Η Παναγία η Αγήτρια στη Μάνη

Ο ναός της Παναγίας της Οδηγήτριας είναι χτισμένος στους γκρεμούς του Μεζαλίμονα (είναι ο πρώτος κόλπος δυτικά από το Τηγάνι). Είναι ναός βυζαντινός σταυροειδής με τρούλο, με υπέροχα μαρμάρινα ανάγλυφα, κίονες και σκαλιστά μοτίβα πουλιώνστο πάτωμα. Έχει χτιστεί δίπλα σε σπήλαιο (ο νότιος τοίχος) και χρονολογείται στα 1200 μ.Χ.

Οι αγιογραφίες είναι ξεθωριασμένες υψηλής τέχνης. Οι Απόστολοι της Ανάληψης του ναού της Αγήτριας (Οδηγήτριας) πλησιόχωρα στον οικισμό της Αγίας Κυριακής θυμίζουν τους μεγάλης βυζαντινής τέχνης Αποστόλους στον τρούλο του ναού των Αγίων Αποστόλων στο Pec της Σερβίας. Οι παλαιότερες βρίσκονται στο νάρθηκα ( Δευτέρα Παρουσία, Δέηση κ.λ.π) και λίγες στο ιερό, υπάρχουν όμως και νεότερες αγιογραφίες του έτους 1808.

Από το εσωτερικό του ναού ακούγεται το βογκητό του νερού και από το προαύλιο του είναι μοναδική θέα προς το ακρωτήριο Τηγάνι. Η Παναγία η Οδηγήτρια ( Αγήτρια) είναι ένα από τα πιο όμορφα βυζαντινά ξωκλήσια. Στον οικισμό της Αγίας Κυριακής υπάρχει ενδεικτική πινακίδα περίπου 20 λεπτά πεζοπορία.

Η μνήμη της γιορτάζεται και λειτουργείται στις 23 Αυγούστου κάθε χρόνο. Την ημέρα αυτή δεκάδες πιστοί προσέρχονται με διάφορα εδέσματα τα οποία μοιράζονται σε όλους μετά την λειτουργία.

πηγή