HΠΑ: Αναλυτές μυστικών υπηρεσιών χρησιμοποιούν τα δεδομένα τοποθεσίας από τα κινητά τηλέφωνα χωρίς εντάλματα!

Ένα στρατιωτικό τμήμα της υπηρεσίας πληροφοριών αγοράζει τις εμπορικά διαθέσιμες βάσεις δεδομένων που περιλαμβάνουν πληροφορίες τοποθεσίας από τις εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα και ερευνά τα δεδομένα προκειμένου να ενημερωθεί για τις κινήσεις του παρελθόντος των Αμερικανών χωρίς ένταλμα, σύμφωνα με ένα μη απόρρητο υπόμνημα που αποκτήθηκε από τους The New York Times.

Οι αναλυτές από την στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών έχουν αναζητήσει σχετικά τις κινήσεις των Αμερικανών μέσα από μια εμπορική βάση δεδομένων σε πέντε (5) έρευνες επί τα τελευταία 2,5 χρόνια, την οποία οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας αποκάλυψαν με ένα υπόμνημα που οι ίδιοι έγραψαν προς τον δημοκρατικό Γερουσιαστή  Ron Wyden της πολιτείας Όρεγκον.

 Η δημοσιοποίηση έριξε φως σε ένα εμφανιζόμενο παραθυράκι του ιδιωτικού δικαίου κατά τη διάρκεια της ψηφιακής εποχής: Σε ένα σημείο αναφοράς της απόφασης του 2018 γνωστή ως απόφαση Carpenter, [Carpenter decision] το Ανώτατο Δικαστήριο υποστηρίζει πως το Σύνταγμα διατάζει την κυβέρνηση να κατέχει ένταλμα για να υποχρεώσει τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών να παραδώσουν τις πληροφορίες τοποθεσίας των πελατών τους. Αλλά η κυβέρνηση μπορεί αντί για αυτό να αγοράσει παρόμοια δεδομένα από έναν μεσίτη δεδομένων- και δεν πιστεύει πως χρειάζεται να έχει ένταλμα για να το πράξει αυτό.

«Η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν εκλαμβάνει πως η απόφαση Carpenter χρειάζεται ένα δικαστικό ένταλμα για να εγκρίνει την αγορά ή τη χρήση των εμπορικά διαθέσιμων δεδομένων για σκοπούς υπηρεσιών πληροφορίας», ανέφερε η υπόμνημα της υπηρεσίας.   

Ο κ. Wyden έχει αποσαφηνίσει πως ο ίδιος έχει την πρόθεση να προτείνει μια νομοθεσία ώστε να προσθέσει μέτρα προστασίας για την ιδιωτική ζωή των Αμερικανών αναφορικά με τα εμπορικά διαθέσιμα δεδομένα τοποθεσίας. Σε μια ομιλία του ως γερουσιαστής αυτή την εβδομάδα, αποδοκίμασε τις συνθήκες «υπό τις οποίες η κυβέρνηση, αντί να δεχτεί την διαταγή, βγαίνει απλά στην αγορά και αγοράζει τα προσωπικά αρχεία των Αμερικανών από αυτούς τους άθλιους και μη διευθετημένους μεσίτες εμπορικών πληροφοριών οι οποίοι είναι απλά υπεράνω του νόμου».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την πρακτική απαράδεκτη και ως μια παρέμβαση στα συνταγματικά προσωπικά δικαιώματα. «Η Τέταρτη Τροπολογία δεν πωλείται», είπε.

Η χρήση από την κυβέρνηση των εμπορικά διαθέσιμων βάσεων δεδομένων με πληροφορίες για την τοποθεσία βρίσκεται υπό αυξημένους και εξονυχιστικούς ελέγχους. Πολλές εφαρμογές των κινητών τηλεφώνων καταγράφουν τις τοποθεσίες των χρηστών τους και οι δημιουργοί των εφαρμογών μπορούν να συγκεντρώνουν τα δεδομένα και να τα πωλούν σε μεσίτες (data brokers), οι οποίοι στη συνέχεια μπορούν να τα πουλήσουν ξανά- συμπεριλαμβανομένου και της κυβέρνησης.

Έχει γίνει γνωστό πως μερικές φορές η κυβέρνηση χρησιμοποιεί παρόμοια δεδομένα έχοντας σκοπό να επιβάλει τον νόμο σε οικογενειακό έδαφος.

Το περιοδικό The Wall Street έκανε ρεπορτάζ το προηγούμενο έτος για τις αστυνομικές αρχές οι οποίες χρησιμοποιούν παρόμοια δεδομένα. Ειδικότερα, διαπίστωσε, πως δύο αστυνομικές αρχές του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας- το Υπουργείο Μετανάστευσης και Επιβολής Δασμών και το Υπουργείο Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων- έχουν χρησιμοποιήσει τα δεδομένα περιπολώντας τα σύνορα και διεξάγοντας έρευνα για μετανάστες οι οποίοι αργότερα συλλήφθηκαν.             

Τον Οκτώβριο, το BuzzFeed [αμερικανική εταιρεία πολυμέσων, ειδήσεων και ψυχαγωγίας στο Διαδίκτυο που στόχο έχει την παρακολούθηση του ιικού περιεχομένου] παρουσίασε την ύπαρξη ενός νόμιμου υπομνήματος από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας το οποίο αποφαίνεται ότι ήταν έννομο για τις αστυνομικές αρχές να αγοράσουν και να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες της τοποθεσίας των κινητών τηλεφώνων χωρίς ένταλμα. Ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου έχει ξεκινήσει έναν εσωτερικό έλεγχο.  

Ο στρατός είναι επίσης γνωστό πως μερικές φορές χρησιμοποιεί τις πληροφορίες για την τοποθεσία για σκοπούς της υπηρεσίας.  

Τον Νοέμβριο, το τεχνολογικό ιστολόγιο του τμήματος ηθών ανέφερε πως οι εφαρμογές Muslim Pro, Muslim prayer  και Quran είχαν στείλει πληροφορίες τοποθεσίας των χρηστών της εφαρμογής σε έναν μεσίτη που ονομάζεται X-Mode και ο οποίος στη συνέχεια πούλησε τα δεδομένα σε εξωτερικούς συνεργάτες άμυνας οι οποίοι συνεργάζονται με τον Αμερικανικό στρατό. Η εφαρμογή Muslim Pro τότε δήλωσε πως θα σταματήσει να κοινοποιεί τα δεδομένα με τον μεσίτη X-Mode και η Apple και η Google δήλωσαν πως θα απαγορεύσουν τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν το λογισμικό εντοπισμού της εταιρίας να έχει πρόσβαση από τα τηλέφωνα τα οποία διαχειρίζονται τα λειτουργικά τους  συστήματα.

Το νέο υπόμνημα προς τον κ. Wyden, γραμμένο ως απάντηση στις έρευνες ενός ιδιωτικού και διαδικτυακού βοηθού ασφαλείας της αρχηγίας του, τον Chris Soghoian, ενισχύει το αναδυόμενο μωσαϊκό.

Η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών φαίνεται ως επί το πλείστον να αγοράζει και να χρησιμοποιεί έναν όγκο πληροφοριών τοποθεσίας για να διεξάγει έρευνες σχετικά με αλλοδαπούς που βρίσκονται σε μεγάλη έκταση‧ μία από τις βασικές αποστολές της υπηρεσίας είναι να ανιχνεύει τις απειλές που αφορούν τις αμερικανικές δυνάμεις που είναι τοποθετημένες σ’ όλον τον κόσμο.  

Αλλά το υπόμνημα ακόμη ανέφερε, πως ο αγνώστου ταυτότητας μεσίτης ή μεσίτες δεδομένων από τους οποίους η κυβέρνηση αγοράζει τα  ιδιαίτερης σημασίας δεδομένα τοποθεσίας από τα κινητά τηλέφωνα δεν διαχωρίζει τους Αμερικανούς και τους ξένους χρήστες. Η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών αντίθετα επεξεργάζεται αυτά τα δεδομένα όπως τα αγοράζει για να εφαρμόσει φίλτρα σε εκείνες τις καταχωρήσεις οι οποίες εμφανίζονται σε οικογενειακό έδαφος και τις τοποθετεί σε ξεχωριστή βάση δεδομένων.

Υπηρεσιακοί αναλυτές ενδέχεται να παραχωρούν αυτή τη ξεχωριστή βάση δεδομένων με πληροφορίες για τους Αμερικανούς μόνο αν λάβουν ειδική έγκριση, αναφέρει το υπόμνημα, προσθέτοντας; «Η άδεια για να παραχωρήσει τα δεδομένα τοποθεσίας από τις συσκευές των αμερικανικών έχει αναγνωριστεί πέντε φορές τα τελευταία δυόμιση χρόνια για εγκεκριμένους σκοπούς.»

Ο κ. Wyden ρώτησε την Avril D. Haines, τη νέα υπεύθυνη συλλογής εθνικών πληροφοριών του προέδρου Μπάιντεν, σχετικά με αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «κατάχρηση» των εμπορικά διαθέσιμων πληροφοριών τοποθεσίας στην συνεδρίαση για την επιβεβαίωσή της αυτή την εβδομάδα. Η κ. Haines δήλωσε πως δεν έχει ακόμα ενημερωθεί για το θέμα αλλά τόνισε τη σημασία της κυβέρνησης να είναι ξεκάθαρη αναφορικά με τη διακυβέρνηση υπό την οποία λειτουργεί.

«Θα επιδιώξω να προσπαθήσω να γνωστοποιήσω, ουσιαστικά, ένα πλαίσιο το οποίο βοηθάει τους ανθρώπους να καταλάβουν τις συνθήκες και την νόμιμη βάση υπό την οποία χρησιμοποιούμε αυτά τα δεδομένα», δήλωσε η ίδια. «Πιστεύω πως αυτό αποτελεί ένα τμήμα αυτού που είναι αποφασιστικής σημασίας στην προώθηση της διαφάνειας σε γενικές γραμμές έτσι ώστε οι άνθρωποι να έχουν την αντίληψη και τις κατευθυντήριες γραμμές υπό τις οποίες λειτουργεί η υπηρεσία πληροφοριών».

Η επερχόμενη νομοθεσία του κ. Wyden σχετικά με το θέμα δείχνει ενδεχομένως να έχει καταλήξει σε μια ευρύτερη δημόσια συζήτηση σχετικά με την παρακολούθηση οποία διευρύνθηκε στο Κογκρέσο πέρυσι πριν να αποτύχει προσωρινά μετά από τις απρόβλεπτες δηλώσεις από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς τροφοδότησε τις καταγγελίες του σε σχέση με την έρευνα που διεξάγει με τη Ρωσία, απειλώντας να ασκήσει βέτο για τη νομοθεσία και χωρίς να ξεκαθαρίσει τι θα μπορούσε να τον ευχαριστήσει.

Με τον κ. Μπάιντεν τώρα στην αρχηγία, οι νομοθέτες έχουν οριστεί να συνεχίσουν αυτό το ανεπίλυτο ζήτημα. Η νομοθεσία έχει επικεντρωθεί στην επαναφορά αρκετών διατάξεων της Πατριωτικής Πράξης [Patriot Act] η οποία έληξε και εάν θα τοποθετήσει νέα μέτρα προστασίας σε αυτές τις διατάξεις, συμπεριλαμβάνοντας την απαγόρευση της χρήσης ενός τμήματος που είναι γνωστό ως Τμήμα 215 για να συγκεντρώνονται  πληροφορίες περιήγησης στο διαδίκτυο χωρίς ένταλμα. 

    

Πηγή