Η Γερμανία απλοποιεί τη διαδικασία αλλαγής φύλου

Η κυβέρνηση της Γερμανίας συμφώνησε να απλοποιήσει τη διοικητική διαδικασία για τα άτομα που θέλουν να αλλάξουν φύλο, μια κίνηση που ζητούσε εδώ και καιρό η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, δήλωσε το Σάββατο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.
“Ως κοινοβουλευτική ομάδα του (κυβερνώντος) SPD, χαιρετίζουμε ρητά το γεγονός ότι ο νόμος για τον αυτοπροσδιορισμό προχωρά επιτέλους”, δήλωσε στο AFP ο Γιαν Πλόμπνερ, εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για θέματα που αφορούν τα τρανσέξουαλ άτομα στην Μπούντεσταγκ.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, την οποία αποκάλυψε η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, τα τρανσέξουαλ, οι διαφυλικοί, και οι μη δυαδικοί άνθρωποι θα πρέπει στο μέλλον να δηλώνουν μόνο οι ίδιοι αν επιθυμούν να αλλάξουν το μικρό τους όνομα ή την αναγραφή του φύλου τους στο ληξιαρχείο.
Η διαδικασία διέπονταν από νόμο που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980 και θεωρούσε τα τρανς ζητήματα ψυχική ασθένεια.
Όσοι ήθελαν να αλλάξουν το φύλο τους ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλουν δύο ψυχολογικές αξιολογήσεις, με το δικαστήριο να λαμβάνει τελικά την απόφαση.
Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα, δαπανηρή και θεωρείται εξευτελιστική από τους ενδιαφερόμενους.
“Η αναξιοπρεπής διαδικασία θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν”, δήλωσε ο Plobner.
Η συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικογένειας θα επιτρέψει την οριστικοποίηση του νομοσχεδίου, “ώστε η νομοθεσία να μπορέσει ελπίζουμε να εφαρμοστεί σύντομα”, δήλωσε ο Sven Lehmann, εκπρόσωπος της κυβέρνησης για τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας.
Λύνει κυρίως το ευαίσθητο ζήτημα της αλλαγής φύλου για τους ανηλίκους, σύμφωνα με την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.
Για τα άτομα κάτω των 14 ετών, μόνο οι γονείς ή οι κηδεμόνες θα μπορούν να κινήσουν τη διαδικασία.
Για τους άνω των 14 ετών, των οποίων οι γονείς θα αντιδρούν σε μια τέτοια κίνηση, θα πρέπει να αποφασίσει το δικαστήριο.
Προβλέπεται επίσης ένα διάστημα περισυλλογής, με την αστική αλλαγή να τίθεται σε ισχύ μόνο μετά από μια περίοδο αναστολής τριών μηνών.
Μια νέα αίτηση για αλλαγή φύλου θα είναι δυνατή μόνο μετά από ένα έτος.
Η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Όλαφ Σολτς, που έχει συμμαχήσει με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, έχει υποσχεθεί να καταπολεμήσει τις διακρίσεις εις βάρος της LGBTQ κοινότητας.
Τον Νοέμβριο του 2022, ενέκρινε ένα ευρύτατο σχέδιο δράσης που περιελάμβανε ειδική κωδικοποίηση των δικαιωμάτων της κοινότητας στο σύνταγμα.