Η Ενωμένη Ρωμηοσύνη με συγκίνηση και υπερηφάνεια πήρε μέρος στην κατάθεση στεφάνου για την απελευθέρωση της Βέροιας!

Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου ο Ελληνικός στρατός είχε φτάσει στα υψώματα της Καστανιάς περιμένοντας πως και πως τη διαταγή να μπει στη πόλη .
Έλληνες και Τούρκοι προύχοντες με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Καλλινίκου και του Τούρκου Δημάρχου Αλή Χαλίλ Βεη πραγματοποιούν σύσκεψη στη Μητρόπολη και αποφασίζουν να αλληλοπροστατευτούν. Να μην αλλάξει η πόλη, να μη γίνουν βανδαλισμοί και σφαγές , παρά μόνο να νιώσουν τον αέρα της λευτεριάς.
Όπου να ‘ναι μπαίνει ο ελληνικός στρατός στη στην πόλη ελευθερωτής και νικηφόρος .
Έτσι η πόλη της Βέροιας το μεσημέρι της 16ης Οκτωβρίου παραδίδεται αναίμακτα και κατόπιν συμφωνίας στα χέρια των Ελλήνων .
Στις 17 Οκτωβρίου 1912 τελέστηκε η Πανηγυρική θεία λειτουργία στον Μητροπολιτικό ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου. Είναι  ένας ναός έργο του 12ου αιώνος και με παρέμβαση του Μητροπολίτη μας τα τελευταία χρόνια σ’ αυτόν τον ναό τελείται η πανηγυρική θεία λειτουργία και η δοξολογία την ημέρα της απελευθέρωσης.
 
16 Οκτωβρίου 2022: Σήμερα εμείς οι ελεύθεροι Έλληνες Χριστιανοί  της Πόλης της Βέροιας τιμούμε τους ήρωες μας. Αυτούς που μας άνοιξαν το δρόμο της Λευτεριάς.