Το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Σινά ανέφερε ότι έλαβε αποκλειστικές φωτογραφίες από την «η άφιξη νέων αιγυπτιακών στρατιωτικών ενισχύσεων κοντά στα διεθνή σύνορα στο ανατολικό Σινά στη Ράφα, τις τελευταίες ημέρες», εν μέσω πληροφοριών για την πρόθεση του Ισραήλ να ξεκινήσει μια επίθεση στη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας αφού πήρε τον έλεγχο της διάβασης από την παλαιστινιακή πλευρά.
Ο ιστότοπος του Sinai Foundation επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες από την πόλη Σέιχ Αλ Ζουάιντ, η οποία απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από το πέρασμα της Ράφα, λέγοντας ότι «παρατήρησαν τη διέλευση περίπου 15 φορτηγών που μετέφεραν τεθωρακισμένα οχήματα και οχήματα μάχης, κατευθυνόμενα ανατολικά προς τα σύνορα μέσω της διεθνούς οδού».
Άλλοι ανέφεραν ότι είδαν την άφιξη μιας άλλης θωρακισμένης συνοδείας στην περιοχή του χωριού Al-Joura, νότια του Σέιχ Αλ Ζουάιντ.
Ο ιστότοπος ανέφερε ότι αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν ότι «είναι ο μεγαλύτερος αριθμός δυνάμεων που έφθασαν στη Ράφα από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», εξηγώντας ότι «η πλειονότητα τους ήταν σταθμευμένη σε περιοχές δίπλα στον διεθνή δρόμο που οδηγεί στη χερσαία διάβαση της Ράφα».
Σύμφωνα με τον ιστότοπο, οι ενισχύσεις αναφέρονται σε τανκς M60, 113 τεθωρακισμένων οχημάτων, εκτοξευτές πυραύλων Malotka, στρατιωτικό προσωπικό και προσωπικό και καθήκοντα υπηρεσιών των στρατευμάτων.
Όπως σημειώνεται, «Οι δυνάμεις αναπτύχθηκαν αργότερα σε θέσεις κατά μήκος της συνοριακής γραμμής μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, η οποία απέχει περίπου 13,5 χιλιόμετρα από τη θαλάσσια ακτή στα βόρεια μέχρι το πέρασμα Kerem Shalom στα νότια».
Μιλώντας στον ιστότοπο Al-Hurra, ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας του Γενικού Επιτελείου Σαμίρ Φαράτζ, αμφισβήτησε την ακρίβεια των πληροφοριών και των φωτογραφιών, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις για την πρόθεση της Αιγύπτου να ενισχύσει ή να κινητοποιήσει τις δυνάμεις της στη Ράφα».
Πρόσθεσε: «Εάν η Αίγυπτος τύχει να ενισχύσει τις δυνάμεις της ή τα όπλα της στα σύνορα, το Ισραήλ δεν θα παραμείνει σιωπηλό και θα αντιταχθεί ξεκάθαρα και δημόσια γιατί αυτό αποτελεί παραβίαση της ειρηνευτικής συμφωνίας».
Και συνέχισε, «Δεν είναι φυσιολογικό να βασιζόμαστε στις μαρτυρίες των ανθρώπων του Σέιχ Αλ Ζουάιντ, που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από τη Ράφα, για να περιγράψουμε τι συμβαίνει σε αυτή την απόσταση από αυτούς».
Επίσης, ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, Υποστράτηγος Αμπντέλ Μονέιμ Ιμπραχίμ Γκαλέμπ, μιλώντας στον ιστότοπο Al-Hurra, αμφισβήτησε την εγκυρότητα των πληροφοριών.
Πρόσθεσε: «Μέχρι τώρα, η Αίγυπτος ακολουθεί μια μέθοδο συγκράτησης και αποφεύγει να προκαλέσει στρατιωτικά το Ισραήλ, αλλά μπορεί να κινηθεί σε διπλωματικό επίπεδο, όπως αυτό που βλέπουμε στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών ή σχετικά με την ένταξη της Αιγύπτου με τη Νότια Αφρική στη δίκη που κατατέθηκε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου κατά του Ισραήλ», συνεχίζοντας: «Και όλα αυτά είναι εντελώς διαφορετικά από τις στρατιωτικές κινήσεις στα σύνορα».