Η ΕΕ χρηματοδοτεί τη δοκιμή βιομετρικών πληρωμών με ψηφιακά πορτοφόλια. Το προτεινόμενο μέλλον…

Μετάφραση: Ιωάννης Λάμπρου

Η Επιτροπή της ΕΕ θα παράσχει κεφάλαια σε μια κοινοπραξία της οποίας η δουλειά είναι να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα πληρωμών για το πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας.

Το NOBID (Nordic-Baltic eID Project) επιλέχθηκε ως επικεφαλής μιας πολυεθνικής κοινοπραξίας που περιλαμβάνει διάφορες εταιρείες όπως η Thales και η iProov, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν το πιλοτικό πρόγραμμα εστιάζοντας στις πληρωμές – ένα από τα τέσσερα πιλοτικά προγράμματα ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ – τον Μάρτιο του 2023.

«Η iProov είναι χαρούμενη που η κοινοπραξία NOBID έλαβε χρηματοδότηση και επιλέχθηκε να προχωρήσει με το πιλοτικό πρόγραμμα», δήλωσε ο Andrew Bud, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της iProov. «Αυτό το έργο θα αποδείξει ότι τα επαληθεύσιμα διαπιστευτήρια με δυνατότητα βιομετρίας μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αναδυόμενες προκλήσεις του όλο και πιο περίπλοκου κόσμου των πληρωμών».

Εκτός από τις δύο εταιρείες, οι αναφερόμενοι ως «τεχνολογικοί εταίροι» περιλαμβάνουν τις Signicat, RB, Auðkenni, IPZS, Poste Italiane, Intesi Group, InfoCert, FBK και το κρατικό ραδιόφωνο της Λετονίας και το Κέντρο Τηλεόρασης.

Η NOBID αποτελείται από τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, ενώ, όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, έξι κράτη θα αποτελούν την κοινοπραξία – Δανία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία και Νορβηγία.

Η Επιτροπή τους έχει εμπιστευτεί να «πιλοτάρουν και να διαμορφώνουν» το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών και της ταυτότητας για τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το πρόγραμμα DIGITAL Europa της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιπλέον, τράπεζες και χρηματοοικονομικές εταιρείες από τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Δανία, την Ιταλία και την Ισλανδία θα συμμετάσχουν επίσης (DSGV, DNB και BankID, Nets, Intesa Sanpaolo, PagoPA και ABILab. και Greiðsluveitan), με την κοινοπραξία να είναι επιφορτισμένη με την ανάπτυξη του πιλοτικού με την υποστήριξη πολλών ψηφιακών κυβερνητικών φορέων και παρόχων τεχνολογίας, ανακοίνωσε η NOBID.

Οι εκπρόσωποι της NOBID είναι πεπεισμένοι ότι έχουν ήδη αρκετή εμπειρία για να δημιουργήσουν ένα πιλοτικό πληρωμών μεγάλης κλίμακας, το οποίο περιγράφεται ως κορυφαία προτεραιότητα στο «όραμα» της ΕΕ για το μελλοντικό πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας.

Η NOBID είπε επίσης ότι το πιλοτικό πρόγραμμα πληρωμών θα βασίζεται στην υπάρχουσα υποδομή, για να παρέχει έκδοση πληρωμών, άμεσες πληρωμές, μεταφορές από λογαριασμό σε λογαριασμό και αποδοχή πληρωμών τόσο στο κατάστημα όσο και στο διαδίκτυο.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ ισχυρίστηκε ότι το πορτοφόλι με τη ψηφιακή ταυτότητα θα είναι έτοιμο το 2024, συγκεντρώνοντας έγγραφα ταυτότητας πολιτών, όπως εθνική ταυτότητα, άδεια οδήγησης και τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η κριτική για το σύστημα προέρχεται τόσο από τους υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής όσο και από εταιρείες. Το EDRi (Ευρωπαϊκά Ψηφιακά Δικαιώματα), μια ένωση οργανώσεων πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι θα ήταν αντισυνταγματικό και παράνομο σε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες ανησυχούν για το κόστος της ενσωμάτωσης του πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας στην υποδομή τους.