
Του Θοδωρή Σπηλιώτη
Στα πλαίσια του πόθου των Ελλήνων για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Οθωμανούς, συναντήθηκαν στην Οδησσό της Ρωσίας, στις 14 Σεπτεμβρίου 1814, τρεις Έλληνες έμποροι, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ , ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Εμμανουήλ Ξάνθος και αποφάσισαν την δημιουργία μιας μυστικής οργάνωσης η οποία θα προετοίμαζε τους Έλληνες για τον μεγάλο ξεσηκωμό.
Την οργάνωση αυτή την ονόμασαν Φιλική Εταιρεία. Στην αρχή λειτούργησαν με άκρα μυστικότητα και η βασική προϋπόθεση της συμμετοχής στην Εταιρεία ήταν η αποκλειστική αφοσίωση στον αγώνα για την ελευθερία.
Στις αρχές του 1820, η Φιλική εταιρεία είχε ήδη γίνει μια μεγάλη ομάδα , απαρτιζόμενη από Έλληνες, οι οποίοι ήταν αποφασισμένοι να πολεμήσουν και να εκδιώξουν τους Τούρκους από τον Ελλαδικό χώρο. Αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας ορίστηκε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, που ήταν αξιωματικός του Ρωσικού στρατού.
Το 1821 οι Έλληνες που συμμετείχαν στην Φιλική εταιρεία ξεκίνησαν τον ένοπλο επαναστατικό αγώνα.
