Η Τράπεζα της Κορέας υποστηρίζει τα μετρητά σε μια πρόσφατη εκστρατεία που έχει στόχο να εξασφαλίσει την αποδοχή τους παντού, αναγνωρίζοντας τη ζωτική τους σημασία για την κοινωνική συμπερίληψη και για μια ανθεκτική οικονομία.
Η Korea JoongAng Daily (αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας JoongAng Ilbo της Ν. Κορέας) παραθέτει το ακόλουθο απόσπασμα από τη δήλωση της εκστρατείας της Τράπεζας της Κορέας: «Για ορισμένους, τα μετρητά είναι το μόνο μέσο πληρωμής. Παρακαλούμε να είστε προσεκτικοί και να επιτρέψετε στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν μετρητά παντού, ώστε να μην μείνει κανείς απέξω».
Σημειώνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να βρεθεί σε θέση που να χρειάζεται μετρητά κάποια στιγμή – ίσως λόγω μιας νεκρής μπαταρίας τηλεφώνου ή μιας διακοπής δικτύου, όπως η κατάρρευση της πλατφόρμας του δημοφιλούς παρόχου διαδικτύου Kakao στα τέλη του 2022 στην Κορέα, η οποία εμπόδισε εκατομμύρια ανθρώπους από το να κάνουν πληρωμές χωρίς μετρητά. Επίσης αναφέρει ότι μέλη της κοινωνίας χωρίς μεγάλη εξοικείωση με την τεχνολογία και άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα που ενδέχεται να μη μπορούν να χρησιμοποιούν επιλογές χωρίς μετρητά, βασίζονται στα μετρητά για όλες τις πληρωμές τους.
Οι ξένοι τουρίστες μπορεί επίσης να βρεθούν στην Κορέα να βασίζονται μόνο σε χαρτονομίσματα και κέρματα, με χρήστες του Reddit (διαδικτυακής πλατφόρμας για συζητήσεις) να μοιράζονται προβλήματα σχετικά με την αποδοχή των καρτών τους (για παράδειγμα, επειδή οι αναγνώστες καρτών της Κορέας δεν προσφέρουν συνήθως επαλήθευση PIN, κάτι που μπορεί να απαιτείται από τους παρόχους των καρτών των τουριστών) και επίσης τονίζουν ότι οι πωλητές του δημοφιλούς πρόχειρου φαγητού δρόμου (street food) της χώρας συχνά ζητάνε μετρητά.
Σε μια πρόσφατη δημοσίευση, η Τράπεζα της Κορέας εντοπίζει ένα ακόμη βασικό πλεονέκτημα των μετρητών, το ότι στηρίζουν την οικονομία ενός έθνους, παρέχοντας μια «άγκυρα» που μετράει και έχει αξία για την υποστήριξη του νομισματικού συστήματος.
Ο Joonsuk Bae, Αναπληρωτής Διοικητής της Τράπεζας της Κορέας σημειώνει: «Στην Κορέα, ορισμένα εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα λιανικής έχουν αρχίσει να αρνούνται να δέχονται μετρητά και ο αριθμός των ΑΤΜ και των τραπεζικών υποκαταστημάτων μειώνεται επίσης. Μακροπρόθεσμα, εάν τα μετρητά φτάσουν να μη θεωρούνται πλέον ως ένα μέσο πληρωμής με καθολική χρήση και αποδοχή, αυτό μπορεί ακόμη και να βλάψει τη λειτουργία του νομισματικού μας συστήματος».
Στον ιστότοπό της, η τράπεζα υπογραμμίζει επίσης ότι τα μετρητά αποτελούν μια κρίσιμης σημασίας πτυχή της διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, καθώς είναι το μόνο μέσο συναλλαγής που απομένει, όταν η ηλεκτρική ενέργεια και το διαδίκτυο καταρρέουν. Ως χειροπιαστά αποθέματα αξίας, οι πολίτες στρέφονται επίσης στα μετρητά σε αβέβαιες περιόδους όπου άλλες μορφές πλούτου μπορεί να γίνουν απρόσιτες ή να υπόκεινται σε ξαφνικές αλλαγές.
Τράπεζα της Κορέας: «Η καταφυγή στα μετρητά αποτελεί το μοναδικό μέσο αντίδρασης σε περιπτώσεις καταστροφών ή αστοχιών επικοινωνίας και η χρήση τους πρέπει να διασφαλίζεται συνέχεια. Μετά το ξέσπασμα του COVID-19, η ζήτηση για καταστήματα μετρητών έκτακτης ανάγκης αυξήθηκε ραγδαία… Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ένα παράδειγμα της ζήτησης που υπάρχει από την κοινωνία για ένα φυσικό νόμισμα».
Η πρόσφατη εκστρατεία υπέρ της αποδοχής των μετρητών στοχεύει να «διασφαλίσει τη δυνατότητα χρήσης μετρητών» για την ανθεκτικότητα και τη σταθερότητα της οικονομίας και να αντιμετωπίσει τον «οικονομικό αποκλεισμό και τους περιορισμούς στις καταναλωτικές δραστηριότητες ευάλωτων ομάδων».