοκρατικό όργανο που χρησιμοποιείται για να επιβάλλει κοινωνικά φιλελεύθερες αξίες στα ευρωπαϊκά έθνη-κράτη, έλαβε την απόφαση ως απάντηση σε μια προσφυγή πέντε ομόφυλων ζευγαριών.

Ενώ η απόφαση τόνιζε ότι δεν μπορούσε να εξαναγκάσει κανένα έθνος να νομοθετήσει υπέρ ή κατά της συμβίωσης ομόφυλων ατόμων, στην πραγματικότητα υποβάθμισε την «παραδοσιακή έννοια του γάμου ως ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας» του πολωνικού κράτους που δόθηκε ως ένας από τους λόγους για να μην αναγνωρίσει τις ομοφυλοφιλικές ενώσεις από την αποχωρούσα κυβέρνηση του PiS.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΔΑΔ κατηγορείται για ανάμειξη στις υποθέσεις ανεξάρτητων εθνών γύρω από ζητήματα των LGBT. Το 2010, το Δικαστήριο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον εξαναγκασμό της ιταλικής κυβέρνησης ώστε να αναγνωρίσει τις συμβιώσεις ατόμων ίδιου φύλου με την παρόμοια διατυπωμένη υπόθεση Oliari κατά Ιταλίας.

Παρά τη φήμη του προπυργίου των συντηρητικών, η Πολωνία βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στη δίνη των πολέμων κουλτούρας γύρω από θέματα όπως οι αμβλώσεις και τα ζητήματα LGBT. Αντιμετωπίζει μια συνεχιζόμενη επίθεση από προοδευτικές ΜΚΟ, κάτι που με τη σειρά του υπήρξε βασικό σύνθημα του συντηρητικού PiS.

Οι “προοδευτικές” δυνάμεις σημείωσαν σημαντική νίκη τον Οκτώβριο καθώς το PiS έχασε την πλειοψηφία στο πολωνικό κοινοβούλιο από έναν μεγάλο συνασπισμό υπό τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.

Η απόφαση για τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, που προαναγγέλθηκε με την απόφαση του ΕΔΑΔ αυτής της εβδομάδας, θα μπορούσε να είναι το εναρκτήριο άλμα σε μια σειρά φιλελεύθερων πολιτικών που θα εφαρμοστούν υπό τη νέα κυβέρνηση Tusk. Ο νέος πρωθυπουργός είπε ότι η αναγνώριση των LGBT θα ήταν μια σημαντική συμβολική νίκη επί του παλιού καθεστώτος των PiS, παρά το γεγονός ότι ο Tusk είχε υποβαθμίσει τις αμβλώσεις και άλλα κοινωνικά ζητήματα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του.

Σε ένδειξη των πραγμάτων που θα ακολουθήσουν, ένας από τους πρώτους διορισμούς του Tusk στο υπουργικό συμβούλιο ήταν η αριστερή ριζοσπάστης Katarzyna Kotula ως υπουργός Ισότητας.

Το ΕΔΑΔ αναμένεται να εκδώσει μια παρόμοια φιλελεύθερη ετυμηγορία αργότερα αυτή την εβδομάδα, αμφισβητώντας αυτή τη φορά τους νόμους της Βαρσοβίας για τις αμβλώσεις.

Εκτός από διάφορες φιλελεύθερες πολιτικές, η κυβέρνηση Tusk έχει ήδη ξεκινήσει σχέδια για μια επιθετική θεσμική εκκαθάριση κατά των συντηρητικών στοιχείων εντός της κοινωνίας των πολιτών, καθώς πολλοί φοβούνται ότι η χώρα θα μπορούσε να ακολουθήσει το δρόμο των πρώην συντηρητικών εθνών, όπως η Ιρλανδία, τα επόμενα χρόνια.

europeanconservative